Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Kулинарни изкушения от целия свят

1. Италианска Фритата с шунка и зеленчуци

• Нарязани на ситно: 3 стръка пресен лук, 2 чушки, зелена и червена 100 г шунка, 50 г меко козе сирене, 8-10 гъби • 10 яйца • магданоз • зехтин • пипер • сол

Затоплете 1-2 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и запържете лука на бавен огън. Добавете шунката и я запържете леко. Прибавете гъбите и чушките, поставете капак и гответе, докато продуктите омекнат. Разбийте яйцата със сол и пипер. Изсипете ги върху сместа от шунка и зеленчуци. Намалете температурата и поръсете отгоре с нарязаното сирене. Поставете капак и гответе, докато фритатата се изпържи. Сервирайте с украса от пресни зеленчуци и магданоз.
2. Френски рататуи

• Нарязани на ситно 2 глави червен лук и 2 скилидки чесън. • Нарязани на кубчета от около 1 см: 1 голям патладжан, 2 тиквички, 1 луковица копър, 1 жълта чушка и 6 домата. • 2-3 стъбла целина • 1 супена лъжица захар • няколко стръка пресен розмарин и босилек • сол • смлян черен пипер • паста чили • зехтин

Загрейте 2 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и запържете леко лука и чесъна. Добавете нарязаните зеленчуци и поставете стъклен капак. Гответе още 10 минути, докато зеленчуците отделят соковете си. Подправете със сол и смлян черен пипер. Добавете 1 чаена лъжичка паста чили, нарязаните подправки и поставете капака отново. Гответе още 20 минути, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците напълно омекнат. Поднесете с ориз, приготвен на пара.
3. Испанска паеля

• нарязани на парчета: 250 г салам чоризо, 2 жълти чушки, 150 г зелен фасул • 6 пилешки бутчета• 300 г скариди с неотстранени черупки • 1 кг миди, почистени • 1 голяма глава лук • 2 скилидки чесън, накълцани • 500 г ориз за паеля • 1,25 л пилешки бульон • 1 голяма щипка шафран • 1 стрък розмарин • 2 чаени лъжички червен пипер • зехтин • сол •пипер

Нарежете пилето на големи парчета, а чоризото на резенчета. Почистете скаридите и прегледайте мидите, само затворени. Нарежете лука, чесъна, жълтите чушки и зеления фасул. Загрейте малко зехтин в тигана и леко запържете пилешкото месо, а после го извадете от тигана. Добавете чоризото и гответе, докато стане хрупкаво. После прибавете лука, чесъна, пипера. Прибавете отново пилешкото месо, заедно със зеления фасул и червен пипер. После добавете ориза. Сипете пилешкия бульон, добавете шафрана и стрък розмарин. Поставете капак и гответе, докато оризът се приготви. Добавете мидите и скаридите. Поставете капака и гответе още няколко минути, докато мидите се разтворят, а скаридите са готови.
4. Английски Хаш Браунс с тиквички

• 460 г тиквички • 120 г лук • 3 скилидки чесън • 2 чаени лъжички пикантна паста от люти чушки • 1 яйце • 110 г пълнозърнесто брашно • зехтин • смлян черен пипер • сол

Настържете тиквичките и лука, подправете със сол и оставете настрани, докато соковете се отделят. Не изсипвайте сока. Добавете настърганите скилидки чесън, пикантната паста, разбитото яйце, брашното и смесете. Загрейте 2-3 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия. С лъжица вземете от тестото и поставете в тигана. Загладете отгоре тестото с лъжицата. Пържете по 6 броя наведнъж, докато придобият златист цвят от двете страни и станат хрупкави. Когато са готови, изцедете Хаш Браунс върху готварска хартия и поднесете със свежа салата.
5. Гръцки кюфтенца със сирене фета

• 50 мл мляко • 2 филии хляб • 100 г сирене фета • 600 г говежда кайма • 1 малка глава лук • 1 скилидка чесън • 1 яйце • няколко пресни листа розмарин • смлян черен пипер • сол • зехтин

