Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Акция "Дупетата" - ниша за едни, чистка за други...

200-те тона обрезки, задържани при акция "Дупетата", ще бъдат изгорени, заяви шефът на НВМС Йордан Войнов Снимка: БГНЕС
200-те тона обрезки, задържани при акция "Дупетата", ще бъдат изгорени, заяви шефът на НВМС Йордан Войнов

Какво точно е акция "Дупетата" - борба срещу вредните храни или разчистване на пазарна ниша за определени месопроизводители?

Акцията беше осъществена от ветеринарите в съдружие, неизвестно защо, с ГДБОП, преди дни и при нея бяха блокирани близо 200 тона обрезки, задържани в складове предимно на "САФ Магелан". Както обясни директорът на Националната ветеринаро-медицинска служба Йордан Войнов те ще бъдат унищожени, тъй като са вредни, за да бъдат консумирани.

Проверка показа, че големи вериги в София като "Фантастико" например продължават да зареждат от пакетираните "капаци" и друга такава вносна продукция на "Камарко" - собственост на "САФ Магелан" и други фирми.  

Други фирми - вносители на такива продукти от чужбина, са "Сачи", КФМ, "Лалов и Вачев", но "САФ Магелан" държи над 50% от пазара.

Потреблението у нас обаче продължава да е твърде свито, което ожесточава допълнително битката за пазарни ниши. (Не е случайно, че именно в кризата се разгърна акцията за здравословното хранене и незадължителното БДС на земеделския министър Мирослав Найденов...)

По данни на националната статистика средно на 1 българин за миналата година се падат 15 кг кайма, 19 кг колбаси (наденица, кренвирши и др.), 25 кг сирене, 8 кг кашкавал и 53 кг кисело мляко.

Аве...

В този дух беше и фразата, с която собственикът на "САФ Магелан" Георги Костадинов откри вчера пресконференцията си: "Аве, приятели, осъдените на смърт ви поздравяват". В същия ден шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев и собственик на "Тандем" обяви, че браншовата организация е подавала многократно сигнали срещу бизнеса на вносителите на т. нар. обрезки. Цените, на които тази стока се продава в магазините, са от 3 до 4 пъти по-ниски от продукцията, предлагана от българските производители на луканков салам, шунка, бекон и др. 

Обяснението на Костадинов вчера - и днес по Нова телевизия: В големите месопреработвателни предприятия в Европа всеки ден се пакетират хиляди тонове колбаси и понякога само заради милиметри разлика в дебелината на саламите фотоклетките в заводите ги отделят като нестандартни. Такива са колбасите, които внасяме и предлагаме на нашия пазар, каза шефът на "САФ Магелан".

"В една немска месопреработвателна фабрика се режат по 300 тона на ден. И понякога някои колбаси не са идеални и не влизат в опаковката - вместо 9 са 10 см например, а при тях това е строго определено..."

Фирмата му внася такива меса и в Румъния и Македония, но проблеми в тези две държави не са имали. Около 60% от обрезките се опаковат в румънска фабрика на фирмата, а останалите 40% - в Плевен, където работят над 100 служители. Фабриката там в момента е затворена, без да има подписана заповед за това, каза Костадинов. За нас работят още "Брадърс комерс" в Шумен и "Лотос" в Димитровград, както и още няколко фабрики, заяви шефът на "САФ Магелан". 

Задължение на фирмите е след изтичане на стока на годност саламите да не попадат в търговската мрежа, но самият закон не дава срокове за унищожение или преработка, каза в своя защита Костадинов.

На ръба на закона...

Шефът на НВМС Йордан Войнов обвини месопреработвателя Костадинов, че работи "на ръба на закона", прави измами и "пише търговски документи на ръка".

Според Кирил Вътев "САФ Магелан" внася продукти с изтичащ срок на годност. "В Европа ги продават на убийствено ниски цени, за да освободят складовете си от тях...Тази стока не може да струва у нас под 5 лева, при положение, че само суровината за нея е 8-10 лева/кг".

Странно е, че човек като Вътев, който е в бранша от години, назовава цена за суровината, каквато де факто няма на едро, както пазаруват месопроизводителите - цената на свинското и телешкото във вид на бут, шол, плешка е наистина на подобни цени, но в магазинната мрежа - и то в България.

Освен това в Германия и Франция, откъдето се внасят обрезките, за някои месни продукти цените са по-ниски и от българските, както и суровината за производството им, тъй като земеделската продукция там е здраво субсидирана от ЕС.

Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) ще направи пълна проверка на служителите си в Плевен, защото има съмнение за съучастие при вкарване на месни изрезки с изтекъл срок на годност от един от големите вносители, каза още шефът на службата д-р Йордан Войнов.

Резултатите от акция "Дупетата" тепърва ще стават ясни...

 

Най-четените