Забравете за горчивото кафе, колата и сандвичите с шунка | webcafe.bg
Webcafe

Фабрика Дъга: Забравете за горчивото кафе

Ема Иванова 28.10.2014, 15:35 (обновена 16.03.2015, 17:50)

1 от 18 снимки Назад Напред

фабрика дъга

Снимка: © Николай Неков

Как го правят във Фабрика "Дъга" (вижте още в галерията)

В така наречения идеален център на София - на улица "Веслец" 10 се намира едно от онези места, които и отвътре са точно такива, каквито изглеждат отвън, а именно - интересни.

Това е  "Фабрика Дъга" - заведение, което трудно може да бъде наречено само "кафене", "ресторант" или "бистро". Всъщност трудно може да бъде наречено и "заведение", защото става дума по-скоро за мултифунционален проект на хора с интереси в различни области.

В следствие на което сутрин може да се насладите на един от десетките видове кафе, чай, домашна лимонада, фреш или смути; на обед да изберете сред доста вкусни неща за хапване (сред които сандвичи, салати и различно обедно меню всеки ден), а вечер - да подсилите виното си с домашно изпечени брускети.

С една дума не само интересно, но и вкусно.

"Фабрика Дъга" има приятен интериор, като дизайнът е на архитектите от Funkt. Витрина от масивно дърво, грабващи окото колажи (от Станислав Беловски), дървени маси, стар уличен телефон (от онези, сивите, ако си ги спомняте) и рафт, който отдава почит на най-доброто и единствено по рода си българско комиксово списание от 80-те и началото на 90-те години - "Дъга".

Съдружниците във "Фабрика Дъга" са няколко, но основната движеща и обединяваща фигура е Мария Герчева.

Без да пренебрегва уменията на готвачите (които използват пържене единствено и само за приготвянето на сутрешните мекици), Мария говори с гордост за приготвянето на кафе, с което "Фабрика Дъга" се очертава като водещо заведение в София.

Доказателството е факта, че е сред четиримата финалиста в конкурса на Дарик радио и HYUNDAI - "Дарик еспресо", който определя кое е най-доброто място за еспресо в София.

Никола, който е бариста, може да покаже поне 10-ина начина на приготвяне на прясноизпечени, подбрани сортове кафе - еспресо и филтърно.

Само филтърните начини на приготвяне на кафе са над 6.

Той демонстрира начин за приготвяне на "студено" кафе. През филтърна хартия се прецежда вода капка по-капка (средно по капка на минута) върху поставено под филтърна хартия кафе. Така приготвянето отнема феноменалните 6 часа. След това питието е готово за консумация и може спокойно да бъде поставено в хладилник и там да престои до няколко дена.

Никола показва и как се приготвя кафе "хемекс".

За целта се използва специалния модел кафеварка Chemex (моделът сега е част от колекцията на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк). Като специален ефект за приготвянето на кафето, той използва минерална вода от близката Централна баня.

Въпреки, че предлагат редки сортове и смеси кафе (Bambino и Religion са специалните смеси за еспресо, създадени от експерта Йордан Дъбов - един от малкото оценители на кафе в световен мащаб), цените на кафето, а и на яденето във "Фабрика Дъга" са прилични.

Като изключим уникалното кафе вид "Гейша", което струва 7 лева за 30 мл (и засега дори не е включено в ценоразписа), цените варират в рамките на 1 и 4 лева. Що се отнася до "Гейшата" - и за него си има клиенти.

А вкусът му е различен от всичко опитвано досега - леко кисел, но не и горчив.

"Изобщо истинското кафе не трябва да е горчиво. Ако горчи, значи е препечено", обяснява Мария. Въобще според нея кафето трябва да бъде сладко и с висока киселинност. Никола показва, че кафето, което използват, е светло кафяво на цвят. Когато не е препечено, то запазва повечето от ароматните си съставки, но е по-трудно за съхранение.

Повечето видове кафе се сервират в чаши от по 30 мл а ако посегнете към захарта, Никола ви поглежда критично.

Защото, обясняват от "Фабрика"-та, ако вкусът на едно кафе е балансиран в самата смес, то тогава човек не изпитва необходимост да "овкусява" допълнително със сметана или захар.

Колкото до количеството - нормалната доза еспресо е 30 мл, отделени за 30 секунди, като дългото кафе дори е "вредно", защото съдържа много повече кофеин от допустимото.

"Фабрика Дъга" работи едва от месец, но вече има множество редовни клиенти, особено между 12 и 15 часа, когато от административния център идват да обядват.

"Кока кола не продаваме, а когато ни питат за сандвич с шунка и кашкавал - се смеем. Колбасите и пастетите си ги проготвяме сами" - подчертават от "Фабрика"-та.

А каква по-добра алтернатива, особено за район, където има преди всичко заведения за бързо хранене, пълни с различни видове безалкохолни напитки. И навсяъкде наоколо има сандвичи с шунка и кашкавал.

Oще: hyundai  градът  дарик кафе  дизайн  еспресо  кафе  софия  фабрика дъга 


Още от Градът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.02.2016, 00:27

11 Barista | 09.02.201600:34

Какво се случи с хейтърите??? Само да кажа, че "Фабрика Дъга" съществува прогресивно и без сандвич с шунка, и бекон!!! Ха честито на печелившите! Млеко "комбинат" да пие солено мляко и да мълчи... Това е едно от любимите ми места!!! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2014, 20:00

10 Galia Houbanova | 22.11.201420:03

Очаровах се от представянето и точно преди да си организирам утрешната закуска там, последният абзац ме отказа. А дори не ям хляб, кашкавал и шунка... Жалко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

9 Manuela Gerenova | 29.10.201419:21

Ало, кафеджиите, чухте ли бе?! Вече не cме кафеджии, вече cме бариcтите... Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.10.2014, 10:58

8 комбинат | 29.10.201413:07

Странно... аз мислех, че млякото на Сорос е солено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2014, 13:04

7 jedinait | 29.10.201413:05

Пробвах кафето - изключително горчиво беше.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

6 паяка | 29.10.201412:39

ехххххххххххххххх
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

5 John Smith | 29.10.201412:24

Ех, Акарче....едно време къв кашкавал имаше.... Ща схрускам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 29.10.201412:08

Не черногледо и песимистично, сър Джон, а реалистично. Няма по-омайващ аромат, особено в хладните сезони от комбинацията между кафе и печен сандвич с кашкавал.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 29.10.201412:04

Паяк,викаш, кат платят първият наем ще сервират и хот- дог Много щастлив
Много черногледо....
пс
Какво стана с ПиАРа , дето гледаше домати без плевене, някъде из пловдивско...
Проби ли на пазара...чакаме продължението на статията. pls... Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 29.10.201411:51

"...когато ни питат за сандвич с шунка и кашкавал - се смеем. "
Щото сте едва от месец. След още месец ще разберете, че за да не ви се смеят клиентите и да им се идва отново, хубаво би било нищо да не им отказвате, колкото и да е смехотворно според вас.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани