Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Лекарите срещу Роналд Макдоналд

Много хора работят на пълна заетост като посещават деца в болници и ги забавляват, маскирани и облечени в костюми на Роналд Макдоналд Снимка: Getty Images
Много хора работят на пълна заетост като посещават деца в болници и ги забавляват, маскирани и облечени в костюми на Роналд Макдоналд

Повече от 550 американски медици подписаха петиция до ръководството на Макдоналдс, в която настояват веригата да прекрати предлагането на детско меню и да махне от рекламата им клоуна Роналд Макдоналд.

Откритото им писмо беше публикувано вчера на страниците на шест големи вестника, които се разпространяват в метрото. Инициатор на акцията е неправителствената организация Corporate Accountability International (CAI).

В петицията се подчертава, че маркетингът играе голяма роля в „разпространяването на вредна за децата храна на територията на САЩ."

Освен, че е символ на веригата за бързо хранене и негова пластмасова статуя стои пред или в ресторантите й, много хора работят на пълна заетост като посещават деца в болници и ги забавляват, маскирани и облечени в костюми на Роналд Макдоналд.

Акцията на медиците идва след призив от страна на администрацията на Барак Обама към производителите от хранително-вкусовата промишленост да се откажат от рекламирането на храни, вредни за децата.

В отговор ръководството на Макдоналдс излезе със свое официално изявление, в което подчертава сериозното си отношение към рекламирането на детски менюта. „Храната за деца, която предлагаме е качествена и разнообразна", казват още от компанията.

Преди година британски учени-медици също призоваха бургерите и чипсът от менюто на заведенията за бързо хранене да бъдат забранени.

Подобни храни съкращават живота неимоверно, тъй като предизвикват затлъстяване, което от своя страна поражда сърдечни проблеми. Редовната им консумация предизвиква и запушване на кръвоносните съдове, а оттам - и мозъчен инсулт, атеросклероза и прочие, алармираха учените.

Безсмъртните бургери

Откакто през 2004 г. Морган Спърлок показа буркана с мистериозно добре запазените пържени картофи в документалния си филм „Super Size Me" (в който цял месец се храни само с продукти на Макдоналдс и следи как нивата му на мазнини и холестерол удрят тавана, докато либидото му почти изцяло изчезва), списъкът с храни на веригата, които не се развалят, нараства.

Започнат от нюйоркския фотограф Сали Дейвис като наполовина творчески, наполовина хранителен експеримент, Happy Meal Project от миналата година включва документиране от Дейвис на един Happy Meal през няколко дни, докато той се развали. На 137-ия ден обаче храната все още изглежда доста добре.

Има и други, още по-шокиращи примери за странната неразрушимост на храната от "Макдоналдс": като бургер, който съществува от 12 години или един, който не е успял да плесеняса в продължение на година. Друг пък е обикалял из САЩ в чантата на една дама в продължение на повече от четири години.

Какво има в пържените картофки

Консервантите може да не са единствено отговорни за устойчивостта на плесенясване на типичния Happy Meal. Марион Нестле, председател на програмата по изследвания на храните към Нюйоркския университет, казва, че на "Макдоналдс" им се налага да използват "наистина много" натриев пропионат, за да попречат на развитието на бактерии или плесени.

Например пържените картофи на "Макдоналдс", които редовно са доказвали устойчивостта си на разваляне, съдържат лимонена киселина като консервант. Но по-важен факт може би е съдържанието на мазнина в картофите.

Около 50% от общо 250 калории, съдържащи се в малко пакетче картофи, идват от мазнината. "Всичко, което съдържа много мазнина, е с ниска влажност," казва Бари Суонсън, професор в факултета по наука на храните във Вашингтонския университет. А ниската влажност означава по-малък шанс за поява на плесени.

Те са по-хрупкави и по-тънки от обикновените картофи, което означава, че са изложени на по-голяма топлина на единица площ, което унищожава патогенните компоненти и намалява водното съдържание. Картофите на "Макдоналдс" също така са покрити старателно с дебел слой сол - нещо, което хората използват като естествен консервант в последните 2500 години.

За добро или лошо, "Макдоналдс" вече не са химическа лаборатория от тайни съставки, замислени да ни балсамират отвътре. Поне не повече от всеки друг производител на консервирани храни.

От проекта стана ясно, че един Happy Meal успява да не се развали, защото изобилства от мазнини, сол и практически е лишен от хранителни вещества - което всъщност само по себе си е достатъчна причина да го избягвате.

 

Най-четените