Lifecafe

Мусака

Стоян Георгиев 01.11.2012, 14:31 (обновена 02.11.2012, 09:23)

1 от 5 снимки Назад Напред

Здравейте,

Мусаката е със сигурност една голяма българска класика. Едва ли има българин, който да не е израснал с мусака поне един път седмично.

Някои я приготвят с тиквички или патладжани, добавени към картофите. Нашата рецепта е съвсем класическа.

Начин на приготвяне

Нарежете картофите на малки еднакви по големина кубчета. Почистения морков нарежете на малки кубчета, а лука - на дребно.

В голям съд загрейте 4-5 с.л.зехти и запържете картофите за 7-8 минути, като бъркате често.

Посолете леко, подправете с черен пипер. Преди да свалите от котлона, налейте малко вода, за да отлепите залепналите по дъното парченца.

Изсипете картофите в съд за печене.

В същия съд налейте още малко зехтин и сложете каймата. Пържете 5-6 минути, като може да сложите и 3-4 с.л. вода, за да се раздроби на малки парчеца.

Посолете, подправете с черен пипер, сложете червения пипер и добавете лука и моркова. Пържете не повече от 5-6 минути, те се сготвят при печенето.

Сложете чубрицата, доматеното пюре, ситно нарязан магданоз и разбъркайте добре.

Готовата смес изсипете при картофите, разбъркайте и налейте вода, колкото да покрие продуктите.

Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна около 30 минути. Най-добре е да проверите готовността на картофите.

В голяма купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко и в него сложете содата. Разбъркайте и сложете брашното, сол и черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Извадете мусаката от фурната и залейте с яйчената смес.

Върнете във фурната и печете около 15 минути. В края може да печете само на горен реотан.

Оставете заливката да се запече добре и да придобие златисточервен цвят.

Извадете мусаката и оставете да се охлади за 10 минути, преди да разрежете на порции.

Поднесете поръсена с пресен магданоз.

Може да приготвите млечен сос или свежа салата за гарнитура.

Добър апетит.

Oще: home cusine  картофи  мусака  храна 


Още от Home Cusine

Регистриран на: 26.02.2011, 04:37

44 Katya Blagoeva | 05.11.201207:25

Von, ако не обърна картофите в мазнина (зехтин, хайде да не са пържени съвсем) детето ще ме обвини, че няква, такава варена версия съм предложила.

Всички сме язваджии, ама, на,.... боли си ни и пак така си ядем всичко пърженоМного щастлив За мъжа хич да не говоря, той докат не го взех, ядеше руска салата и кюфтета и боб с наденица.
Всяка къща си е с различна кухня и респективно с различни вкусове. А като ММС (модел на мъжко съвършенство, щото нали, всички мъже са така) не яде канела? Кво праиим тогава? Тиквеник и щтрудел са си изпитание направо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

43 Von Bl | 04.11.201215:42

Ха, Трихомоната разбирал от готвене? Къде го научи занаята бе,Трихомона? В Залцбург сигурно? Казах: Не става да говориш за готвене, без потта да ти капе в казана!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

42 Frida | 04.11.201210:25

обичам мусака в двете й разновидности - с картофи и с патладжан.
повече - с патладжан.
по принцип мусаката не търпи подправки, освен черен пипер.
преди да се прибави, каймата се разбива с малко вода, за да не се получат буци при задушаването й.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

41 peta_wawa | 04.11.201203:35

Фон Бул, хвърли и една чушка и то става телешко варено със заливка твоето не разбирам. Не може да се нарече ортодоксална, изконна мусакъ, нйе!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

40 Von Bl | 04.11.201201:46

Аха,разбрах! Мусака се гарнира с млечен сос??? Оооо, времена О, нрави...! И какви запръжки сънувате? Сигурно е глупаво да говориш за готвене при положение че, никога потта не ти е капала в казана? Абе момчета: Няма запръжки,няма тинтириминтири.... Мусака се прави с телешко месо, най добре кълцан, обезкостен врат! Не го пържиш!!!! Задушаваш го, с малко лук,чесън, морков и чубрица. После, картофа е различен за пържене и готвене, не става мусака с червен картоф за чипс. Картофа трябва да е жълт, тежък и голям /едър/. режеш го на ситно, преваряваш 2 телешки кокала / ето и бульон/, забъркваш задушеното месо с подправки и лук с картофите и прибавяш съвсем малко мускатово орехче. Заливаш сместта с бульона като през това време разбиваш яйца с кисело мляко,брашно и сол и яйца,ама пресни биеш докато шупне и преди да залееш заливката слагаш на топло /да шупне брашното/...печеш кратко,колкото трябва на картофа и заливаш на силна фурна за да бухне. И какви биволси, пък овчи млека бълнувате? самата манджа си е мазна,даже много не и трябват сосове,мазни млека и допълнителни екстри освен, съвсем малко краве кисело мляко. Върви с чаша бял мавруд /сега кажете че,няма/...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

39 Bichkiiata | 04.11.201200:29

Потник евала!
А иначе за цигулка моят фаворите шантавото лудо британско
http://www.youtube.com/watch?v=YuF4oYRktcA

На живо най -доброто изпълнение на електрическа рок цигулка което съм чувал беше в градът с най-много луди Сейнт Джон провинция Ню Бронзуик там все едно си във филмът Уилоу
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

38 Кака Мара | 02.11.201223:19

36 Tichawonna ДА! , перфектно звучи.Само че,и ти си усложняваш живота с толкова много врътки и неистови запържвания..Защо, карайте по- просто, бе хора...
Но .. няма значение, важното е да стане разкош... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

37 еднажена | 02.11.201222:51

Потник , твърдо стоя на мнение , че когато мъж готви с удоволствие , а не по необходимост ...е щастлив , по ред причини.

Малко ме съмняват моментите с брашното и целината , но поне в твоята рецепта не се препоръчва: "налейте малко вода, за да отлепите залепналите по дъното парченца."

ангелче на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2012, 23:26

36 Tichawonna | 02.11.201222:16

Много щастлив

в 2-3 супени лъжици слънчогледово олио
се запържва една глава ситно нарязан кромид,
прибавя се малко вода,
ситно нарязани морков, глава от целина и корени от магданоз,
сместа се задушава, както си е в тигана – моят е от титан, вечен -
до изпаряване на течността,
прибавя се и се запържва чаена лъжичка червен пипер
и се прибавя каймата,
запържва се около 5 минутки,
добавят се пастьоризирани домати 1-2 супени лъжици,
прибавя се сол, чер пипер и чубрица на вкус,
добавят се нарязаните на кубчета картофи,
сместта се изсипва в по-дълбочка тава, покрива се с вода
и се оставя да се пече във фурната на 220 градуса, докато се изпари водата.

Застройката се състои от 6 супени лъжици брашно, разтворено с вода,
като ври на котлона, докато се получи по-гъст сос, бъркайки се непрекъснато, за да не стане на топчета,
прибавя се едно разбито яйце с прясно мляко и сол,
оставя се да поври около 5 минутки, разбърквайки се често,
след което се залива мусаката.

Пече се, докато се зачерви отгоре застройката.

ангелче
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

35 Кака Мара | 02.11.201221:37

Бичи, пиле , защо си усложняваш живота а и н децата) с това неистово пържене на разни комлоннти от мусаката???Най-вкусното, драги, е най- малко трудомко китарист
а за децата- ако ми ги пратиш за 1 мес ще проядат всички-от патладжан до бумбар Смее се Моето не подбира, маа всичко предложено на масата...
Така , че , карай по - весело.. Работата не е да се скапем от готвене, а да хапнем с кеф...
   

оценка

+0 -0