Lifecafe

Гръцка мусака

Стоян Георгиев 28.05.2012, 14:16 (обновена 28.05.2012, 21:08)

1 от 3 снимки Назад Напред

Здравейте,

Гръцката мусака отнема доста време за приготвяне, но това е добра новина предвид дъждовното време, когато няма кой знае какво за правене навън.

Има много варианти за това ястие, но най-характерното за него са патладжаните и канелата.

Начин на приготвяне

Нарежете картофите и патладжана на тънки колелца.

Картофите бланширайте за 5-6 минути в подсолена вода, а патладжана посолете, залейте с 5-6 с.л. зехтин и разбъркайте добре.

Изсипете в тава и печете 10-15 минути в загрята до 200 градуса фурна.

В тиган загрейте зехтин и запържете каймата, докато остане почти само на мазнина.

Прибавете ситно нарязаните лук и чесън и разбъркайте добре. Посолете, подправете с черен пипер и добавете канелата и захарта. 

Добавете и доматите и оставете на котлона за още няколко минути.

Намаслете дъното на тавичката, вкоято ще печете мусаката и подредете плътен слой картофи. Отгоре сложете слой патладжан и 1/3 от сместа с каймата.

Отново подредете картофите, сложете доматената смес и тогава слой патладжан. Завършете с пласт от нарязаните на тънки колелца домати.

Посолете и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 40 минути.

Залейте със сос Бешамел и запечете само на горен реотан до готовност.

Поднесете поръсена с пресен магданоз.

Да ви е сладко.

Oще: home cusine  гръцка мусака  храна 


Още от Home Cusine

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.