ДАНС, Найденов и "неизвестен извършител" | webcafe.bg
newscafe

ДАНС, Найденов и "неизвестен извършител"

Webcafe.bg
20.03.2013, 14:41 (обновена 20.03.2013, 17:53)
найденов

Какво попита БСП за Мирослав Найденов: Вярно ли е, че в досъдебното производство се работи по следните три основни направления: първо - организирана престъпна група за търговия с влияние; второ - оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати от ГЕРБ при провеждане на обществена поръчка за 17 млн. лева за храни по програма със средства на ЕС; трето - предлагане на подкуп?

Срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов няма дело в Софийската градска прокуратура (СГП).

Но пък там действително има висящо досъдебно производство от 9 ноември 2009 г. срещу неизвестно лице, което се води по чл. 321 от НК - за организирана престъпна група за търговия с влияние, за предлагане на подкуп, за оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати на ГЕРБ при провеждане на обществена поръчка за хранителни продукти на обща стойност 17 милиона лева, предназначени за най-бедните. Това съобщи Правен свят, като се позова на съобщение на прокуратурата.

То е по повод публично отправен въпрос от БСП дали има досъдебно производство срещу Найденов след сигнал на ДАНС през 2009 г. по повод дейността му като министър на земеделието. "Вярно ли е, че в досъдебното производство се работи по следните три основни направления: първо - организирана престъпна група за търговия с влияние; второ - оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати от ГЕРБ при провеждане на обществена поръчка за 17 млн. лева за храни по програма със средства на ЕС; трето - предлагане на подкуп", попита Явор Гечев от БСП.

По повод твърденията на БСП главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на хода на делото в СГП, "както и провеждането на активни действия по разследването лично от прокурор", се казва в прессъобщението.

Скандал с доставката на храни за бедните избухна в края на миналата година, когато се оказа, че е доставено количество от над сто тона развален зрял фасул, който е раздаден на социално слаби граждани.

До Цацаров не е постъпвал сигнал от наблюдаващ делото прокурор с твърдения за "получени заплахи от висш политик" или за опити за упражняване на натиск. Въпреки това Инспекторатът във ВКП извършва проверка с цел "изясняването на тези обстоятелства".

Натиск върху прокурора

Високопоставен източник на "Капитал" от държавното обвинение обаче разказа, че на наблюдаващия разследването прокурор е било предадено "да не се занимава", за да не му се случи нещо. Във връзка с тези заплахи на магистрата е било предложено да му бъде назначена охрана, но той е отказал.

Източникът на вестника коментира още, че в един момент на разследването Мирослав Найденов е бил предупреден, че обект на подслушване, след което е изхвърлил телефоните си.

"Капитал" пише още, че основната линия на разследване е била поръчка, която е свързана със закупуването на храни за бедни. Тя е трябвало да бъде възложена на фирма "ЧЕХ - ЙОСИФ НОВОСАД" ООД, а стойността й от 17 милиона е била силно завишена. Друга линия на разследването е било възстановяването на ДДС по тази поръчка.

Основен фактор в разследването е била бившият директор на ДФЗ Калина Илиева, която е подавала сигналите за злоупотребите. Подател на сигнала обаче бил нейният заместник Ангел Кинанов. Основният проблем пред разследващите е бил, че той на няколко пъти си е променял показанията.

Разработката по цялата афера в била в отдела за борба с корупцията в ДАНС. По това време ръководител на службата е настоящият шеф на кабинета на президента Цветлин Йовчев.

Мирослав Найденов: Само марсианци не са ме разследвали още

Само марсианците не са ме разследвали още, каза бившият министър на земеделието Мирослав Найденов по повод въпросите на БСП. "Преди оставката бяха ОЛАФ, а сега ДАНС", добави Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".

Той си обяснява обвиненията с факта, че идват избори. Ръководството на ГЕРБ ще каже дали ще съм начело на предизборната листа, добави Найденов, и заяви, че в момента тече регистрация, а след това Изпълнителната комисия ще разглежда номинациите.

Мирослав Найденов каза, че вече е безработен и е дошъл на изложението "Природа, лов и риболов" заради хобито си.

Oще: бсп  данс  дело  мирослав найденов  неизвестен извършител  прокуратура  сигнал  сотир цацаров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.08.2011, 12:30

1 Mike13 | 20.03.201318:14

Толкова е силно лобито на Найденов, че дори Б.Б. не успя да го махне при скандала с разследването на ОЛАФ, а беше уволнена подалата сигнала Калина (заради подправената диплома)....
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани