newscafe

Патриархът в Правителствена

Webcafe.bg 01.02.2012, 09:27 (обновена 01.02.2012, 13:49)
Вяра, кръст, църква

Снимка: © Стоян Георгиев

Три лобита - руско, гръцко и западно в Църквата ни, ще се борят да сложат "свой" за патриарх

Българският патриарх Максим е на ръба на силите си и е приет в Правителствена болница, съобщи Vsekiden.com. По-късно агенция БЛИЦ отрече. Според изпълнителния директор на лечебното заведение доцент Любомир Спасов Максим е жив и здрав и не е в никакво критично състояние.

"Звъняха ми много журналисти. Добре е всички да знаят, че патриархът се чувства отлично. През последната седмица дори не се е налагало да му бъдат правени прегледи, коментира доц. Спасов.

Таблоидът: На легло е, секретарят: Виждам го всеки ден!

Според таблоида, който се позовава на лекар от болницата, 97-годишният Максим е много изтощен и вече не става от леглото. Патриархът се бори за живота си вече няколко месеца, но в последната седмица здравословното му състояние се е влошило значително, пише в публикацията.

"Патриархът на легло? Няма как да е истина, след като ежедневно го виждам как ходи из коридорите", казва пред БЛИЦ цивилният секретар на Максим - Захари Желязков.

Таблоидът посочва като една от причините за разклатеното му здраве скандалите около досиетата на владиците. Оказа се, че 11 от 15-те глави в Светия синод са с досиета на агенти от ДС - всички, с изключение на митрополит Симеон, който се оказа кадрови разузнавач, са били на Шесто. Според публикации доносничели са един за друг предимно, съобщавайки за разгул и злоупотреби с пари.

След като избухна скандалът, синодът поиска прошка от Максим на именния му ден. Патриархът е направил всичко възможно, за да даде сигнал, че няма разкол в православната ни църква, което го изтощило до краен предел.

След отварянето на досиетата се оказа, че патриарх Максим, митрополит Гавриил от Ловеч, Пловдивският владика Николай и Доростолският дядо Амвросий нямат картончета и досиета за принадлежност към бившите тайни служби.

Изданието подхвърля тезата, че следващият патриарх може да е дядо Неофит, макар и с досие. Пловдивският митрополит Николай няма как да се бори, тъй като няма изискваните по устав 50 години - той е на 43.

Църковният събор, който би трябвало да избере нов водач на БПЦ, може да пренебрегне ДС миналото на владиците с аргумента, че църквата е отделена от държавата и по време на тоталитарния режим владиците не са имали друг избор - теза, която някои от обявените от ДС вече развяха.

"Всеки ден" пише, че освен Неофит, с най-големи шансове да наследи патриарха е и Гавриил. Неофит обаче винаги е минавал за любимец на Максим. С патриаршески амбиции са също и Натанаил Неврокопски и Кирил Варненски.

В БПЦ се борят три лобита - руско, гръцко и западно. Към първото принадлежат Варненският митрополит Кирил, който е бил представител на нашия патриарх при руския, и Русенският - Неофит, учил там богословие.

Гръцкото лоби се оглавява от Неврокопския митрополит Натанаил. В прозападното лоби, което е за засилване на връзките с Ватикана, са Американският митрополит Йосиф, Старозагорският Галактион, дал титлата "архонт" на Слави Бинев, и Западноевропейският митрополит Симеон, става ясно от публикацията.

Oще: досиета  дс  лоби  максим  митрополити  патриарх  светия синод  събор  църква 


Още от Newscafe

Webcafe.bg трие коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов или етнически признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 01.02.201218:06

Янаки, дано си прав за Николайчо, ама не забравяй ,че заради него един път промениха вече устава-той и за метрополит беше млад. Не забравяй също,че е учил в Москва , а тукашните му приятели за олигарси.
Все пак Патриарх е най-сладката служба в БГ, доживотен си и началника е високо- битката ще е епична. Извадиха се коли, компромати и гей-скандали , цирка ще е пълен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 01.02.201213:35

Слава на Всевишния, че Николайчо от Филибето не може да стане, според устава на БПЦ, Патриарх.

Млад бил, нямалоще 50 години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2012, 10:54

1 grizzlybear | 01.02.201210:56

Имало руско, гръцко и западно лоби - а къде е българското?!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани