Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да отгледаш зеленчуци в пещери...

В бъдеще може да се наложи главно зеленчуците да се гледат в 30-етажни ферми в градските центрове Снимка: Getty Images
В бъдеще може да се наложи главно зеленчуците да се гледат в 30-етажни ферми в градските центрове

Забравете общоприетата теза, според която зеленчуците трябва да бъдат отглеждани в огромни ферми. Ами ако можете да получите селскостопански добиви в търговски мащаби в подобни на пещера градски складове, без слънчева светлина или почва?

Можем да наречем това градско фермерство 2.0. В последното десетилетие градското земеделие като цяло е територия на некомерсиални организации, училищни групи, градинари-ренегати и ресторанти, сеещи семена върху покривите си.

Най-новите градски фермери...

Но най-новият вид градски фермери са бизнесмени. В техните ръце градското земеделие се разраства като мащаб, за да отговори на нарастващото търсене за безопасна, органична и отглеждана наблизо храна. В името на по-ниските транспортни разходи...

Една подобна покрита ферма отвори през септември във Ванкувър, като отглежда марули и спанак в склад с площ 750 кв. м чрез хидропонна система, която заменя почвата и водата с чимове торфен мъх и циркулираща вода. Високоефективно LED осветление замества слънцето за растенията, отглеждани на рафтове едно над друго.

Фирмата Eco Spirit, притежавана от местното племе скуомиш, сега снабдява осем магазина на Choices Markets, верига за натурални храни във Ванкувър. Племето е лицензирало технологията от TerraSphere Systems в Канада и възнамерява да развива Eco Spirit като по-голяма марка за местно отглеждани селскостопански стоки.

"Чисто, безопасно и добро за околната среда," коментира Ник Брусаторе, технически директор на базираната във Ванкувър компания TerraSphere Systems, която започва да развива покритото фермерство преди осем години. TerraSphere са спечелили $4 млн. тази година от продажба на оборудване и лицензи за технологията. Нови покрити ферми се предвижда да отворят врати в Ню Йорк, Ню Джърси, Онтарио и Род Айлънд.

"Търсене без съмнение съществува," казва Брусаторе. "Ще произвеждаме храни навсякъде."

Америка е затрупана с хиляди изоставени хипермаркети

Намирането на празни места няма да бъде проблем. Америка е затрупана с хиляди изоставени големи супермаркети, тенденция, засилена от закъсващата икономика. Около 11% от търговските и индустриални имоти в САЩ остават незаети - двойно по-висок процент спрямо времето отпреди 4 години, твърдят следящите данните за недвижимостта от Reis Inc.

Намирането на купувачи също е относително лесно. Големи фирми за хранителни продукти - от Wal-Mart до Whole Foods, са превърнали продажбата на местни храни в приоритет за магазините си.

"Градското земеделие е разрастваща се индустрия," казва Диксън Деспомиър, професор по микробиология в Колумбийския университет и автор на книгата "Вертикалната ферма". В нея той описва визията си за земеделие в търговски мащаби във високотехнологични парници, високи до 30 етажа, с мащабите на цели градски квартали.

Ами сметката за тока?

Някои критици обаче се опасяват, че днешните стартиращи градски ферми ще бъдат огромни - и кратко съществуващи - потребители на енергия, които ще бъдат провалени от огромни сметки за електричество, които няма да могат да плащат.

"Много фирми са се опитвали да направят това, дори сериозни играчи като General Mills преди 15 години," твърди Брус Бъгби, професор по физиология на посевите в държавния университет в Юта. "Производството е твърде скъпо. Хората не осъзнават колко светлина е необходима за отглеждане на растения."

Това обаче не спира опитите на предприемачите. 22-годишният Джордан Моцкин от Ню Йорк е спечелил грантове от американската Национална научна фондация и Атлантическия колеж за своята стартираща фирма Big Box Farms, която е завършила тестването на прототип в Мейн и възнамерява да отвори покрита ферма в стар бруклински склад в началото на следващата година.

Моцкин очаква фермата да отглежда милиони килограми органични марули и босилек. След това той се надява да постигне същия ефект първо с ферми в Чикаго и Филаделфия, а после и на други места.

Замисълът на Моцкин е цялата работа на фермата - от контрола на температурата до хидропониката и LED осветлението - да се управлява дистанционно чрез приложения за iPhone. Big Box Farms също така работят с Philips Electronics и тестват най-новото им поколение LED лампи, които все още не са публично достъпни за масовите потребители. По думите на Моцкин новите LED лампи биха могли да доведат до много голямо понижение на енергопотреблението - между 40% и 60%.

"Така производството на храни се прехвърля във фабрична среда, където имате пълен контрол," казва Крис Хигинс, консултант и собственик на Hort Americas, доставчик на хидропонни системи за отглеждане на растения. "Възможно е производство през всичките 365 дни на годината, което би било огромно предимство. Това е върхът на новите технологии."

Близо двеста пъти по-голяма производителност

Освен това и производството е по-голямо. Деспомиър коментира, че добре запълнена хидропонна ферма би могла да произвежда около 640 глави маруля на квадратен метър годишно, в сравнение с около 30 в традиционна ферма на открито.

Друга нова компания - Gotham Greens - смята да използва хидропонна технология за отглеждане на най-различни растения: от китайско зеле до босилек, в закрита оранжерия на покрив в центъра на Бруклин. Фирмата е набрала $2 млн. от инвеститори и би трябвало да завърши оранжерията с площ от 1400 кв. м тази пролет, като тя ще осигурява добив от около 40 тона зеленчуци годишно, повечето от които ще бъдат продавани на местния супермаркет Whole Foods.

В Сан Франциско пък Cityscape Farms възнамеряват да отглеждат марули и подправки и да развъждат риба в базирана на водна среда аквапонна система в оранжерии, разположени върху градски покриви и празни парцели.

Изпълнителният директор на Cityscape Майк Йохай предрича, че чрез елиминирането на разходите за транспорт и торове, оранжерия с площ от 930 кв. м би донесла около $500 000 печалба и би произвеждала 20-30 тона храна годишно за местни супермаркети и фирмени кафенета.

Някои инвеститори засега още не са убедени в идеята, че покритите градски ферми ще могат да произвеждат храна на достъпни цени и да постигнат сериозно финансово предимство пред традиционните фермери, които може да са на не повече от 100-160 км разстояние.

Изяждат се на мига

"Вече сме виждали половин дузина фирми да се заемат с това," казва рисковият капиталист от Силиконовата долина Пол Матеучи. "В повечето случаи качеството на продукта е отлично, но разходите все пак са твърде високи."

Все пак във Ванкувър Eco Spirit са оптимистично настроени. Фермата за покрито отглеждане на марули би могла да осигурява между $400 000 и $1 млн. годишни печалби, казва вождът на племето скуомиш Гиби Джейкъб. Племето е платило $2 млн. за оборудването на фермата и за лиценза от TerraSphere.

Откакто продуктите са започнали да се появяват по магазините преди месеца, потребителите буквално ги изяждат на мига, коментира Марк Викърс, изпълнителен директор на Choices Markets. Те плащат до $5 за 150-грамов контейнер с местно отглеждана маруля.

"Качеството е отлично, нивата на хранителни вещества - високи, а времето на запазване без разваляне - дълго," твърди Викърс. "Винаги се опитваме да работим с местни производители, а така можем да предлагаме местен продукт 365 дни в годината."

 

Най-четените