newscafe

Путин подписа за забрана на цигарите от 1 юни

Webcafe.bg, по БТА 25.02.2013, 10:54 (обновена 25.02.2013, 11:10)
владимир путин

Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа закона, който въвежда забрана за пушенето на обществени места в държавата от 1 юни т.г.

От 1 юни в Русия е забранено тютюнопушенето на обществени места. Това става по силата на подписания днес от президента на Руската федерация Владимир Путин закон срещу тютюнопушенето. В обхвата на закона попадат и електронните цигари и тютюнът за дъвчене.

Забраната се отнася до обществени места като барове, ресторанти, хотели, болници, стадиони и гари. Някои от обектите ще получат гратисен период от година.

Федералният закон бе приет по-рано този месец, за да интегрира в руското законодателство изискванията на рамковата конвенция на Световната здравна организация за борба с пушенето, ратифицирана от Русия през 2008 г.

Законът забранява на тютюневите компании да организират лотарии и да спонсорират фестивали. Освен това цигарите ще изчезнат от витрините и щандовете - там ще бъде изложен само ценоразпис на тютюневите изделия.

Предвижда се да бъде увеличен акцизът върху тютюневите изделия, както и на цените на дребно на цигарите, които в момента струват около 1 евро за пакет.

Русия е вторият по големина пазар на цигари в света и водеща дестинация за българските износители в сектора. "Булгартабак" беше приватизиран от компания, свързана с руската държавна Внешторгбанк (ВТБ).

Около 44 милиона руснаци пушат и всяка година близо 400 000 от тях умират по причини, свързани с тютюнопушенето.

Според руското правителство забраната на тютюнопушенето ще помогне да се удължи средната продължителност на живота в страната, която през 2009 г. в Русия е била 62 години за мъжете и 74 г. за жените.

Oще: владимир путин  забрана  закон  обществени места  русия  тютюнопушене  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg трие коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов или етнически признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани