Lifecafe

Пълнени патладжани

Стоян Георгиев 25.04.2012, 15:34 (обновена 25.04.2012, 16:14)

1 от 3 снимки Назад Напред

Здравейте,

Пълнените патладжани са възпети от доста вдъхновени пера, сред които и Никос Казандзакис. В "Капитан Михалис" той описва живописно как една критянка подмамва съпруга си на пролетна разходка с подлучени патладжанчета.

На Балканите патладжаните са на почит и уважение, достатъчно е да припомним любимото на мнозина имам баялдъ.

Дори и да не гледате на тях като на афродизиак, нищо не пречи да сготвите това вкусно ястие у дома. Нужни са ви продукти и добро настроение.

Начин на приготвяне

Почистените и измити патладжани разрежете по дължина, посолете и оставете да се отцедят.

От дъното на всяка половинка отрежете малко парченце, така че патладжанът да може да стои стабилно и издълбайте вътрешността, като запазите част от нея за плънката.

Запечете патладжаните в предварително загрята фурна за около 15-20 минути.

През това време пригответе плънката.

Малките лукчета нарежете на 4 и запържете в загрята мазнина. След като станат прозрачни, прибавете чесъна и каймата. Налейте малко вода, за да може каймата да се раздроби по-лесно и запържете. Добавете магданоза и дребно нарязания пресен лук и чесън.

Разбъркайте и прибавете малко от вътрешността на патладжаните, нарязана на дребно. Запържете и, ако има нужда, сложете още малко зехтин, защото патладжанът поема много мазнина.

Подправете с канелата и захарта и доматите. Оставете да се готви под капак около 10 минути, като разбърквате отвреме навреме.

С така приготвената плънка напълнете половинките патладжан, подредете отгоре кашкавал и отново запечете за 20 минути.

Поднесете поръсени с пресни подправки.

Да ви е сладко.

Oще: home cusine  кайма  патладжани  храна 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.