Webcafe

Неприятни изненади в Рилския манастир

Константин Павлов Константин Павлов-Комитата
27.08.2011, 10:23 (обновена 29.08.2011, 13:47)

1 от 9 снимки Назад Напред

rilski manastir

Снимка: © Константин Павлов-Комитата

Най-големият български манастир се комерсиализира като църквите в Гърция.

Времето в София трябваше да е горещо, а на Рилския манастир - около идеалното (24-26 градуса). Това предопредели и дестинацията.

За последен път ходих там през 2008-ма година и тогава нямаше много промени в сравнение с началото на 80-те години да речем. Затова пък сега има доста и всичките в неприятна посока.
Вече е забранено качването по страничните сгради (или поне аз не открих отворено стълбище). Има и табелки. Късо подстригани момчета следят за реда в църквата.

България имаше едно малко предимство пред Гърция - сравнително по-свободния режим за влизане в църквите и сравнително слабата им комерсиализация. Е, нашите попчета в най-големия български манастир не лапат мухите, порядките вече са почти като в Гърция.

Има цял поменик как не бива да влизате в църквата - например забранени са раниците (като богохулни?). Жените ги опаковат в едни мръсни полупрозрачни шалове, ако са с голи рамене.  За снимки и видеокамери няма какво да говорим - няколко свещеници събират догарящите свещи и бдят някой да не извади фотоапарат. В интерес на истината, забраната за раниците не се спазва много строго - май забраняват категорично само на хората с големи туристически раници. Аз оставих моята на входа при охраната.

Входът за Хрельовата кула е 5 лв на възрастен.

Пещерата на св. Иван Рилски изглежда измамно близо на картата, но сигурно е на поне 5 км от манастира. Някакъв чичо екскурзовод, който говореше на японски, ни заблуди, че разстоянието е около 500м - 1км. Вървяхме час, докато я стигнем, а по пътя от един момент нататък - нито вода има, нито може да си купиш нещо за ядене. Затова горещо препоръчвам да си заредите раничката, ако решите да правите този подвиг.

Печелившата стратегия е да оставите колата на някой от паркингите преди манастира, защото на самия манастир няма смисъл - 4лв на час е.

Може да се помотаете по манастира, да си купите мекички, хлебче, нещо от супермаркета (в сградата на хлебарницата) или да хапнете в някой от ресторантите, след това да се качите на колата, да идете с нея до паркинга под пещерата и да се качите до горе. Пътеката е стръмна, но не е трудна за човек без двигателни проблеми.

Пейзажът много ще ви хареса. По пътя има много чудесни места за пикник и въпреки че беше фрашкано с хора, имаше тук-там и свободни площи.

Къмпинг „Зодиак" е последното цивилизовано място преди пещерата. Там обаче може да се яде само в ресторанта, няма магазинче или будка. По милост може да ви продадат сладолед.

След два остри завоя пътят влиза в гората и по паметната плоча отляво и тълпите можете да познаете пътеката към пещерата.

Отдясно на църквичката, в която се намира гробът на св. Иван Рилски, е входът към пещерата, в която е живял.

„Защото златото и среброто са големи врагове на инока и подобно на змия ухапват оногова, който ги има", пише там. Администрацията на манастира е ухапана вече.

Палят се свещи там, където св. Иван Рилски е спал. Който успее да изпълзи от комина на пещерата в дъното, значи е успял да се очисти от греховете. Имах идея да съгреша повечко преди да вляза в пещерата, за да мина по-евтино с опрощаването, ама не остана време... Изпълзях някак, бутайки раничката пред себе си.

Последната спирка е аязмото над църквичката. В цепнатините между камъните са напъхани желанията на туристите, написани на хартийки. И ние го направихме.
Връщането беше по-късметлийско, защото успяхме да си изпросим да ни качат на стоп и бързо-бързо се оказахме пак до манастира.

Хапнахме царски по една пъстърва и по една салата на цени над софийските и изведнъж всичко наоколо придоби много приятелски вид. В хлебарницата продължават да правят прекрасен хляб и мекици, автоматът пуска кафе... ех, блаженство.

Като цяло беше едно чудесно пътуване, с една сянка, която оставят прекаленото комерсиализиране и ограничения в манастира.

Казват ми, че то не било за туристи, а за поклонници. Именно де, като не е за туристи, защо е толкова комерсиализирано?!

Oще: комерсализация  пещера  поклонници  религия  рилски манастир  св. иван рилски  туристи  църква 


Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

58 tytyrytka | 04.09.201110:17

комерсилизация... няма връщане назадТъжен( Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

57 Rose Mary | 04.09.201101:03

"Жените ги опаковат в едни мръсни полупрозрачни шалове, ако са с голи рамене."

Заради тази информация си бях взела наметка с къс ръкав (до лакътя). Оказа се недостатъчна. Докато купувах свещи в църквата, до мен изникна един младеж, който ми връчи нещо, което ми е трудно да опиша - да кажем, нещо с набор, което се вързва на кръста и изглежда като пола. Уведоми ме, че трябва да се покрия с него - роклята ми беше с дължина до над коляното точно, не бих могла да я нарека минижуп. Деколтето си също трябвало да загърна. Опитах се, в интерес на истината - и не успях, наметката ми няма копчета. В това време погледът ми попадна на млад мъж в бермуди с дължината на моята пола, който съвсем безпрепятствено се разхождаше из църквата. Тогава реших и си тръгнах.

