Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Оранжевото е новото черно

Тънкостите в приготвянето на неповторимия свеж и бляскав коктейл бяха разкрити на специално събитие в София от Давиде Форназиеро – лицето на Aperol и Campari за Европа. Барман по призвание, Давиде е работил в известни ресторанти и модни барове от Италия до Австралия. След като завършва Planet One Bartending School в Италия, той продължава своята кариера в Gruppo CAMPARI
Тънкостите в приготвянето на неповторимия свеж и бляскав коктейл бяха разкрити на специално събитие в София от Давиде Форназиеро – лицето на Aperol и Campari за Европа. Барман по призвание, Давиде е работил в известни ресторанти и модни барове от Италия до Австралия. След като завършва Planet One Bartending School в Италия, той продължава своята кариера в Gruppo CAMPARI

Думата "шприц" води началото някъде през 19 век от Австро-Унгария. Легендата разказва, че италианските вина идвали твърде тежки за изтънчените Хабсбурги и те ги разреждали с малко вода, което се наричало "шприц" - идва от немски и означава "пръскане, инжектиране"

През 20 век думата добива съвременното си значение: коктейл на основата на вино с горчив ликьор и "пръски" сода. Различните марки ликьори дават наситения цвят, леко горчивия вкус и богатството на аромати и нюанси.

Дори и в страна като Италия, където различните региони имат толкова културни, езикови и кулинарни различия оранжевите коктейли са новия хит на лятото, а доброто старо мохито ще трябва да ги гони.

Когато си поръчвате Шприц не забравяйте да назовете и избрания от вас ликьор.

Италианската класиката е Aperol Spritz.

За първи път Aperol е представен през 1919 г. на Международния Панаир в Падуа. Създаден от братята Барбиери, ликьорът скоро става неделима част от любимия аперитив на италианците.

Aperol има леко алкохолно съдържание - само 11%, богат и комплексен вкус, благодарение на балансираното смесване на различни билки и корени. Най-разпознаваеми сред тях са ревен и тинтява, а оригиналната рецепта е ревниво пазена тайна и до днес.

Годишно в света се консумират повече от 450 милиона чаши Aperol Spritz. Ако те бъдат наредени една до друга, ще покрият обиколката на земята по Екватора.

Основните стъпки за приготвянето на перфектния Aperol Spritz са популярни като "3-2-1".

Върху лед и резен портокал се сипват 3 части просеко,  2 части Aperol и се завършва с 1 част сода.

Когато си поръчвате Aperol Spritz уверете се, че е със сухо пенливо вино, защото нищо в рецептата не е за пренебрегване. Ледът трябва да е на кубчета, а не разбит.

Коктейлът се сервира обикновено в чаша за вино и с черна сламка.

 

Най-четените