Lifecafe

Пълнени патладжани

Стоян Георгиев 25.04.2012, 15:34 (обновена 25.04.2012, 16:14)

1 от 3 снимки Назад Напред

Здравейте,

Пълнените патладжани са възпети от доста вдъхновени пера, сред които и Никос Казандзакис. В "Капитан Михалис" той описва живописно как една критянка подмамва съпруга си на пролетна разходка с подлучени патладжанчета.

На Балканите патладжаните са на почит и уважение, достатъчно е да припомним любимото на мнозина имам баялдъ.

Дори и да не гледате на тях като на афродизиак, нищо не пречи да сготвите това вкусно ястие у дома. Нужни са ви продукти и добро настроение.

Начин на приготвяне

Почистените и измити патладжани разрежете по дължина, посолете и оставете да се отцедят.

От дъното на всяка половинка отрежете малко парченце, така че патладжанът да може да стои стабилно и издълбайте вътрешността, като запазите част от нея за плънката.

Запечете патладжаните в предварително загрята фурна за около 15-20 минути.

През това време пригответе плънката.

Малките лукчета нарежете на 4 и запържете в загрята мазнина. След като станат прозрачни, прибавете чесъна и каймата. Налейте малко вода, за да може каймата да се раздроби по-лесно и запържете. Добавете магданоза и дребно нарязания пресен лук и чесън.

Разбъркайте и прибавете малко от вътрешността на патладжаните, нарязана на дребно. Запържете и, ако има нужда, сложете още малко зехтин, защото патладжанът поема много мазнина.

Подправете с канелата и захарта и доматите. Оставете да се готви под капак около 10 минути, като разбърквате отвреме навреме.

С така приготвената плънка напълнете половинките патладжан, подредете отгоре кашкавал и отново запечете за 20 минути.

Поднесете поръсени с пресни подправки.

Да ви е сладко.

Oще: home cusine  кайма  патладжани  храна 


Още от Home Cusine

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.