Проверяват статута на къщата на Рачо Петров | webcafe.bg
newscafe

Проверяват статута на къщата на Рачо Петров

Webcafe
28.12.2017, 09:38 (обновена 28.12.2017, 11:53)

Видео от това как изглежда къщата отвътре

Министерството на културата започва проверка за статута на старата къща на ген. Рачо Петров на бул. "Дондуков", която Столична община започна да събаря на 26 декември.

Сградата не е единичен паметник на културата, но "би трябвало да влиза в групов паметник", каза министър Боил Банов в интервю за бТВ. По негово настояване събарянето на изоставената къща беше прекратено временно - оказа се, че в Министерството на културата са разбрали за намеренията на Столична община след сигнал на граждани.

"Провокира един сериозен интерес как може точно на Коледа да започне разрушаването на знакови обекти. Някак си не беше естествено. Затова направихме единственото възможно - да спрем мигновено разрушаването", каза Боил Банов.

Двуетажната къща, която се намира на ъгъла на бул. "Дондуков" и ул. "Георги Бенковски", беше необитаема от години. Още от 2013 г. има заповед за премахването й поради невъзможност да бъде укрепена. Досега обаче собствениците й не я изпълняваха, затова преди няколко месеца Столична община реши да започне процедура по принудително събаряне.

Банов посочи, че има два варианта за действие при липсата на грижи от страна на собствениците на сгради - паметници на културата.

"Първият вариант е общината да започне да изгражда къщата и да я ипотекира за сметка на собствениците. Ако те не могат да плащат ипотеката, къщата ще се отнеме в полза на общината. Това обаче понякога става много сложно, защото собствениците са по 20-25 души - трябва да има подпис на всеки един от тях, да им се връчи наказателно постановление и т.н. При обекти, които вече са показали конструктивна невъзможност да съществуват в тази визия, общината може да ги премахне и да изисква преизграждане наново в същия вид", каза Банов.

Oще: боил банов  коледа  къщата на ген. рачо петров  паметник на културата  рачо петров  събаряне на паметник на културата 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани