Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Властелинът на кафе напитките

Бариста Николай Григоров е и първият носител на титлата Еспресо Шампион на България от шампионата на Италианския национален кафе институт.
Бариста Николай Григоров е и първият носител на титлата Еспресо Шампион на България от шампионата на Италианския национален кафе институт.

Срещаме се в Barista Coffee and More на улица "Бачо Киро" 26 в София. Пълно е с хора заради първото събитие от Saeco Social Club. Пита ме дали искам кафе. Искам, много ясно. Носи ми го с нарисувана пандичка отгоре. Супер яко.

Николай Григоров е професионален бариста. Или иначе казано - човек, който много разбира от кафе и нещо го пробожда в сърцето всеки път, когато види някой да се разкарва с пластмасова чашка наляво-надясно.

Започвам да го разпитвам за работата му и в един момент разбирам, че Николай не просто работи това, той наистина, ама наистина обича кафето и може да говори с часове за него. А и с терминологии.

Кафе културата започва все повече да се развива и професията бариста също. Над 10 години се заминавам с тази длъжност, започнах още като ученик като обикновен барман в първите кофишопове в България, за да си добавя нещо към джобните. Там ме грабна това изкуство.

С времето се научих да различавам сортовете, плодовите нотки, вкусовите качества, методите на екстракция...

Николай потвърждава опасението ми, че у нас кафето хич не се консумира правилно, но отбелязва, че все пак се учим.

Така де - едно кафе никога не е едно кафе. И какво значи "дълго еспресо"? Как и колко мляко слагаме? Всичко това е от значение. И повече.

Важна част от работата на бариста е да налага култура на правилното консумиране на кафе. Така нареченото "дълго еспресо" у нас е просто една погрешно наложена практика. Цялата напитка се разваля, кофеинът е твърде много, вкусовите качества се влошават.

Нормалното еспресо е 25-30 милилитра, казва Николай. Ако искаме да е с повече вода, вариант за това е така нареченото "американо", което вече все по-често се консумира у нас. При него водата се добавя допълнително.

Аз силно препоръчвам филтрациите. Има различни видове и методи на филтрации, за да се подчертаят различни вкусови качества на напитката. Ние се опитваме да ги наложим.

Иначе на мен всичко ми е любимо, всяка кафе напитка... Зависи в тази част на деня какво искам да консумирам, от какво имам нужда.

При всички случаи сутрин предпочитанието ми е еспресо. Ние предлагаме 100% арабика, а при арабиката кофеинът е доста по-малко, отколкото при робустата. При консумацията на късо еспресо с арабика, кофеинът е между 25 и 35 милиграма, което е малко.

5-6 еспресо от този тип на ден по никакъв начин не би трябвало да повлияят на човек.

Бариста Николай Григоров е и първият носител на титлата Еспресо Шампион на България. Наскоро той участва в шампионата, организиран от Baristo University под шапката на INEI със спонсори Rancilio Group.

Предстои му да представлява България на Световното първенство за италианско еспресо в Милано през 2017 г.

Събират се най-добрите баристи от съответната държава. Имат 11 минути време да си калибрират машините и да приготвят 4 еспресо напитки и 4 капучино напитки пред общо 8 съдии.

Отивам там да представя България и да покажа, че кафе културата е напреднала тук и правим добри и качествени кафе напитки от всякаква форма.

Мечтата на мен и на съдружниците ми се сбъдна - вече имаме 4 кофишопа, чрез тях се отдаваме напълно на това да приготвяме качествено кафе, да създаваме и направляваме кафе културата в България.

След това Николай ми показва специалната машина, в която пекат кафето и ми обяснява как точно работи.

Аз се шегувам с него, че тази професия определено изисква и добри познания по химия, а като гледам машината - и инженерна мисъл.

После започва да рисува върху различни напитки пред любопитните погледи на гостите, а аз съм сигурна, че догодина в Милано ще се види, че в България разбираме от кафе. И го правим с голяма любов.

 

Най-четените