Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кое червено вино да изберем за трапезата

Вино? Дайте от хубавото. Снимка: Getty images
Вино? Дайте от хубавото.

Изправяйки се пред едно съвременно предизвикателство - избор на хубава бутилка вино, осъзнахме, че малко помощ няма да е излишна.

Рафтовете на супермаркета са изпълнени с десетки различни предложения, а освен традиционните български марки, с всяка година се увеличават и малките винарни, които предлагат качествен продукт. Вносът също е разнообразен и на пазара може да бъде намерено италианско, френско, дори южноафриканско вино. Всъщност - каквото се сетите.

Човек лесно може да се обърка, особено ако пазарува вино само от празник на празник.

Затова решихме да се допитаме до хора, които могат да направят разлика между различните сортове, имат добър вкус и са професионално обвързани с бранша. Помолихме ги да споделят вино, което на тях лично им е направило добро впечатление през изминалата година и биха сложили на празничната си трапеза. Ограничението - виното да е червено и да е в ценовия клас до 30 лв.

Управляващият директор на Gourmet Publishing, издателството зад списанията "Divino" и "Меню" и редица книги за вино и храни, Емил Коларав посочи Резерва Сингъл Винярд 2012 г. от българската изба Марян, като едно от вината, които много са го впечатлили напоследък.

Като сорт, който активност се развива в момента, той посочи Каберне Фран - френското грозде, което стои зад 3-4 родни вина на пазара, "от които всички си струват". Отглежда се от винарските изби Салла Естейт, Винекс Преслав и Едоардо Мирольо. От която и да изберете няма да сбъркате, съветва ни той, като предупреждава, че колкото по-стара е реколтата - толкова по-добре.

Като алтернативно предложение - бяло вино, Коларов посочва - чистият продукт от един пренебрегнат, по неговите думи сорт - Тамянка, с който винарна Братанов са успели да направят нещо много интересно от реколтата си през 2014 година.

А съветът, който той дава е, ако виното е под 15 лв - да опитате българска марка.

Асен Цеков е един от собствениците на единствения в света магазин за българко вино - "Вино Оренда". Посещава лично повечето винарни, които са включени на рафтовете в магазини, а те вече са около 60 на брой.

Той препоръчва червените вина, които се отглеждат в Южен Сакар, който според него тази година се е наложил като отявлено винен регион. Един от сортовете, който препоръчва е Мавруд - може би най-известното българско червено грозде, характерно първоначално повече за лозята в Пловдив и Асеновград, но отглеждано на все повече места през годините. Сред тях е Южен Сакар.

Сортът е много подходящ за празниците, защото може да се комбинира с червени меса, сирена и кашкавали и сухи мезета.

От района той препоръчва и бутилки от Шато Коларово, купажните вина на винарна Ямантиев и сира на Винарна Братанов.

Яна Петкова е aбсолвент на Австрийската Винена Академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust, бизнес дама, дегустатор и автор за вино.

Тя също избира българско вино - аргументът й е, че има много нови, непознати и много добри български изби напоследък, които заслужават да бъдат споменавани.

Тя предлага Мелник 2011 Изба Орбелус, с. Кромидово, Долината на Струма, с цена за бутилка около 15.00 лева, като виното, което иска да представи.

Изба Орбелус е първата българска био-сертифицирана изба, което, обяснено по най-кратък начин, означава, че лозята им не се обработват с никаква химия, обяснява тя. Отделят специално внимание на местния за региона сорт "Ранна Мелнишка лоза", като в това конкретно вино той е комбиниран с гренаш и пти вердо. Резултатът е фино и елегантно вино, с пиенето на което правим добро не само за сетивата си, но и за околната среда.

Мелнишка лоза е 100% български сорт - т.нар. ендемит - защото може да бъде намерен само в тази област  - чист, с отлежаване в дъбови бъчви и много елегантен сорт вино.

Остава да откриете и подходящото мезе.
 

Най-четените