Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Какво ядат италианците през зимата

Паста и нахут

Различните зърнени култури са много подходящи за зимата. Такова е и това традиционно италианско ястие - паста е чечи или паста и нахут. Има различни варианти, които се променят в зависимост от вкуса и региона. Задължителни съставки са нахутът и доматеният сос. Другият основен въпрос е да се вари пастата заедно с нахута или поотделно.
Това е времето на по-калоричните и сериозни сосове - като Болонезе и Карбонара. Внимание, истинското Болонезе не се прави като запържиш кайма с домати, то трябва да ври няколко часа, каймата е само телешка и се смесва с бекон, червено вино и моркови. Всичко къкри поне четири часа на котлона.
Паста и боб

Бобовите култури естествено попадат в зимната палитра на италианците, в комбинация с паста. Такова е яденето паста и фаджоли - или паста и боб. Използва се къса паста - макарони и производни, не спагети, боб, чесън, целина, може да се сложи и сланина.
Карбонара е типично римско ястие отново с бекон, яйце и пекорино. Няма никаква сметана в оригиналната рецепта. Беконът се запържва и се обърква хубаво с пастата, на друго място се разбъркват яйцата със сиренето пекорино. Сместа се слага върху спагетите, без да се връща отново на огъня. После всичко се поръсва с черен пипер.
Минестроне

Минестроне е традиционна италианска супа, от най-различни зеленчуци - зеле, боб, лук и моркови, тиквички. В минестроне също може да се сложи бекон за подправка и настърган пармезан отгоре.
Полента

Полента означава качамак, особено около Милано в Ломбардия качамакът е ястие на особена почит. Той може да се готви както със сирена, така и с месо. Един много добър зимен сос е рагу от телешко, наденица и бекон с домати. След това няма да ви е студено със сигурност.
Равиоли с тиква

- Тиквата много се тачи в Италия, но не за сладкиши, а за ястия. Тя се използва като плънка на равиоли. Иначе равиолите може да се пълнят с кайма, с извара и спанак, с шунка и гъби. Равиолите с лек сос са подходящи за зимата.
Студеното време е идеално за италианските пушени колбаси - прошуто, спек, брезаола, поркета. Те се приготвят с голямо майсторство и си заслужава да бъдат опитани, особено в компанията на едно добро червено вино.
Панетоне е типичен италиански коледен сладкиш, идва от Милано, името означава Пане ди Тони - или хлябът на Тони. Панетонето е известно в целия свят и в България, то прилича на по-различно втасал козунак с портокалови корички и много стафиди. Вече и у нас може да се намерят домашни панетонета, приготвени в пекарните, които са доста по-вкусни от тези в супермаркета.
Пандоро

- Пандоро е друг италиански коледен сладкиш, това е много бухнал кекс, обилно поръсен с пудра захар. Пандоро означава златен хляб - името идва от пудрата захар.

Италия е ненадмината страна в кулинарно отношение. Първото нещо, за което се сещаме е салата капрезе или пармиджана - нещо като мусака с патладжани, или флорентински стек с пресен босилек.

Но когато е трудно да намериш пресни патладжани, домати и чушки - Италия има какво да предложи.

В северната част на Ботуша има невероятни алпийски курорти за любителите на ски и планински изкачвания, както и в област Абруцо. Там чисто морските италиански кулинарни обичаи коренно се променят, планинарите обичат и ракия, и калорични ястия. Затова нищо чудно тази част на италианската кухня да ви допадне не по-малко, отколкото по-известните масови рецепти.

Ето 10 неща, които италианците ядат през зимата.

 

Най-четените