Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Плескавица на грил тиган

Плескавица на грил тиган Снимка: Стоян Георгиев
Плескавица на грил тиган Снимка: Стоян Георгиев
Плескавица на грил тиган Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Преди да заснемем рецептата за плескавицата, прегледахме много варианти, търсейки "класическата".

Не успяхме да намерим такава, която да заявим, че е истинска класика и затова ви предлагаме този вариант.

Надяваме се да ви хареса.

Начин на проготвяне:

За приготвяне на плескавица в "дебелите" книги пише, че е най-добре да използвате кайма смес, 80% телешко и 20% свинско.

В блендер нарежете на много дребно лука, чесъна и лютите чушки без семената.

Сложете каймата в голяма купа, добавете лучената смес и малко газирана вода, посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте много добре.

Покрийте с фолио и приберете в хладилника за минимум един час.

Нарежете бекона и кашкавала на дребни кубчета и ги смесете в купичка.

От каймата оформете пласт с дебелина около 1 сантиметър. За да станат еднакви всички кюфтета, ние използвахме пръстен от комплект за сладки.

Изравнете пласта кайма, сложете 1 -2 с.л от  бекона и кашкавала, притиснете към каймата и покрийте с още кайма, като притискате добре, за да залепнат пластовете.

Загънете във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 15-ина минути.

Загрейте добре тиган скара, намаслете леко и сложете плескавицата внимателно.

Оставете без да местите, натискате и дупчите месото за поне 6-7 минути, като времето за готвене зависи от това колко изпечена предпочитате плескавицата.

Обърнете внимателно и оставете да се опече и от другата страна.

Междувременно пригответе гарнитура от пържени картофки, а за да е класическо, сложете и лютеница или домати с малко ситно нарязан праз.

Добър апетит и хубав уикенд.

И не забравяйте чаша хубаво вино.

 

Най-четените