Не PR, а истински домати | webcafe.bg
Webcafe

Не PR, а истински домати

Цветана Георгиева 12.07.2014, 19:27 (обновена 18.07.2014, 14:45)

1 от 12 снимки Назад Напред

любомир хаджийски

Снимка: © В.Е.

Любомир Хаджийски е убеден, че в растенията има разумност, която в даден момент може да бъде контролирана

„Ей, момче, като отгледаш домати с чайчета, искам да ми се обадиш". Такива подмятания 25-годишният Любомир Хаджийски чува няколко пъти, когато хвърля семето на първите естествени домати в семейната нива край Стамболийски. В града, намиращ се на 20-тина минути от Пловдив, доматите имат закони, но шест декара ще бъдат третирани само с натурални торове от коприва, чесън и полски хвощ.

Освен че е новобранец в занаята, който на всичкото отгоре отрича масово прилаганата химическа индустрия, Любомир изглежда два пъти по-странно в очите на изпечените стопани от района, защото току що е зарязал живота в София и кариерата в PR-а, за да работи рамо до рамо с тях на полето. И то в дълбок разрез с всичките им разбирания, защото целта е да създаде изцяло органичен цикъл на производство.

Една година по-късно усилията дават резултат - и Любомир доказва, че тази капризна култура, нахлула от Централна Америка, може да вирее, при това без дълбока оран, за да не се разрушават микроклиматът и хумусът, и без премахване на плевелите, за да се задържа вода в почвата. Около доматените корени той засажда детелина, която спомага за отделянето на азот, а в почвата поставя кварцови кристали, които ускоряват метаболизма на растенията и взаимодействието им с градивните елементи от почвата.

Философията на домата

Това са малка част от революционните нововъведения на Любомир, чието любопитство стига до това как високочестотните звуци на птиците, фазите на Луната и различните геометрични форми, най-вече пирамидите, влияят върху земеделските култури. Звучи екзотично, но в Австралия, Япония и други държави това са съвсем сериозни научни опити. В Италия доказват, че растенията растат до 1.5 пъти повече, ако водата минава от източната или североизточната им страна.

Не го мислете за зелен радикал. Той пристига в централното кафене на Стамболийски с нетипично чист автомобил, лаптоп, пълен с информация, и пали цигара, докато разказва, че омразният за фермерите плевел тученица всъщност е по-богат на витамин C, отколкото цитрусовите плодове, а изобилието му на Омега 3 мастни киселини го прави самостоятелна стопанска култура в някои държави. Оказва, че съвременно земеделие е захранено със сериозна доза митове.

„Заравял съм се и в старите книги, преди химическата индустрия да пробие, когато нашите баби и дядовци не са имали изкуствени торове. Не съм подхванал земеделието като процес на генериране на пари. Интересувам се от взаимодействието в растителния свят - и най-вече от хранителната стойност на плода. Така реших да опитам да създадем продукт без отрови", обобщава Любомир.

В мисия „Чиста храна" му помагат още двама местни ентусиасти. Сами правят естествени препарати, като разтвора от коприва - 1 кг ферментира в 10 литра вода за около 5 дни, който ползват заради отделянето на мравчена киселина - срещу насекоми и подпомагане на растежа на доматените растения. Разтворът от полски хвощ пък предпазва от гъбични инфекции по плодовете, а виреещата навсякъде овчарската торбичка засилва метаболизма в растенията и помага срещу високи температури.

„Звучи примитивно, но е много лесно сам да си направиш препаратите - и да знаеш какво се случва с растенията. А и не е толкова скъпо, отколкото ако разчиташ на изкуствени торове", обяснява Любомир. Младият фермер от Стамболийски говори задълбочено, сякаш изнася лекции по биоземеделие. И наистина го прави - във Висшия аграренен институт в Пловдив. В качеството на практик.

Назад към природата

Иначе е пиар специалист с диплома от Нов български университет, работил е в специализирано списание за маркетинг и реклама, а също и като криминален журналист, но един ден просто решава, че няма нужда от това. „Реших, че трябва да си търся спокойна професия, в която да открия смисъл. Идеята да се занимавам със земеделие беше истински шок за родителите ми. Четири години учене и накрая - правата лопата. Благодарен съм, че получавам сериозна подкрепа от тях", добавя Любомир.

