Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Панакота крем

Панакота крем Снимка: Стоян Георгиев
Панакота крем Снимка: Стоян Георгиев
Панакота крем Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Ето ви един лесен за приготвяне крем - ако се налага да измисляте някой бърз десерт или просто ви се хапва нещо сладко.

Начин на приготвяне

Загрейте сметаната с половината захар - колкото да се затоплят, но без да завират.

Разтворете желатина в студената вода и разбъркайте добре.

Свалете сметаната от котлона и смесете с желатина.

Добавете няколко капки ванилова есенция или екстракт.

В купа разбийте киселото мляко и добавете сметановата смес. Разбъркайте добре.

Разпределете сместа в чаши. Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за поне 3 часа.

В малък съд сложете замразените ягоди и оставете да се отпуснат леко и да отделят течност.

След 4-5 минути добавете останалата захар и намалете котлона.

Гответе, докато сместа стане с гъстотата на сладко - или, ако ви харесва, я оставете по-течна.

Пресипете в купичка и охладете. Овкусете със ситно нарязана мента.

Поднесете панакотата с няколко лъжици от ягодовата смес и стръкче прясна мента.

Може да приготвите панакота и в купички, като ягодите са на дъното на купичката и преди сервиране обърнете в чинийка.

Тогава може да ползвате повече желатин, за да е по-устойчива сместа.

Добър апетит.

 

Най-четените