Начупете филиите хляб в малка купа, налейте млякото и оставете настрани за няколко минути. Нарежете на ситно лука и чесъна. Смесете ги в по-голямата купа с говеждата кайма, изцедения хляб и разбитото яйце. Накрая прибавете натрошеното сирене фета и подправете. Оформете кюфтенца, с влажни ръце, с големината на малък плод. Затоплете 3-4 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и пържете кюфтенцата за около 5-7 минути, докато придобият златист цвят. Поднесете с печените картофи и салата дзадзики.
6. Руски блини

• 250 г брашно (половината може да бъде брашно от елда) • 30 г мая • 1 чаена лъжица захар • 2 чаени лъжици сол • 2 супени лъжици подквасена сметана • 300 мл мляко • 2 супени лъжици разтопено масло За соса: • 350 г подквасена сметана • 50 г разтопено масло • 1 лъжица лимонов сок • няколко стръка пресен копър • сол За топинга: хайвер или пушена сьомга

Смесете брашното и солта в купа. Затоплете 100 мл мляко в тигана. После добавете захарта, натрошете прясната мая, оставете настрани покрита за 5-6 минути, за да втаса. Разделете белтъците от жълтъците. Смесете жълтъците с останалото мляко, разтопеното масло и сметаната в купата. Добавете към тях сместа от брашното и маята. Разбъркайте, после покрийте и оставете за 1 час. Разбийте белтъците с електрически миксер до пухкав сняг, а после бавно добавете към втасалото тесто. Намажете тигана с мазнина. Поставете малки парчета от тестото върху тигана, като оставяте от 2 до 5 сантиметра между тях. Пържете 3 минути, после обърнете и гответе от другата страна още 3 минути. За да приготвите соса, смесете подквасената сметана и разтопеното масло с нарязания копър, лимоновия сок и солта. Поднесете блините гарнирани отгоре с хайвер или пушена сьомга. Залейте със соса.
7. Американски Хамбургер

• 500 г говежда кайма • 1/2 чаена лъжичка чили на прах • 2 чаени лъжички топла горчица • 1 супена лъжица олио за пържене • смлян черен пипер • сол За сервиране: • домати • маруля • краставица • червен лук • 4 супени лъжици майонеза • 1/2 портокал, настъргана кора • смлян черен пипер • 1 чаена лъжичка ябълков оцет • 4 питки за хамбургери

Смесете каймата заедно с чилито на прах, горчицата, солта и пипера в купа. Оформете 4 бургера и леко ги намажете с олио. Запържете бургерите от двете страни в универсален тиган Деличия за 5 минути. Нарежете на ситно червения лук, а хлебчетата разрежете на две. Смесете майонезата със смления черен пипер, портокаловите кори и ябълковия оцет. Нарежете доматите и краставицата на тънки резенчета. Намажете питката с майонеза и отгоре подредете марулята, бургера, резенчетата домат и краставицата. Най-отгоре поръсете със ситно нарязания лук. Добавете другото хлебче и поднесете.

Зимата е в разгара си, все бързаме към вкъщи, където е топло и уютно. Нека си признаем, през зимните месеци мързелуваме повечко. А защо да не разнообразим малко студените вечери, като започнем кулинарно приключение, което ще ни отведе до страхотни дестинации и ще ни зареди с достатъчно енергия и добро настроение?

Лесно е и е много забавно. Делимано предлага седем рецепти от цял свят за седемте дни от седмицата.

Тези ястия ще разпалят кулинарния ентусиазъм дори на тези, които смятат готвенето за скучно задължение. Рецептите ще ви пренесат в слънчева Италия, романтична Франция, страстна Испания, та чак до меланхолична Англия, екзотична Гърция, мразовитата Русия и страната на неограничените възможности - САЩ.

Най-хубавото от всичко е, че можете да приготвите всички тези интернационални рецепти само в един съд - универсалния тиган на Делимано Деличия, с разнообразни размери в диаметри 20, 24 и 28 см.

Ефектът е гарантиран благодарение на най-доброто керамично покритие на пазара днес - Керамика Форте със „Стоун ефект". То прави универсалния тиган Деличия безкомпромисно незалепващ и екстремно устойчив на надрасквания за 100% здравословно готвене.

Вижте галерията с рецепти и вземете идеи как да приготвите идеално само с тиган фритата, рататуи, паеля, хаш браунс, кюфтенца с фета, блини и дори хамбургер.

 

Най-четените