С личния почерк на шеф Николов | webcafe.bg
Webcafe

С личния почерк на шеф Николов

Ана ДинковаАна Динкова
28.03.2017, 15:39 (обновена 14.06.2017, 07:39)

1 от 3 снимки Назад Напред

Цветомир Николов

Снимка: © Мирослава Дерменджиева, Webcafe

Какво е да си собственик на ресторант и как преминава денят на един от най-популярните готвачи в София

Срещам се с шеф Цветомир Николов рано сутринта - за мен е още време за първото кафе, а той вече е изпил своето със съпругата си, отишли са заедно на скуош, напазарувал е за ресторанта и сега разтоварва покупките от новия Hyundai i30, който тества.

Шеф Николов е един от най-популярните млади шеф-готвачи у нас, като сред отличията му е и титлата Най-добър готвач на България за 2015 година. Готвил е в редица ресторанти в страната и чужбина, включително е минал през кухнята на един от ресторантите на Гордън Рамзи в Лондон, отваря първия стационарен food truck за гурме бургери в София - Street Chefs, а от повече от година е собственик и главен готвач на ресторанта Niko'las 0/360.

Вместо да започнем веднага с въпросите, Цветомир ме пита какво кафе да ми направи. Аз отговарям - каквото и да е.

"Това не може да бъде отговор. Тук спазваме конкретните предпочитания на гостите, поне по отношение на кафето", възразява той с усмивка.

Защо гости, а не клиенти?

Защото искам хората, които идват в ресторанта ми да се чувстват добре, да бъдат винаги обслужвани с лично внимание и отношение.

Само кафето ли могат да поръча според собствените си предпочитания?

Да. Останалото е според менюто за сезона или за деня.

Случвало ли се е да ти поискат пържени картофки със сиренце за децата, например?

Да, но много много рядко се случват подобни неща. Обикновено хората, които идат да се хранят тук знаят къде точно идват и какво да очакват. Все повече хора идват, защото се проверили менюто предварително - особено обедното дневно меню, което публикуваме в сайта и във Facebook страницата на ресторанта.

Удобна ли ти беше за пазара новата Hyundai i30?

Да, харесвам лесно маневрени коли с големи багажници. Хубавото на карането рано сутрин е, че още няма натоварено движение и можеш да се насладиш на шофирането.

Колко често пазаруваш за ресторанта?

Всеки ден.

А колко често променяш ястията?

Държа да се използват пресните и сезонните продукти. Никога не бих си помислил да включа в менюто аспержи през зимата, например. Харесва ми да готвя с възможно най-добрите и най-пресните продукти.

За това ли менюто на ресторанта не е дебело колкото Библията?

Няма да отговоря на този въпрос, ще кажа само, че не бих използвал държани дълго време в хладилник или замразени продукти. Във всички случаи залагам на сезонността!

Не се поддаваш на провокации. Има ли нещо, което би те извадило от кожата?

С годините работа в кухня натрупваш опит и се научаваш на търпение, стараеш се да разбираш хората, научаваш се да не приемаш особено лично нещата.

Това, което ми се иска обаче, е хората да полагат малко повече усили да разбират храната, да възпитават кулинарните си вкусове и да научат малко повече за произхода на съставките, да могат да правя разлика между качествените и масовите продукти, да си дават сметка че зад цената на едно ястие, дори на най-семплата салата, стои много повече от цената на зеленчуците, използвани за нейната направа.

Когато ти се храниш в ресторант, успяваш ли да се насладиш на храната обстановката като клиент обикновен?

Да. Но обикновено избирам ресторанти, в които знам какво точно искам да ям. Със съпругата ми планираме така и пътешествията си - съчетаваме почивката, обиколка на нови места с кулинарните преживявания.

За мен храната, по-скоро отношението към храната, начина на приготвяне, различните техники са неразделна част от културата на даден народ, дори на определен град.

Когато си впечатлен от храната в даден ресторант, искаш ли да се запознаеш с готвачите там?

Да, случвало ми се е неведнъж. Случвало се е и шеф-готвачи да идват в моя ресторант. Има особено удоволствие в това да говориш с колеги, да обсъждате менюто, опита си, кухните в които сте готвили.

Каква кухня предпочиташ да готвиш - класическа или да експериментираш?

Зависи. Както класическата кухня, така и най-модерните техники изискват да се съобразиш със сезона и продуктите.

Аз съм перфекционист и не обичам компромисите, така че съм склонен да използвам кулинарните техники, които ще са най-подходящи за работа с конкретни продукти и приготвянето на определено ястие.

А какво мислиш за експериментирането като поредната мода?

За да можеш да експериментираш в кухнята трябва да си натрупал много голям опит, да владееш до съвършенство различни техники, да си създал личен почерк, да можеш да съставиш меню върху всички тези основи.

Т.е. както е казал Пикасо - първо научи правилата, а след това ги нарушавай?

Да, може да се каже. Нека не забравяме, че кулинарното също е изкуство.

Oще: hyundaii30  street chefs  бургери  главен готвач  готвач  кой е цветомир николов  кой е шеф николов  снимки  собственик на nikolas 0 360  фотосесия  шеф николов  шеф цветомир николов 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани