Зимата да заповяда на греяно вино | webcafe.bg
Filmcafe logo

Зимата да заповяда на греяно вино

Ясен Бориславов
01.11.2014, 14:17 (обновена 04.11.2014, 10:13)
Греяно вино

Снимка: © holigyunkma.hu

Задължителните подправки за греяно вино са три - черен пипер, карамфил и канела

Ароматът на греяно вино с канела, карамфил, черен пипер и плодове, който традиционно в по-студените дни създава особена празнична атмосфера из улиците на много европейски градове, вече се пренесе и у нас.

В немскоезичните страни му казват глювайн (Glühwein), но в някои източници може да се срещне също като "глинтвайн" или "глюквайн". Причината за това езиково разнозвучие е фактът, че думата е минала през руски език и леко деформирана се е промъкнала у нас.

Което, впрочем, е допълнително свидетелство за широкия културен ареал на тази типично зимна напитка, харесвана и желана от Атлантика до Урал и още по-далече. Позната е дори в Чили под името Navegado. Това между другото.

Вероятно много хора се изкушават да експериментират с някоя от многото рецепти за греяно вино у дома. В студените зимни вечери то създава особен уют, а според някои сведения действало много благоприятно и при лека настинка.

Греяното вино със сигурност е по-старо от грога и пунша

Историята на това забележително зимно питие е неясна. Няма как да се разбере кога точно и на кого пръв му е хрумнало да стопли вино и да му добави разни подправки. Повече сведения има за някои също така популярни и твърде сходни горещи алкохолни напитки като грог и пунш, но греяното вино със сигурност е по-старо.

Пуншът е индийско изобретение, което доста допаднало на британските заселници през XVIII век. След като го пренесли в родината си, те добавили и чай към обичайните пет съставки - вино, ром, цитрусов сок, подправки (карамфил и канела) и кафява захар. Самата дума „пунш" е производна на индийското „панч", което означава пет.

Грогът (чай с ром, захар и лимон) се е появил в средата на XVIII век. През 1840 г. вицеадмирал Едуард Вернън наредил ромът в дажбата на войниците да се разрежда с гореща вода. Прякорът на Вернън бил Стария Грог (Old Grog) заради непромокаемото мохерно (Grogram) наметало, с което имал обичай да се разхожда. С това име моряците кръстили и новата напитка, която отначало не харесвали, но по-късно с добавянето на чай и лимон вместо вода към рома, постепенно приели.

Някои тънкости

Да се приготви греяно вино не е сложно, но си има някои тънкости. Може да се използва и бяло и червено вино, но по принцип червеното е за предпочитане. Самото вино може да е по-непретенциозно. Добре е да не бъде прекалено таниново, нито пък прекалено кисело.

Ако имате изостанали недопити бутилки, може и тях да включите в играта. Не е проблем също, ако се смеси бяло и червено. Изобщо, греяното вино предлага широко поле за импровизации, но все пак има някои правила, които е добре да се спазват.

След като виното е в наличност, идва ред на подправките. Те са особено важни, защото дават характер и вкус. Някои са задължителни, а други минават за факултативни. Задължителните са три - черен пипер, карамфил и канела (за предпочитане на пръчици). Факултативно може да се добавят също бахар, кардамон,  ванилия, джинджифил, индийско орехче.

Групата на задължителните подправки включва и плодове - парченца обелена ябълка, портокал или мандарини. Ябълката и цитрусите трябва да са почистени внимателно от семките, защото пускат пектин и разни горчилки.

С мед или с кафява захар

По въпроса за подслаждането съществуват различни мнения. Някои препоръчват да се прави с мед, други - с кафява захар. За литър вино 2-3 супени лъжици захар (или мед) е достатъчно. Освен това някои рецепти препоръчват във виното да се добави и малко гореща вода. Тъй като при загряването част от алкохола във виното се изпарява, някои му връщат загубените сили с добавяне на ракия, бренди или ром.

При приготвянето най-важно е да не се оставя виното да заври. Най-добре е да се прави в тенджера на съвсем слаб котлон. След като виното се загрее, трябва да се бърка известно време, докато съставките си обменят ароматите. След това се налива с черпаче през цедка в дебелостенни порцеланови чаши и се пие горещо. И нека зимата да заповяда.

Oще: вино  греяно вино  зима  канела  рецепта  студ 


Още от Filmcafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани