Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Диетата ми е яйца с фипронил и месо с антибиотици

А един чиновник от телевизора ми вика "Ама то няма нищо страшно" Снимка: Nova
А един чиновник от телевизора ми вика "Ама то няма нищо страшно"

След водата с уран, яйцата с фипронил, лютеницата с наркотици, маслото с препарат срещу гъбички сега идва и това - месо с антибиотици.

Поредната хранителна паника, която разстърсва ефира. Поредният раздухан скандал, стъпващ на непълни факти, на много страхове и съмнения. Скандал, който обаче вади на хоризонта и недакватната за 2017-та година фигура на държавния чиновник.

Каква е ситуацията накратко. Европейската агенция по лекарствата излиза с доклад за продажбата на лекарства и антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Този доклад попада в медиите, като оттам са посочени изводите, че на 1 кг живо тегло у нас се падат средно по 121 милиграма антибиотик.

На практика използваната в доклада величината PCU (population correction factor), която е техническото средство за измерване, не е равнозначно на килограм. Самият доклад, на свой ред показва продадените на обща база лекарства за животни и то на едро, а не на дребно. Също така там се посочва, че данните за 2014 г. за България са непълни, което не позволява коректен анализ на тенденциите.

От Българската агенция за безопасност храните, вместо да извадя факти и данни, започват по български  надълго и нашироко да обясняват защо фермерите у нас не "тъпчат" животните си с антибиотици и как от 2006 г. насам е забранено те да се използват за стимулиране растежа. Всичко това с 3 числа - по едно за 2015-1016 и 2017-та година. С тях от агенцията смятат да оборят данните на Европейската агенция по лекарствата - същата, която канехме да се засели в София с презентация от няколко страници в Word.

Докладът на европейската институция е 182 стр., срещу декларация на българските чиновници.

Според БАХБ всяка година у нас се взимат общо по 500 проби от различни партиди месо и животински продукти, от които най-много 1-2 да се окажат със съдържание на антибиотици.

Не е ясно защо до 30 септември 2017 г. са взети само 290 проби от обичайните 500. Нито дума за механизма, по който се правят пробите - регулярно, на случаен принцип, изнанедващи, или с покана до месопроизводителите да изпратят желаните от тях мостри.

Така се ражда паниката.

Когато срещу фактите в телевизонното студио седне някой чиновник, който вика "няма страшно".

Подобна беше и ситуацията покрай урановата вода, каквато имаше и покрай партидите яйца с фипронил, лютеницата, която уж съдържаше забранени вещества или всеки друг подобен скандал. В интерес на истината между всички тези случаи има и един друг общ елемент - работим със слухове и няма кой да ги опровергае.

А би било чудесно да е обратното, защото е наистина важно какво ядем и какво ядат децата ни. Семейството е основна ценност за българите и е напълно нормално всичко, което е отнася за здравето и благополучието на близките ни, да ни засяга и дори да ни фрустрира.

Въпросът е, че вместо да се представят в пълнота, подобни теми се представят като проблем и се преекспонират, докато не създадат поредната тридневна масова паника и хаос. Така, в крайна сметка, дори да има някаква качествена информация по въпроса, тя остава зарита под всевъзможни конспиративни теории и нищо не значещи мнения. Този филм сме го гледали вече още при "лудата крава" и "птичия грип".

Освен това истински ценните мнения, които дават реални факти, са на професионалистите, на които винаги им се налага да коментират постфактум, когато страхът от поредния хранителен ужас е излязъл от бутилката.

И абсолютно няма никакво значение дали говорим за антибиотици в месото, фипронил в яйцата или каквото там има още да ни "трови".

Защото ако си пиеш домашарка 60 градуса, избягваш да се движиш, ядеш мазни и вредни храни на поразия, пушиш и пиеш от 14-годишна възраст насам и т.н., определено няма да ти е виновен уранът във водата, ако пукнеш на 55.

Именно това правят всички тези хранителни скандали - изместват темата за здравето в едни по-удобни параметри, в които може да бъде посочен някой външен виновен. Истината обаче е, че ако човек иска наистина да живее здравословно, фипронилът ще му е най-малкият проблем.

Така че по-малко паника, повече четене и повече сериозно мислене. Все пак досега от мислене все още никой не е умрял.

 

Най-четените