Не знам за вас, но аз останах с обида и с горчивия вкус за неясен проблем на църквата с "нежната" част от човечеството. Не, не откривам топлата вода, за първи път се почувствах по този начин, когато разбрах, че на 40-тия ден след раждането на майката се чете "очистителна" молитва. Очистване от какво? От плода на един не само граждански, но и църковен брак? Моля, ако може, нека някой ми обясни.

Имам и друг въпрос. Дали, ако някой път в ежедневието, облечена в тази рокля, реша да отпратя няколко думи наум към моя Бог (който и да е той) - дали той ще остане глух за тях, защото съм неподходящо облечена? Сериозно се питам.

Но - ОК. Не е в мой стил да се натрапвам. Сигурна съм, че църквата ще си живее достатъчно добре и без мен. Този път наистина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.09.2010, 15:08

56 Perrin | 03.09.201116:45

Преди няколко седмици мой познат не го пуснаха в манастира с фанелка на Металика, под предлог, че е сатанист... Най-странното в цялата ситуация беше погледа на послушника, който крещеше срещу него - много би подхождал за някой пациент в психиатрична клиника, а не "божий човек". Иначе там комерсиализацията отдавна е унищожила всичко духовно... Няма да забравя как преди 15-на години ставайки рано сутринта, след като бяхме пренощували в манастира, тръгвайки към Рилски езера се натъкнахме на следната гледка - двама монаси изкарват около 100-на празни шишета от ракия!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2011, 11:36

55 ivaylo | 02.09.201100:52

към Тсомбан : Бате горещо ти препоръчвам да ходиш да се прегледаш на психиатър , психолог , психоаналитик или там каквото си избереш а може и на всичките да ходиш. Не си добре брат !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2011, 14:26

54 Tsombain | 01.09.201113:05

Значи, като е за поклоници, трябва да направят входа за манастира по 10 лева, а за кулата по 30. Нали да поклонници, да плащат. На мене лично кракът ми няма да стъпи в това свърталище на религиозни фанатици.
Ще си оставяте раницата на входа? Ми те другата седмица ще решат и черни раса да ви дадат да се разхождате вътре като малоумници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2011, 11:36

53 ivaylo | 31.08.201111:46

Към автора написал статията : Първо се оплакваш от комерсиализацията а след това че пътя до пещерата бил дълъг и нямало нищо по пътя да си купиш било за хранене или за нещо друго . Това не е ли комерсиализация да се угоди на твойте капризи . Комерсиализацията е неизбежна ! Потокът от туристи ще се увеличава през идните години. Всеки иска да се докосне до красотата и истината. Остави свещениците да си вършат работата , те са се заклели пред Бога и страшно ще отговарят пред него ако са съгрешили с каквото и да е. Ти си никой за да ги упрекваш в каквото и да било ! Проблема е в личната култура и възпитание на идващите посетители. Намери грешките и красотата в себеси и тогава бъди "съдник" други му. Аман от пишман журналисти !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 00:58

52 Shash | 29.08.201120:11

Много жалко, че авторът е останал разочарован от посещението си на манастира. Аз ходих там само преди месец и мога да кажа, че бях доволна. Резервирахме си хотелче, което беше на сравнително добра цена, хубава стая, вкусна храна в ресторантчето. Беше точно на 2 крачки от манастира. В близост имаше също магазинче за хранителни стоки, разни катми... Не липсват основните неща.
В манастира много ни хареса музейната експозиция, беше интересна. Подразни ни, че беше забранено качването по етажите на манастира, но какво да се прави. А това с фотоапаратите не мисля, че е проблем, във всяка църква в България е забранено да се снима.
Колкото до разходката до пещерата, ние така и не стигнахме дотам. Не обичаме тоя тип разходки, а и нямахме екипировка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

51 My Majesty | 29.08.201119:15

До Cvetelina: Така омразните ти джипове не са ПРИТЕЖАНИЕ на монасите, а са на църквата. Те само ги ползват. Временно Намига
Ти започна темата за публичната наглост. Ти я виждаш при автомобилите на Църквата, аз ги виждам в управляващите, които вземат ежедневни решения, които имат пряко въздействие върху живота ни Усмивка за жалост, неприятно въздействие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2011, 12:55

50 Cvetelina | 29.08.201117:42

И като няма да ги завещават на никого, не са извършили нещо нередно или против обета си така ли Смее се Смее се Смее се Логика...! А Б.Б. какво го слагате на всяка тема, той ли ви е все в главата Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

49 My Majesty | 29.08.201117:15

До Cvetelina: Че те тези джипове монасите няма да ги завещаят на внуците си, нито парите. Той и Б.Б обеща да пребори престъпността и кризата и да не се самозабравя, ама нищо не изпълни. Не че съм му вярвала лично аз Намига
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.


Видео