Lifecafe

Мусака

Стоян Георгиев 01.11.2012, 14:31 (обновена 02.11.2012, 09:23)

1 от 5 снимки Назад Напред

Здравейте,

Мусаката е със сигурност една голяма българска класика. Едва ли има българин, който да не е израснал с мусака поне един път седмично.

Някои я приготвят с тиквички или патладжани, добавени към картофите. Нашата рецепта е съвсем класическа.

Начин на приготвяне

Нарежете картофите на малки еднакви по големина кубчета. Почистения морков нарежете на малки кубчета, а лука - на дребно.

В голям съд загрейте 4-5 с.л.зехти и запържете картофите за 7-8 минути, като бъркате често.

Посолете леко, подправете с черен пипер. Преди да свалите от котлона, налейте малко вода, за да отлепите залепналите по дъното парченца.

Изсипете картофите в съд за печене.

В същия съд налейте още малко зехтин и сложете каймата. Пържете 5-6 минути, като може да сложите и 3-4 с.л. вода, за да се раздроби на малки парчеца.

Посолете, подправете с черен пипер, сложете червения пипер и добавете лука и моркова. Пържете не повече от 5-6 минути, те се сготвят при печенето.

Сложете чубрицата, доматеното пюре, ситно нарязан магданоз и разбъркайте добре.

Готовата смес изсипете при картофите, разбъркайте и налейте вода, колкото да покрие продуктите.

Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна около 30 минути. Най-добре е да проверите готовността на картофите.

В голяма купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко и в него сложете содата. Разбъркайте и сложете брашното, сол и черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Извадете мусаката от фурната и залейте с яйчената смес.

Върнете във фурната и печете около 15 минути. В края може да печете само на горен реотан.

Оставете заливката да се запече добре и да придобие златисточервен цвят.

Извадете мусаката и оставете да се охлади за 10 минути, преди да разрежете на порции.

Поднесете поръсена с пресен магданоз.

Може да приготвите млечен сос или свежа салата за гарнитура.

Добър апетит.

Oще: home cusine  картофи  мусака  храна 


Още от Home Cusine

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2011, 04:37

44 Katya Blagoeva | 05.11.201207:25

Von, ако не обърна картофите в мазнина (зехтин, хайде да не са пържени съвсем) детето ще ме обвини, че няква, такава варена версия съм предложила.

Всички сме язваджии, ама, на,.... боли си ни и пак така си ядем всичко пърженоМного щастлив За мъжа хич да не говоря, той докат не го взех, ядеше руска салата и кюфтета и боб с наденица.
Всяка къща си е с различна кухня и респективно с различни вкусове. А като ММС (модел на мъжко съвършенство, щото нали, всички мъже са така) не яде канела? Кво праиим тогава? Тиквеник и щтрудел са си изпитание направо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

43 Von Bl | 04.11.201215:42

Ха, Трихомоната разбирал от готвене? Къде го научи занаята бе,Трихомона? В Залцбург сигурно? Казах: Не става да говориш за готвене, без потта да ти капе в казана!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

42 Frida | 04.11.201210:25

обичам мусака в двете й разновидности - с картофи и с патладжан.
повече - с патладжан.
по принцип мусаката не търпи подправки, освен черен пипер.
преди да се прибави, каймата се разбива с малко вода, за да не се получат буци при задушаването й.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

41 peta_wawa | 04.11.201203:35

Фон Бул, хвърли и една чушка и то става телешко варено със заливка твоето не разбирам. Не може да се нарече ортодоксална, изконна мусакъ, нйе!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

40 Von Bl | 04.11.201201:46

Аха,разбрах! Мусака се гарнира с млечен сос??? Оооо, времена О, нрави...! И какви запръжки сънувате? Сигурно е глупаво да говориш за готвене при положение че, никога потта не ти е капала в казана? Абе момчета: Няма запръжки,няма тинтириминтири.... Мусака се прави с телешко месо, най добре кълцан, обезкостен врат! Не го пържиш!!!! Задушаваш го, с малко лук,чесън, морков и чубрица. После, картофа е различен за пържене и готвене, не става мусака с червен картоф за чипс. Картофа трябва да е жълт, тежък и голям /едър/. режеш го на ситно, преваряваш 2 телешки кокала / ето и бульон/, забъркваш задушеното месо с подправки и лук с картофите и прибавяш съвсем малко мускатово орехче. Заливаш сместта с бульона като през това време разбиваш яйца с кисело мляко,брашно и сол и яйца,ама пресни биеш докато шупне и преди да залееш заливката слагаш на топло /да шупне брашното/...печеш кратко,колкото трябва на картофа и заливаш на силна фурна за да бухне. И какви биволси, пък овчи млека бълнувате? самата манджа си е мазна,даже много не и трябват сосове,мазни млека и допълнителни екстри освен, съвсем малко краве кисело мляко. Върви с чаша бял мавруд /сега кажете че,няма/...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

39 Bichkiiata | 04.11.201200:29

Потник евала!
А иначе за цигулка моят фаворите шантавото лудо британско
http://www.youtube.com/watch?v=YuF4oYRktcA

На живо най -доброто изпълнение на електрическа рок цигулка което съм чувал беше в градът с най-много луди Сейнт Джон провинция Ню Бронзуик там все едно си във филмът Уилоу
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

38 Кака Мара | 02.11.201223:19

36 Tichawonna ДА! , перфектно звучи.Само че,и ти си усложняваш живота с толкова много врътки и неистови запържвания..Защо, карайте по- просто, бе хора...
Но .. няма значение, важното е да стане разкош... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

37 еднажена | 02.11.201222:51

Потник , твърдо стоя на мнение , че когато мъж готви с удоволствие , а не по необходимост ...е щастлив , по ред причини.

Малко ме съмняват моментите с брашното и целината , но поне в твоята рецепта не се препоръчва: "налейте малко вода, за да отлепите залепналите по дъното парченца."

ангелче на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2012, 23:26

36 Tichawonna | 02.11.201222:16

Много щастлив

в 2-3 супени лъжици слънчогледово олио
се запържва една глава ситно нарязан кромид,
прибавя се малко вода,
ситно нарязани морков, глава от целина и корени от магданоз,
сместа се задушава, както си е в тигана – моят е от титан, вечен -
до изпаряване на течността,
прибавя се и се запържва чаена лъжичка червен пипер
и се прибавя каймата,
запържва се около 5 минутки,
добавят се пастьоризирани домати 1-2 супени лъжици,
прибавя се сол, чер пипер и чубрица на вкус,
добавят се нарязаните на кубчета картофи,
сместта се изсипва в по-дълбочка тава, покрива се с вода
и се оставя да се пече във фурната на 220 градуса, докато се изпари водата.

Застройката се състои от 6 супени лъжици брашно, разтворено с вода,
като ври на котлона, докато се получи по-гъст сос, бъркайки се непрекъснато, за да не стане на топчета,
прибавя се едно разбито яйце с прясно мляко и сол,
оставя се да поври около 5 минутки, разбърквайки се често,
след което се залива мусаката.

Пече се, докато се зачерви отгоре застройката.

ангелче
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

35 Кака Мара | 02.11.201221:37

Бичи, пиле , защо си усложняваш живота а и н децата) с това неистово пържене на разни комлоннти от мусаката???Най-вкусното, драги, е най- малко трудомко китарист
а за децата- ако ми ги пратиш за 1 мес ще проядат всички-от патладжан до бумбар Смее се Моето не подбира, маа всичко предложено на масата...
Така , че , карай по - весело.. Работата не е да се скапем от готвене, а да хапнем с кеф...
   

оценка

+0 -0