Все пак, селското стопанство му е в кръвта - това е основното препитание на рода Хаджийски за последните няколко поколения. Баба си Любомир описва като „доматен бос с 50-годишен стаж": "Това е огромен опит, който мога да почерпя. Пак от нея успях да взема чисто семе, с което да започна".

Нещо повече, внукът се опитва да облагороди генно модифицирани и хибридни семена, като остави цели домати да престоят около година в почвата. Това е начин и за създаване на естествена тор - както за царевицата е най-подходяща царевичната тор заради органичното злато, което дава жълтия й цвят.

Бившият журналист редува растения с дълбоки и плитки корени - затова поставя моркови и босилек до доматите. Подборът на растенията не е случаен, ако си ги представите като отделни съставни части от един жив натюрморт - всяко на място и с определена функция. Земеделието наистина е сложна работа, особено когато е съобразено изцяло с природата.

Максимално качество

Първата реколта е огромен успех. Любомир разказва, че негови приятели от София се отзовали с радост да помогнат, когато настъпила беритбата. Биодоматите са продадени на нормална цена, но при необичаен интерес, дори от страна на най-върлите скептици.

Сега е окуражен да продължи с биоземеделието. Хоризонтът му е поне за 5 години напред в бъдещето, когато се надява да съществува бранд не просто за чисти, но и за богати на хранителни вещества български плодове и зеленчуци: „Засега гоня максимално качество. Пазарната логика е показала, че когато един продукт държи високо рано, пазар рано или късно се появява".

Той не е сам в тази мечта, защото в интернет намира и други стопани, които гледат на всекидневната си работа много по-отговорно - и към хората, и към природата, отколкото от сезонно реализиране на постъпления.

Резултатът е истинска храна, а не просто PR. Любомир Хаджийски много добре знае разликата. И се надява повече хора да започнат да й обръщат внимание.

Oще: биоземеделие  домати  земеделие  любомир хаджийски  стамболийски  химия  храна  хранителна стойност 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.10.2011, 15:03

12 saviour | 16.07.201413:38

И защо да е позьорщина? Хамака да не е само за тези с чистите ръчички, дето не хващат лопата? Напротив - всички придобивки на "цивилизацията" са най-вече за хората, които с ръцете си могат да си изкарват прехраната. Още повече за тези, които имат знанието и интереса, а след това и желанието и хъса да докажат на практика, че има полза от четене... Щото някой само с четенето и мисленето си остават. Браво на героя на статията и все повече такива младежи да виждаме и чуваме!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

11 паяка | 15.07.201415:43

хахаха , видяхте ли последната снимка с хамака? И това ако не е жива позьорщина!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

10 John Smith | 15.07.201410:21

Берем ли вече домати?
Прекос, Рила и Калина са ранни сортове...
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

9 Boicho Boichev | 13.07.201420:40

Вчера си извадих картофите- не са много-към 100 кг, но за семейно ползване са достатъчно.Жена ми опържи къртофи, и ядохме най-вкусните пържени картофи в живота си.Дали защо бяха пресни, току що извадени, или по друга причина , не знам.Имаме и 20 корена домати и 10 корена краставици- много дават, няма изяждане.Имам и две рани круши, няколко сливи-различни сортове,голяма череша.Няколко ореха.Смокини.Грозде от астмата на двора.Нямам думи какъв е вкуса и на зеленчука и на плодовете- току що откъснати.Може би и защото са отгледани от нас са ни толкова вкусни.А и малко да поработиш на слънчице и на чист въздух не вреди, никак даже.
Автора според мен е на прав път- при това нарастване на неселението на земята бъдешщето е на тези ,които произвеждат храна-защото без всичко друго може, но безо. храна не може.А качествената храна ще става все по търсена и все по скъпа- ще стане на цената на златото.
Едно не мога да повярвам- че е възможно да се отгледат хубави плодове и зеленчуци без никаква химия.Много болести и вредители има и без поне малко химия не вярвам да може да се отгледа нещ
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

8 Citizen X | 13.07.201416:39

В семейството ни вече около двадесет години сами си гледаме салатата и зарзавата като цяло. Сами си правим виното и варим ракията, от наше си грозде. Квасим си собствено кисело мляко от крави и овце, на които знаем имената Усмивка. Обичайно и месото е от локален производител.

Въобще, радвам се, че имаме възможността да си гледаме, каквото ни хрумне, без това по някакъв начин да пречи на нормалния работен режим. По тази и причина прокарах на село малко по-скъп нет, но какво по-хубаво от това да следиш процеси на другия край на Европа, докато береш малини в градината!?! Намига

П.С. Мисля, че в БГ трябва да наблегнем на тези традиции. ДГД Билла, Лидл и Мадам Тюсо! Намига
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

7 dedogo6 | 13.07.201416:11

Mima, аз се сетих за субсидиите , но нали все пак стандарта в Гърция (като заплащане) е по висок от нашия, защото са в евро.
Тук у нас ако примерно се плаща 10 лв на ден бране , там е 10 , ама евро (примерно).
А нашите пу... ааа политици искам да кажа , че са корумпирани и нямат интерес , ми е пределно ясно.
За пример бих дал един (няма да му споменавам името, да видим кой ще се сети)
дето точно преди един Великден рече "Не - яйцата трява да са от свободни кокошки и тва е!!!" без никой да го кара от ЕС, и без да има нужда веднага да се прави това.Ефекта беше - кора яйца от 7 лв стана 16 лв.... , докато на границата ни чакаха 4 тира с полски яйца , ама не от свободни кокошки.Ако ги бяха вкарали, нямаше да има такава лапаница за нашите пу... ааа политици и търговците , дето им бяха протежета.... Палав Палав Палав Палав
Та работата май не е само в субсидиите , а и във веригата между купувачите (ние ) и производителя , дето ги копа, и му ги плащат по смешни цени... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

6 mima | 13.07.201415:40

Дедогош, големи субсидии имат гърците за зарзавата. Нашите мушмороци все не успяват да договорят с ЕС адекватни такива и за нашето селско стопанство. Защо? Мързи ги, тъпи са, подкупни или просто не им дреме, нямам идея!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

5 dedogo6 | 13.07.201414:57

Аз малко в страни от темата ,ако може.. Усмивка
Евала на човека , че прави нещо такова.
Моето отклонение от темата е следното - как така по нашите пазари и магазини българските зеленчуци са с порядък по скъпи от гръцките?
Объркан
Ще дам пример за доматите - аз винаги предпочитам зеленчука , на чиято табелка пише "произход- България" въпреки цената, (която е обикновенно с 30% по висока) за да има стимул за производство.Само че, как така става ,че вноса от Гърция излиза по евтино?
Или пък другия вариант - сергия на пазар - пак домати , даже с табела "Производител" и мястото , и пак цената е с лев нагоре ... Шокиран
Добре, нали си производител, и ако си , колко точно човека храня по веригата до производителя?!
Изкупувате доматите на бабите за по 50 ст на кило , а после пишете селото им, и цена 2.50 - еб@х тая логистика дето трява да я плащам. Лош или много луд
За това , понеже вече и гръцките домати не са от оранжерия , и вече не скърцат при рязане Много щастлив , ви заеб@вам, уважаеми "производители"...
Не може да ви е толкова скъп нито транспорта (Гърция къде е?!) нито производството (и у Гърция ги берат с ръце, на които плащат даже в евро...)

А иначе пожелавам успех в начинанието за истински домати. на бира ДА!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

4 asdfsd | 13.07.201414:00

"когато хвърля семето на първите естествени домати в семейната нива"

Тоя FAIL добре че няма мн хора със сичкия си да го прочетат Усмивка 100% има и още, дългичка е тая статия.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

3 hidden_in_the_shadows | 13.07.201412:36

Смит, не знам защо се подиграваш с човека.
Аз се чувствах в пъти по енергичен когато деня ми започваше от сабален с къси гащета, отколкото сега към 9 с кафе и цигари и двете марка давидоф.
Може да е от годините, може и да не е...
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани