Lifecafe

Гулаш с телешко по унгарски

Стоян Георгиев 07.05.2012, 15:27 (обновена 13.03.2013, 13:08)

1 от 3 снимки Назад Напред

Здравейте,

Всеки път, като се сетим вкъщи за този гулаш, веднага ни се прияжда и почваме да готвим. Специални благодарности за рецептата на нашия приятел Атила Урбан, по майка българин, по баща унгарец, всъщност словак.

Моля да не се бърка гулаш с чардаш - едното е музика за стомаха, другото е музика за душата и краката. (А чардашът дори не е с унгарски, а с немски произход...) Но да се върнем в кухнята.

Начин на приготвяне

Загрейте 4-5 с.л. зехтин и малко парченце масло и запържете нарязания на едри полумесеци лук, докато стане прозрачен и започне да се карамелизира. Сложете нарязаното на кубчета месо и запържете, за да хване леко златиста коричка.

Налейте бульон, колкото да покрие продуктите и намалете котлона. Периодично разбърквайте и доливайте от бульона.

Варете около час и 15 минути и добавете лютия и сладкия пипер, нарязаната на дребно люта чушка, нарязания на филийки чесън, морковите - на колелца, и нарязаните на едри парчета картофи. Налейте останалия бульон и сложете дафиновия лист.

Захлупете и увеличете котлона. Варете около 30 минути, или докато картофите се сварят, подправете със сол и черен пипер, налейте виното и сложете малко ситно нарязани пера зелен лук и магданоз.

Оставете още 5 минути без капак, за да се изпари малко от виното. Поднесете с 1-2 с.л. готварска сметана и ситно нарязан магданоз и пресен лук.

Да ви е сладко.

Oще: вино  гулаш  месо  пипер  храна 


Още от Home Cusine

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.12.2013, 19:39

5 Maria Filipova- Malcheva | 05.12.201319:40

Прекрасна гоздба! Може и с телешко от буркан да се приготви! рецептата трябва да се изпълни точно както е дадена!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2012, 10:00

4 Veselina Kasapova | 16.05.201210:01

Много хубаво звучи, но все пак е добре да се посочат всички продукти в началото. По-удобно е да ги намериш в рецептата, вместо да ги търсиш из начина на приготвяне.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.08.2010, 17:03

3 Stoyan Georgiev | 08.05.201214:29

В нашата рубрика ние добавяме винаги нещо от нас.Усмивка Ясно е, че има много вариации на рецептата. Важното е, че нашата се получи много вкусна. Опитайте я и се насладете. Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2012, 12:38

2 Georgi Andonov | 08.05.201212:56

20 години живях в Унгария и мога да кажа, че колкото домакинства, толкова и начини на приготвяне на гулаш има. Накратко една рецепта от сърцето на пустата, Хортобадь:
Нарежете на ситно 2-3 глави лук. В тенджера (най-добре се готви върху огън, получава се уникален "опушен аромат") запържете лука, докато започне да се разпада (слагам и малко вода, за да се намали ефекта на запържване). Добавете телешкото, нарязано на дребни парчета и го запържете докато побелее. Важно е месото да е наистина крехко телешко (не бут!), за съжаление у нас рядко намирам такова. Добавете солидно количество - най-добре оригинален унгарски - червен пипер и разбъркайте за около минута. Налейте повечко вода и добавете моркови, целина, алабаш като ги нарежете на по-големи парчета. След като се посварят зелетнчуците, добавете на едро нарязаните картофи и гответе докато се сварят. В този вариант може да направите гулаша и по-рядък като супа, или пък оставете водата да поизври и да получите по-гъсто ястие. Може да добавите и телешки/зеленчуков бульон, но аз го предпочитам натурален, без консерванти. Ако накрая добавите предварително сварен едър боб (напр. смилянски) ще получите и известния бобен гулаш. Само той се сервира със сметана отгоре, както е посочено в статията.
Добър апетит!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 10:28

1 Martin Tapankov | 07.05.201220:48

Килър гулаш! Ето резултата от 90-минутното потене над печката:

https://www.dropbox.com/s/ilciah887unaogb/2012-05-07%2019.08.20.jpg

С бутилка Valpolicella, добра компания и есид джаз се връзва чудесно.

За съжаление снимките на телефона не могат да предадат цялата прелест (и вкус!) на манджичката, но ви уверявам че резултатът е много сполучлив.

Само една забележка към майстор-готвачите от WebCafe: дафиновият лист се добавя по време на варене на месото за да подобри аромата на месото и да отстрани понякога появяващата се не особено приятна миризма, особено при телешкото. След варенето може (и трябва) да се извади.

Наздраве!
   

оценка

+1 -0