Lifecafe

Гулаш с телешко по унгарски

Стоян Георгиев 07.05.2012, 15:27 (обновена 13.03.2013, 13:08)

1 от 3 снимки Назад Напред

Здравейте,

Всеки път, като се сетим вкъщи за този гулаш, веднага ни се прияжда и почваме да готвим. Специални благодарности за рецептата на нашия приятел Атила Урбан, по майка българин, по баща унгарец, всъщност словак.

Моля да не се бърка гулаш с чардаш - едното е музика за стомаха, другото е музика за душата и краката. (А чардашът дори не е с унгарски, а с немски произход...) Но да се върнем в кухнята.

Начин на приготвяне

Загрейте 4-5 с.л. зехтин и малко парченце масло и запържете нарязания на едри полумесеци лук, докато стане прозрачен и започне да се карамелизира. Сложете нарязаното на кубчета месо и запържете, за да хване леко златиста коричка.

Налейте бульон, колкото да покрие продуктите и намалете котлона. Периодично разбърквайте и доливайте от бульона.

Варете около час и 15 минути и добавете лютия и сладкия пипер, нарязаната на дребно люта чушка, нарязания на филийки чесън, морковите - на колелца, и нарязаните на едри парчета картофи. Налейте останалия бульон и сложете дафиновия лист.

Захлупете и увеличете котлона. Варете около 30 минути, или докато картофите се сварят, подправете със сол и черен пипер, налейте виното и сложете малко ситно нарязани пера зелен лук и магданоз.

Оставете още 5 минути без капак, за да се изпари малко от виното. Поднесете с 1-2 с.л. готварска сметана и ситно нарязан магданоз и пресен лук.

Да ви е сладко.

Oще: вино  гулаш  месо  пипер  храна 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.12.2013, 19:39

5 Maria Filipova- Malcheva | 05.12.201319:40

Прекрасна гоздба! Може и с телешко от буркан да се приготви! рецептата трябва да се изпълни точно както е дадена!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2012, 10:00

4 Veselina Kasapova | 16.05.201210:01

Много хубаво звучи, но все пак е добре да се посочат всички продукти в началото. По-удобно е да ги намериш в рецептата, вместо да ги търсиш из начина на приготвяне.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.08.2010, 17:03

3 Stoyan Georgiev | 08.05.201214:29

В нашата рубрика ние добавяме винаги нещо от нас.Усмивка Ясно е, че има много вариации на рецептата. Важното е, че нашата се получи много вкусна. Опитайте я и се насладете. Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2012, 12:38

2 Georgi Andonov | 08.05.201212:56

20 години живях в Унгария и мога да кажа, че колкото домакинства, толкова и начини на приготвяне на гулаш има. Накратко една рецепта от сърцето на пустата, Хортобадь:
Нарежете на ситно 2-3 глави лук. В тенджера (най-добре се готви върху огън, получава се уникален "опушен аромат") запържете лука, докато започне да се разпада (слагам и малко вода, за да се намали ефекта на запържване). Добавете телешкото, нарязано на дребни парчета и го запържете докато побелее. Важно е месото да е наистина крехко телешко (не бут!), за съжаление у нас рядко намирам такова. Добавете солидно количество - най-добре оригинален унгарски - червен пипер и разбъркайте за около минута. Налейте повечко вода и добавете моркови, целина, алабаш като ги нарежете на по-големи парчета. След като се посварят зелетнчуците, добавете на едро нарязаните картофи и гответе докато се сварят. В този вариант може да направите гулаша и по-рядък като супа, или пък оставете водата да поизври и да получите по-гъсто ястие. Може да добавите и телешки/зеленчуков бульон, но аз го предпочитам натурален, без консерванти. Ако накрая добавите предварително сварен едър боб (напр. смилянски) ще получите и известния бобен гулаш. Само той се сервира със сметана отгоре, както е посочено в статията.
Добър апетит!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 10:28

1 Martin Tapankov | 07.05.201220:48

Килър гулаш! Ето резултата от 90-минутното потене над печката:

https://www.dropbox.com/s/ilciah887unaogb/2012-05-07%2019.08.20.jpg

С бутилка Valpolicella, добра компания и есид джаз се връзва чудесно.

За съжаление снимките на телефона не могат да предадат цялата прелест (и вкус!) на манджичката, но ви уверявам че резултатът е много сполучлив.

Само една забележка към майстор-готвачите от WebCafe: дафиновият лист се добавя по време на варене на месото за да подобри аромата на месото и да отстрани понякога появяващата се не особено приятна миризма, особено при телешкото. След варенето може (и трябва) да се извади.

Наздраве!
   

оценка

+1 -0