Lifecafe

Рататуй

Стоян Георгиев 16.08.2012, 13:04 (обновена 23.10.2012, 21:54)

2 от 5 снимки Назад Напред

рататуй

Здравейте,

Това ястие е познато в цяла Европа, но с различни варианти при приготвянето му. Думата "рататуй" произхожда от Окситания, област в Югозападна Франция (спомнете си богомилите-катари).

Под това име го познават в Прованс.

Но печените и смесени по различен начин зеленчуци са ви познати и като гювеч, и като имам баялдъ, и като томбе.

Начин на приготвяне

Нарежете измитите патладжани на колелца и ги поставете в купа с подсолена вода за 15 минути. Измийте и залейте с обилно количество зехтин и посолете леко.

Подредете колелцата в тава с хартия за печене на един ред, без да се застъпват, и печете 15-20 минути в загрята до 200 градуса фурна. Извадете в купичка и оставете леко да се охладят.

Обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Нареже лука за соса на ситно и запържете в 3-4 с.л. зехтин до прозрачност.

Добавете нарязания на филийки чесън, а след около минута - и доматите. Разбъркайте добре, сложете още малко зехтин, посолете и подправете с черен пипер, сложете няколко клонки мащерка и гответе 20 минути, като разбърквате отвреме навреме.

В края на готвенето добавете захарта.

Нарежете тиквичките, лука, чушките и доматите на колелца.

В съд за печене изсипете доматения сос и започнете да подреждате зеленчуците, като ги редувате.

Може да подредите в кръгла или правоъгълна тава.

Полейте със зехтин, сложете прясна мащерка, сол и черен пипер. Покрийте съда с капак или алуминиево фолио и печете на 200 градуса 40 минути. Махнете фолиото и печете още 10-15 минути, за да се запекат зеленчуците.

Поднесете с хляб, сосът e страхотен.

Част от продуктите винаги остават - можете да запържите за няколко минути всичко останали зеленчуци и да пасирате в блендер. Сложете в бурканче и приберете в хладилника. Става страхотно песто.

Добър апетит.

Oще: home cusine  зеленчуци  рататуй  храна 


Още от Home Cusine

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.