Иракска рецепта за шаран и история за български домати | webcafe.bg
Webcafe

Иракска рецепта за шаран и история за български домати

Webcafe.bgЗлатина Димитрова
04.12.2015, 17:23 (обновена 14.12.2015, 12:02)

1 от 2 снимки Назад Напред

Фреди Бенямин, Архив: Мулти култи колектив

Снимка: © Архив: Мулти култи колектив

Фреди е бил какъв ли не - калиграф, учител по химия, шивач, драматург, почитател на футбола и готвач

Готвенето е като рисуването - даваш нещо хубаво на хората. Това казва Фреди Бенямин - собственик на иракски ресторант с чувство за хумор и позитивна нагласа към света. Избягал е от Ирак, за да дойде да живее в България в началото на века. В неговия ресторант се сблъскват различни светове - идват хора различни държави, идват и много българи.

За Фреди всички те са приятели, а не клиенти. Такова е и отношението му към хората.

Срещаме се с Фреди малко преди Никулден, затова ни разкрива и тайната на вкусния шаран. Но за това - по-късно.

Бил е какъв ли не - той е калиграф, учител по химия, шивач, драматург, почитател на футбола и готвач.

„Винаги в живота човек иска да учи повече. В последната секунда от живота си - пак иска да учи. И учи. Аз учих толкова много неща!", казва Фреди. Така стига и до готвенето.

Започва да работи в различни ресторанти в България от 2000 година и на всяко място трупа приятели, които да обичат приготвената от него храна. Така преди 4 години отваря "Ашурбанипал" точно до Женския пазар. Шегува се, че е учил на български от циганите на пазара, затова понякога говори на „бате, бате".

Който не обича родната страна...

Разказва с много любов за Ирак. В историите му войната се прокрадва периферно, въпреки че присъствието й е натрапчиво.

В голямата им в Багдад къща, често идвали гости, за да играят табла или карти. Той винаги помагал на майка си, докато готви - за да има мезе за питието. По-късно влиза в казармата и минава курс по готвене. В Ирано-иракската война през 80-те години е пратен на фронта. Когато обаче командирът му разбира, че готви добре, го праща в кухнята. Оттогава не е спирал да готви.

Езикът на Иисус

За Фреди най-важното е да има любов. „Любовта е религия. Господ иска от нас любов".

Разказва, че в Ирак църковната общност била много силна. На всеки пет църкви имало една джамия, а хората събирали пари за храмовете и помагали в изграждането им. Затова и в неделя църквата била пълна. Поне така е било преди.

В България говори и православни свещеници, и с католически, и с евангелистки, за да работят по-активно с хората и с децата и да ги пазят от лошия път.

Фреди знае много езици, но един от тях е познат на малцина - арамейският, езикът на Иисус Христос. Той се пази в семейството като скъпоценен камък. Синът му е бил много малък, когато идват в България и не говори арабски, но знае арамейски.

Българските домати

„Който не обича първата си държава, няма да обича и втората", казва Фреди. Той обича Ирак. Обича и България. Харесва българите, шопската салата и шкембе чорбата. Харесва му да гледа как ЦСКА и Левски играят футбол, а феновете ползват думи, които ги няма в речника.

Идването му в България обаче е по-скоро случайно. Имал е възможност да пътува докъде ли не. Казва, че е било лесно със семейството му да се установят като бежанци в някоя скандинавска държава, както много други правят, за да получават пари, без да прави нищо. Той обаче обича да работи и не иска някой да харчи пари за него, докато си седи вкъщи. Затова и цялото му семейство работи и плаща данъци в България. "Живеем като българи", казва Фреди и допълва, че жена му дори има българско гражданство. Дъщеря му е женена за българин, а синът му говори български по-добре от родния си език.

Според него навсякъде има и добри, и лоши хора, включително и тук, но в България се чувства като у дома си. Със семейството му са християни и предполага, че затова и сближаването с хората в България за тях е било по-лесно. Фреди е католик, а съпругата му е православна християнка.

Преди да заживеят тук, България за него е държавата на доматите, въпреки че повечето днес са внос от Турция и Гърция. Казва, че всяка уважаваща себе си домакиня в Ирак е готвила с българско доматено пюре, защото никое друго нямало такъв вкус.

„Много държави са красиви - Швеция, Холандия, но хората са по-различни. Тук хората са по-топли, по-приятни. Виждаш някой по улицата: Здрасти! Как си? Какво правиш? В другите държави, ако питаш „Как си?", ще ти кажат: „Какво питаш?", казва Фреди.

Вярва, че в България в бъдеще ще става по-добре, защото българите са по-активни, по-здрави и по-симпатични от повечето европейци.

Имат само един недостатък: „черпи".

„Какво ще черпиш, кога ще черпиш" - ако махнат тази дума от речника, България ще тръгне напред, казва Фреди.

Обещаната рецепта на Фреди за шаран

Първо, като вземете шарана, го миете два-три пъти, за да не лепне. Шаранът се отваря откъм гърба - малко по-трудно е, но така едрите парчета са близко до огъня. Ако шаранът се отвори откъм корема, външните страни остават тънки, а вътрешната - сурова.

После, след като бъде почистен, е добре да се посоли и закачи на нещо за около час, за да се отече.

След това шаранът се подправя с малко зехтин, куркума и сумак. Покрива се с фолио и се слага във фурната на 200 градуса. След 40-50 минути шаранът се вади, върху него се изстисква лимон и пак се пъха във фурната, но без фолио. Когато добие златист цвят, се вади от фурната.

Може заедно с рибата в тавата да се опекат картофи на шайби, лук, домати, патладжан.

Фреди подчертава, че шаран се яде 10-15 минути, след като бъде изваден от фурната. Тогава е вкусен, иначе - не. Трябва му и хубава салата.

 

Разговорът с Фреди Бенямин е проведен със съдействието на Мулти Култи Колектив във връзка с кампанията "Многообразието е вкусно".

 

Oще: ашурбанипал  вкусове  женски пазар  ирак  иракска кухня  иракски ресторант  многообразието е вкусно  мулти култи  най-вкусният шаран  рецепта за шаран  фреди бенямин  храни  шаран  шаран за никулден 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 06.12.201513:44

Майсторе, рецептата Ви е страхотна!!!
Всички я харесаха!!!
   

оценка

+0 -0