Mitsubishi призна за манипулации на тестовете за разход на гориво | webcafe.bg
Autocafe

Mitsubishi призна за манипулации на тестовете за разход на гориво

Jaguar F-TYPE SVRAutocafe, The Guardian
20.04.2016, 13:49 (обновена 21.04.2016, 22:43)
мицубиши

Снимка: © Getty Images

Тетсуро Айкава, президент и главен изпълнителен директор на корпорация Mitsubishi Motors, призна за грешка в тестовете, провеждани от компанията при отчитане на разхода на гориво при 4 модела автомобили. На 20 април 2016-та корпорацията проведе специална прескондеренция в Токио.

Снимка: Getty Images

Японският автомобилен производител Mitsubishi Motors призна за "грешка" в тестовете, провеждани от компанията, за отчитане на разхода на гориво. В следствие на погрешните измервания, са отчетени и обявени намалени разходи на гориво при някои модели.

Засега неправилното отчитане засяга 625 000 произведени автомобила.

При тях е била обявен по-нисък разход на гориво от реалния.  Японският автомобилен гигант обяви, че неверните тестове засягат четири модела от мини-автомобилите, два от които са произведени за Nissan.

Aвтомобилите на Nissan, които са засегнати от "грешката" са 468 000, а 157 000 от тях са продадени под бранда на Mitsubishi.

Разминаването при отчитането на разхода на гориво е била установена при тестове, проведени от Nissan за автомобилите, предлагани от Mitsubishi Motors. Тогава става ясно, че има разлики между новите данни и тези, обявени от Мitsubishi.

Nissan е помолил Mitsubishi Motors да разследва случая и в резултат на това е и настоящото публично разкриване на "неадекватни данни" и резултати, които не са съобразени с японския закон.

Компанията излезе с официално становище по случая, а президентът Тетсуро Айкава проведе пресконференция, като в началото на брифинга той и други членове на ръководството се поклониха.

В изявлението на Mitsubishi Motors се казва: "Устновихме, че по отношение на тестовете, компанията е провела неправилни тестове, за да представи по-добри показатели за разхода на гориво, отколкото е реално, и че тестовият метод е бил различен от този, който е приет, според изискванията на японския закон. Извиняваме се на нашите клиенти и акционери за това."

Шестият по големина японски производител на пазара заяви, че производството на моделите на Nissan и Mitsubishi, на които са проведени грешните тестове, е преустановено, както и че се обсмислят компенсации.

В резултат на признанието на компанията, акциите на Mitsubishi Motors, който е контролиран от японския конгломерат Mitsubishi, паднаха с 15% на токийската борса. Това е най-големия срив в акциите на компанията от 12 години.

Mitsubishi заяви, че некоректното тестване е използвано и при други автомобили, пуснати на японския и международния пазар, затова японският производител ще инициира разследване от комитет, съставен от външни експерти, който да определи реалните мащаби на проблема.

С признанието си, Mitsubishi Motors се присъединява към Hyundai, Kia и Ford в списъка на производителите, които са провеждали неверни тестове или са дали неверни данни за икономичността на автомобилите.

През 2014-та година Hyundai и Kia трябваше да изплатят 350 милиона долара на щатското правителство заради неточни данни за икономията на гориво.

В последните месеци производителите са под засилено обществено внимание при съобщаване на данни за емисиите и икономичността на автомобилите, след като миналата година Volkswagen призна за провеждането на заблудаващи тестове при определянето на нивата на вредни емисии.

Тази сериозна криза, която се разрази през септември 2015-та, струваше на немския концерн 6,7 милиарда евро, а акциите на VW се сринаха с 30%.

Oще: mitsubishi  mitsubishi motors  nissan  а грешка в тестовете  гориво  мицобиши  неправилно измерване на разхода на гориво  провеждани от компанията за разхода на гориво на 4 модела на компанията.  скандал  тетсуро айкава 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.