По света и у Ву | webcafe.bg
Webcafe

По света и у Ву

Ема Иванова 16.02.2016, 23:47 (обновена 22.02.2016, 11:38)
уву

Снимка: © Webcafe.bg

Ву Нгуен - от журналистиката до кунята, от Виетнам през София до Сиатъл и пак до София, от MasterChef до UVU

Ву Нгуен говори бързо, ясно и в хронологична последователност. Човек има чувството, че той вече знае какво ще бъде попитан, защото за близо година - откакто започна участието му в готварското реалити шоу MasterChef - e дал доста интервюта - предимно за сайтове с кулинарна и лайфстайл насоченост.

Ву е роден във Виетнам, но в пети клас се преселва с баща си и майка си в България. След завършване на средното си образование отива да учи в САЩ. Там завръшва журналистика и се запознава със съпругата си Рали, която тогава следва компютърни науки.

След университета Ву има късмета да попадне направо в "Ню Йорк Таймс", където се занимава с мултимедийни визуализации и журналистически проучвания. Неговата работа в елитния вестник обаче съвпада с периода на трансформация на медийната среда и той решава, че е по-разумно да се ориентира към програмирането.

Следва работа за сайта на телевизия NBC, след това работи в EXPERIA - огромна компания за резервиране на полети онлайн, работи за сoфтуерния гигант Inrix, които разработват мащабното едноименно приложение за показване на трафик в реално време...

От думите му се подразбира, че след толкова интензивна кариера следва нещо като непризнат бърн-аут...

Който се оказва, че се лекува единствено с готвене.

С Ву се виждаме в заведението, което преди около пет месеца създават заедно с Рали в София - UVU.

Близостта до кухнята е сбъднатата мечта на двамата, мечта, която и отчасти е причина да напуснат САЩ и се върнат в България, заедно с малкия си син.

Името на завдението е много добре подбрано- ако се напише на български "У Ву" ражда асоциации за уютно посрещане у дома.

В никакъв случай не става дума обаче за място с традиционни домашни гозби, а за нетрадиционно за България (и липсващо до скоро) заведение за суфистициран fast food.

Защото UVU предлага сандвичи цял свят - в които единственото общо е хлябът.


В менюто този месец, написано на стената с тебешир, може да се прочете: Бан Ми - сандвич от Виетнам със свинско и меден сос, чушка халапеньо (много люта), кориандър; Торикатсу - сандвич от Япония с пилешко и лютив тонкацу сос; Сате Понорого от Индонезия с пилешко, фастъчено масло, ананас и срирача сос; Фили Чийз - сандвич с американско дребно нарязано телешко; Роти Джон - малайзийски вегетариански сандвич.

UVU е малко и уютно заведение, което напълно се вписва в стила на новите магазинчета и приятни заведения, които се формираха в последните години по дължината на "Ангел Кънчев".

По-късно с Рали коментираме, че "Ангел Кънчев" и "Шишман" засега се очертават като най-атрактивните улички за малък бизнес в центъра. Доказателството може да се види по множеството новооткрити места по цялата дължина на двете софийски улици.

Интериорът на UVU е не по-малко любопитен от менюто: основите на високите табуретки край бара, както и краката на пейките и масите, са изработени от чугунени водопроводни тръби - като тези, които има в банята на всеки по-стар дом. Тази подробност не може да се забележи на пръв поглед, затова и впечатлява по-силно, когато бъде установена.

По дизайна са работили двама души от четиримата, благодарение на които UVU работи всеки ден от 11.30 до 9 часа (понеделник - до 5). Малкият тим обслужва касата и кухнята на смени, а Ву и Рали отговарят за всичко останало.

Стените на UVU са изрисувани с приказни герои, чиито стил които досега познавахме само онлайн от фейсбук страниците на Sofia Моnsters...


А познайте какво има в ъгъла?

Телевизор "Електрон", на чиито античен аналогов екран свети една от първите електронни игри от детство. Към нея са прикачени пра-стари джойстици.

"Телевизорът е намерен до кофа за боклук. Тъкмо собственикът го е свалял да го изхвърля, когато моите хора (отговорниците за дизайна, работещи в заведението) го домъкнаха", разказва Ву.

"Ръчно изработен, креативен дизайн на интериора ще има и в следващото ни заведение, даже в още по-голяма степен" - разказва Ву, който вече мисли за нов проект.

"Доволни сме, UVU върви, но ни се иска да стартираме още едно заведение, което ще бъде, примерно, с виетнамска кухня. Винаги съм искал да направя нещо голямо, нещо като верига".

Първоначално страстта си към готвенето Ву и Рали дължат на готварския курс за двойки, който записват, докато живеят в Сиатъл. Това занимание им отваря очите за френската и американската кухня, но й им показва, че готвенето може да бъде нещо повече от хоби.

Участието в кулинарното реалити MasterChef обаче доказва на Ву oще нещо. Макар, че финишира на 11-то място, той осъзнава, че чрез предаването е попаднал в среда на хора, които го покрепят и уважават.

За човек, без професионален опит като готвач, MasterChef дава добър старт в нова сфера, а основното предимство е запознанството с професионалисти от бранша, които помагат на Ву да се ориенитира в този вид пазар и бизнес.

Реалити звездите от MasterChef: Боян и бразилката Каролина, също подпомагат UVU - Боян с подкрепа и реклама, а Каролина с нещо по-пряко: чрез вкусния бразилски къпкейк, който се предлага в заведението.

Но най-голямата помощ и основното, което прави възможно съществуването на UVU, е наличието на вносители на някои от основните съставки на сандвичите.

Това е невидимата, но съществена основа, чиито резултати ще могат да се усетят в бъдеще - с раждането на по-разнообразни, по-качествени, но и по-достъпни места за световна кухня у нас.

Разговорът с Ву Нгуен е проведен със съдействието на Мулти Култи Колектив във връзка с кампанията "Многообразието е вкусно".

Oще: masterchef  master chef  multi-kulti  uvu  ву  ву нгуен  готвене  кухня  многообразието е вкусно  мулти култи  мулти-култи  мулти култи колектив  сандвичи  уву 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 17.02.201618:46

Повече ми приличат на стоманени поцинковани тръби на резба. Именно с такива тръби бяха масово сградните водопроводни инсталации едно време.
   

оценка

+0 -0