Закон, който вони на корупция: Започна приемането на промените в Закона за горите | webcafe.bg
newscafe

Закон, който вони на корупция

Webcafe.bg
10.05.2012, 15:32 (обновена 10.05.2012, 16:25)

1 от 2 снимки Назад Напред

Закон за горите, протест, воня, корупция, Народно събрание

Снимка: © Яна Събева, WWF

Надсловът на днешната акция бе "Закон, който вони на корупция", а протестиращите бяха сложили щипки на носовете си.

Днес в Народното събрание започна второ четене на промените в Закона за горите на горите.

Депутатите  приеха първите няколко параграфа от измененията, включително и Параграф 2, който разрешава изсичането на гори без лесоустройствени планове.

Заради петъчния парламентарен контрол процедурата се очаква да продължи през следващата седмица.

Междувременно, граждани от групата "За Витоша" организираха поредния си протест срещу скандалния законопроект.

Този път надсловът на акцията бе "Законът вони на корупция", а протестиращите бяха сложили щипки на носовете си. Някои от тях носеха и торби, обозначени със знаците € и $, каквото е и обяснението за готвените промени.

За следващата седмица - на 16 май, сряда, е насрочено голямо протестно шествие под надслов "Не грабете единствения ресурс на България". То ще тръгне в 18:30 ч. от площад "Света неделя" в София и ще стигне до сградата на Парламента.

Ако бъдат приети окончателно промените в Закона за горите, застрояването ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горски фонд. В същото време държавата няма да изисква от тях средства за компенсаторно залесяване, тъй като изсечената за строителство гора продължава да се води гора „на хартия".

Внушението, че строителството в горите ще подлежи на оценки за въздействието върху природата, е измамно. То ще се налага само в много редки случаи, описани в закона. Дори и да подлежи на еко оценки, тези които ги пишат, получават хонорара си от инвеститора. Така в почти 100% от случаите изводът е, че проектът не пречи на природата.

С промените в закона отново се разрешават и сечите на малки частни горски имоти - до 20 декара. Този текст вече беше отменен с досегашния Закон за горите и то неслучайно. Преди 2009 г. собственици на горски имоти до 20 декара също можеха да секат без план. Така бяха изсечени до голо почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина. Подобни шамхатни сечи личат например по шосето от София за Варна. Те могат доведат до поредна наказателна процедура на Европейската комисия срещу България.

Законопроектът запази възможността съществуващите писти да се отдават без търг или конкурс за ползване за 10 години на собствениците на лифтове и влекове. Това дава възможност на министъра на земеделието и горите да определи кой точно ще получи това право по административен път и отваря възможности за корупция.

Освен това за първи път в историята на България от 1934 г. насам държавата дава възможност на частни лица да строят в държавните гори в защитените територии, какъвто е Природен парк Витоша, най-старият на Балканите.

Oще: витоша  витоша ски  воня  закон за горите  зелените  коалиция за да остане природа в българия  корупчция  народно събрание  протест 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани