10 признака, по които се познава истинският софиянец | webcafe.bg
Webcafe

10 признака, по които се познава истинският софиянец

Големият Лебовски
17.01.2015, 22:05 (обновена 08.02.2015, 08:33)
софия

Снимка: © Getty Images

Истинските софиянци понякога имат проблем с поемането на вина за състоянието на града. Те вече осмислят себе си като репресирано малцинство, като преследвана интелигенция и урбанистичи дисиденти, правещи всичко възможно да е чисто и комфортно, но "ония селяни са много, бе, копеле"

Популярната култура прелива от хумор и анекдоти, вдъхновени от особеностите на живота в българското село или циганското гето. Друг харчещ се сюжет е представянето на цивилизационния сблъсък между малкия човек от малкия град и импозантната София.

Специфичните характеристики на "столичаните, които си ходят през уикенда по родните места за туршия и ракия" захранват впечатляваща малка митология. Покрай нея обаче истинските софиянци бяха изтикани в крайните квартали на колективното въображение. А ако не беше гаргантюанското его на почти всеки един от тях, директно минаваха към застрашените видове.

За щастие гордите граждани успяха да се върнат като централен участник в разкошния антагонизъм София - всичко останало.

Ето как урбанистичната империя отвръща на удара. Вижте тези 10 признака, по които се познават противоречивите притежатели на градска аура - автентичните носители на онова "столично усещане".

1. Идеализирана представа за София

В съзнанието на много хора, родени и израснали между "Орлов мост" и "Витоша", столицата е вдъхновяващо, подредено място с чист въздух от планината, без улични кучета, изпотрошени плочки, без нацистки и расистки графити.

Гордите граждани имат очи само за красивата архитектура в центъра. Те ще говорят с часове за виенския барок и сецесион, може би дори ще кажат добра дума за импозантните държавни сгради, издържани в стила на сталинисткия нео-класицизъм, но няма да обърнат внимание на инфраструктурния хаос, пространствените недомислия, новобогаташката еклектика и рушащите се стари постройки.

Те обитават една друга, романтична и идеализирана София, която е съществувала в миналото, ако изобщо някога е съществувала. Без чалга заведения и коли, паркирани навсякъде.

2. Класическа столична надменност

Има нещо особено трагикомично в ирационалната гордост, мотивирана от случайното обстоятелство, че си се родил в София. Това е като да изпитваш усещане за личен триумф, когато любимият ти отбор стане шампион.

Столичният шовинизъм е пословично ментално отклонение. Градът е страхотен с всичките си противоречия и недостатъци, но "плакатните софиянци" трябва да бъдат върнати в реалността.

А тя е, че дори от улица "Париж" или "Граф Игнатиев" комплексарското провинциално светоусещане си е провинциално комплексарско светоусещане.

3. Остро отношение към проявите на селяния

Парадоксално съчетано с примитивни импулси за радикални генерализации, прекалено разчитане на предразсъдъци и постоянна нужда от някакъв враг.

Похвално е, че много от родените тук граждани нямат анцуг за киното в мола и не пекат чушки пред блока, но аграрният мироглед не се изчерпва само с дрескод и хранителни навици.

4. За мръсотията и хаоса в града са виновни другите

Истинските софиянци понякога имат проблем с поемането на вина за състоянието на града.

Те вече осмислят себе си като репресирано малцинство, като преследвана интелигенция и урбанистичи дисиденти, правещи всичко възможно да е чисто и комфортно, но "ония селяни са много, бе, копеле".

5. Държат да се знае, че нЕма по-правилно от софийското говорене

За бургазлии, варненци, старозагорци и пловдивчани тарикатският столичен изказ сигурно е точно толкова дразнещ, колкото е миекането за софиянци.

Има лингвистична логика в подигравателното название "Шопия", но все пак хората от други части на България трябва да признаят, че обръщението "копеле" превъзхожда "лице", "маниак" и "майна". Нека бъдем честни - "баси" е по-благозвучно от "въй".

Но и илюзията на много софиянци, че тяхното говорене е книжовен български, трябва да бъде съборена като външна тоалетна в замогнало се селско домакинство, ‘щото ич, ама ич не е айляк'. Нищо че не'кви хора са харесàли тая идейка.

6. Крайните квартали не са точно София, нали знаете

Класическите кореняци изпитват отвращение към панелните квартали на работническата класа и заселниците от обезлюдените села.

Даже "Младост" не влиза сметката. За някой келеш, роден и израснал на "Оборище", градът свършва още преди "Опълченска". Дори луксозният "Лозенец" няма шанс за валидация в очите на тези, които си разхождат кучетата в "Докторската градина".

Нищо прекалено отдалечено от "Цар Освободител" не може да впечатли фетишистите на тема „жълти павета". Други по-широкоскроени софиянци от широкия център нямат проблеми с "Изгрев", "Изток", "Гео Милев", "Яворов" и дори аграрно изглеждащия кв. "Редута".

Крайните квартали обаче са твърдо за простолюдието, а скъпите вилни зони в южната периферия на града са глезотия за парвенюта с дълбоко провинциален манталитет.

7. Смятат, че са най-добрите шофьори в историята на човечеството

Малко неща са по-забавни и вулгарни от гневните монолози на софиянци зад волана. В речника на родения в столицата водач на лек автомобил определението "некадърен шофьор" е безвъзвратно заменено от думата "селянин".

Регистрационните табели са присъди. От колкото по-малко и незначително населено място идва колата, която трябва да бъде засечена веднага, толкова по-голяма е омразата към човешкото съдържание вътре.

За много истински софиянци хората от други населени места просто не са заслужили правото да шофират по "Раковски", "Дондуков" или "Цар Освободител". И как, как някой, който е получил книжка в Свищов, ще ми кара по "Яворов"?!?

8. Всичко извън София-та е провинция

Дори големи и развити градове като Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново не получават достатъчно уважение от класическия столичен шовинист. Икономическата и културна ситуация в централизирана България дава достатъчно основание за аргумента, че всичко важно се случва в София.

"Майните", "морските" и другите просто не могат да се сравняват с гордите граждани на столицата.

9. А провинцията е кофти

Питайте някой от "Докторски паметник" или "Сан Стефано" дали някога би живял в друг град в България. Абсурд. Срам. Унижение. Истинските софиянци заменят града си само за Ню Йорк, Париж или Лондон.

Добре де, може и за някое добре уредено селце на не по-малко от 250 километра от изброените полиси. Но само в краен случай.

10. Няма какво да познавате, изчакайте няколко минути и те сами ще си кажат

Може да е небрежно изпускане, планирано от самото начало на разговора или директно съобщение с пълно гърло: "Хей, аз съм от София. Не просто съм от София като теб сега, ами аз съм роден и израснал тук, така че аргументът ти е невалиден!".

P.S. В съзвучие с класическите софийски комплекси и желание за столично себеизтъкване, авторът държи да подчертае, че не знае как се прави туршия. С други думи - от София-та е.

Oще: аристокрация  големият лебовски  град  градска среда  жълти павета  интелигенция  квартали  отличителни белези  панелки  селяни  селяния  сноб  софия  софиянец  столица  център  шовинизъм 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.07.2017, 12:30

93 Добромира Иванова.10207566406193220 | 11.07.201712:31

Коментарите ме забавляват повече от статията. Къде ви е чувството за хумор, столичани? Butthurt much?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2016, 20:48

92 Momchil Zahariev.1696700050640475 | 24.12.201621:02

Мам.. ви тъпи селяндури, заляхте града с простотията ви, чалгата и всички други отрицателни признаци на селото и селянията. хора като вас живеят тук, цапат, серат и т.н , но на никой не му пука защото не си е в къщи, на село! Селяни като вас живеят от няколко години в София, но не си сменят паспортите, адресната регистрация, не си плащтат съответно и данъците в София , а на" Село". На вас не ви пука за нищо освен на всяка цена да сте "Софиянци" ! Мам.. ви още един път, не ви искам!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2016, 22:39

91 Иван Вълков.496013667266706 | 07.08.201620:50

Умирам си от смях като чета коментарите на двете най-засегнати групи - комплексираните провинциалисти и гражданите от Шоплъка. И на двете ще ви кажа, че независимо къде сте родени си оставате ограничени в съзнанието - едните от селището от където сте се пръкнали, а другите задушени от претенциите си.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.08.2016, 17:37

90 Desislava Milusheva.10154393195338288 | 03.08.201617:38

Няколко реплики към автора :-):

1. Наистина има разлика между "софиянец" и "столичанин";
2. София-та е изказ, който не е характерен за "софиянец";
3. Въпреки предразсъдъците, истинските кореняци, чиито родове, забележете, а, не поколения, уви, се намират точно в крайните "аграрни" квартали;
4. Комплексарщината, еснафщината и снобизма, макар че, в България няма основания за последното, са характерни за простаците, независимо къде са родени и живеят;
5. Според официална реформа на българския език, която, по мои данни не е променяна, за правилни са приети източният правопис и западният говор, а, че навсякъде битуват социолингвистични разлики, за това софиянци не са виновни. От етнографска гледна точка, софиянците не са заедно със заобикалящата ги шопска група от околните села,

твърди една софиянка, която знае как се прави туршия, но няма село... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2015, 12:55

89 Svetlana Mitrova.584280701729374 | 17.12.201513:05

Ех, жалко... всеки път когато намеря подобна статия, ми се иска да прочета някаква забавна истина за нас софиянците или нещо, в което наистина се припознавам... Но явно, за жалост, всички статии тип "Истинският софиянец" са писани от НЕсофиянци, които просто не уважават факта, че говорим книжовен български език, не си подсвиркваме по улиците и не викаме така, че да ни чуе съседката в горната махала и факта, че просто сме имали късмета дедите ни да са родени в столицата на България- София, което ни кара да се чувстваме горди, да! И няма нищо грешно в това и няма държава, в която коренните жителите на столицата да не се чувстват горди от това...
ПП.: Не забравяй, че честата употреба на сложни думи и изречения не те прави нито по-интелигентен, нито по-лесно разбираем. Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

88 Mako | 03.09.201519:35

Статията е в един неповторим жанр - провинциален комплексар коментира комплексарите-софиянци. Комедия от най-чист тип Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.09.2015, 18:14

87 Christian Todorov.10207785627581629 | 03.09.201518:23

Боже боже....
с колко злоба е писана тази статия.
Зовек, който не е идвал в София би си казал,
какви изроди и комплексари живеят там и колко ненавиждат всичко и всички, които не са видяли за първи път бяла светлина в Тина Киркова.
не знам, аз съм от София, живея от много години в друга европейска държава, в която нито има темата за столичани и прожинциялисти или по ценни или помало ценни хора според това от кой град, бил той столица или просто друг голям или малък град.даже има тендеция някой градове категорично да се дистанцират.
и никога не съм го разбирал този начин на мислене.
Аз съм от *****, значи съм повече човек или по малко.
и това абсолютизиране на автора за мен е смешно.
започнах да чета статията, защото ми стана любопитно и мислех че ще прочета нещо забавно или хумористично, но за съжаление само прочетох изблиците на човек, който според мен е натрупал много гняв и е искал да го изповръща, дори и вярвам че е добър човек, защото смятам че лоши хора няма,
но тази статия - извинети - по голяма глупост не съм чел.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.09.2015, 18:14

86 Christian Todorov.10207785627581629 | 03.09.201518:23

Боже боже....
с колко злоба е писана тази статия.
Зовек, който не е идвал в София би си казал,
какви изроди и комплексари живеят там и колко ненавиждат всичко и всички, които не са видяли за първи път бяла светлина в Тина Киркова.
не знам, аз съм от София, живея от много години в друга европейска държава, в която нито има темата за столичани и прожинциялисти или по ценни или помало ценни хора според това от кой град, бил той столица или просто друг голям или малък град.даже има тендеция някой градове категорично да се дистанцират.
и никога не съм го разбирал този начин на мислене.
Аз съм от *****, значи съм повече човек или по малко.
и това абсолютизиране на автора за мен е смешно.
започнах да чета статията, защото ми стана любопитно и мислех че ще прочета нещо забавно или хумористично, но за съжаление само прочетох изблиците на човек, който според мен е натрупал много гняв и е искал да го изповръща, дори и вярвам че е добър човек, защото смятам че лоши хора няма,
но тази статия - извинети - по голяма глупост не съм чел.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2013, 10:42

85 Павел Гюров | 26.06.201513:17

Знаех, че големият Лебовски е простак, но не знаех, че е и провинциалист. Е, сега вече всички знаят. И много добре затвърждава стереотипа, че двете неща вървят ръка за ръка.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 25.06.2015, 13:18

84 Р. Славова-Шабани.10206981846723695 | 25.06.201513:20

"С други думи - от София-та е."
София-ТА й викат само извънсофията живущи. Иначе комплексарството яко личи в "автора".
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани