Избродирай ми мелодия | webcafe.bg
Webcafe

Избродирай ми мелодия

Цветана Георгиева 25.06.2015, 20:32 (обновена 27.06.2015, 10:11)

1 от 4 снимки Назад Напред

Проектът Soundweaving на унгарския текстилен дизайнер Жанет Сирмай

Снимка: © Webcafe.bg

Всеки бод е нота

Кога за последно сте виждали бродерия? Може би по сергиите около храм-паметника „Св. Александър Невски" в София? Антикварните магазини? Наследствената къща в провинцията? Бродериите изчезнаха от холните маси, стъклата на прозорците и дрехите, но за сметка на това се завърнаха в изкуството. И то със звук, също толкова красив като самите тях.

Да, бродериите наистина имат мелодия - това доказва проектът Soundweaving на текстилния дизайнер Жанет Сирмай от Унгария, студент от Университета по изкуства и дизайн "Мохой-Над" в Будапеща. Така шевиците са вкарани в непозната функция, няма да сгрешим, ако кажем и неподозирана - бродерията като партитура, шевовете като ноти.

Защо бродерии?

„Когато по-рано танцувах във фолклорна група, носех традиционни носии с шевици. Много ми харесаха, а след това се запалих още повече, когато обикаляхме села в Унгария, за да издирваме ръкоделия върху ризи, рокли, възглавници и т.н.", разказва Жанет с широка усмивка, защото освен съвременен артист, тя е част от етнографско дружество, от любов към унгарската култура и бит.

Според нея проектът Soundweaving представя както самата нея, така и културното наследство на Унгария. Първоначално преподавателите й не приемат радушно проекта за музикалните шевици, но след това Жанет получава високи оценки както на родна земя, така и по фестивали, изложения и медии в Германия, Австрия, Полша и САЩ.

„Много хора ми казват, че и в България има подобни шевици и бродерии", допълва унгарката, която за първи път е у нас, в Пловдив. Тя участва в основната изложба на фестивала за дизайн и визуална култура One Design Week - Being Post-Digital.

Откриваме я на втория етаж на Градската художествена галерия, където ни насочват още на входа - около висящите от тавана текстилни принтове, „избродирани" с лазер - по-мащабната и скъпа част от нейната инсталация, която неизбежно първо хваща окото на посетителите. Разходката около ефирните бели пана от плат определено успокоява, но тишината е предвидена да не присъства.

Жанет е там през цялото време, готова да обясни на хората какво виждат и да им покаже как работи по-интересното в нейната изложба - малките латерни, които превръщат кръстосания бод в мелодия.

В основата на магията е т.нар. музикален плейър с перфокарта - мъничко устройство с трансмисионни гребени - клавиши.

Задвижва се механично - с въртене - и в двете посоки, ако искате да „превъртите" мелодията наопаки. Всеки бод върху хартията означава нота. Както може да се досетите, цялата изработка е ръчна - „звуците" са внимателно перфорирани от Жанет, което отстрани изглежда като колосално усилие за търпеливите и нещо абсолютно невъзможно за нерваците. За нея обаче заниманието е приятно.

Всъщност, този метод не е нов - перфолинии с различни мотиви отдавна се използват в текстилната индустрия, като се поставят върху плата, а след това шевните машини вършат останалото със студена безпогрешност. "На подобен принцип работи и ранният модел на компютрите IBM", допълва Жанет.

Няколко в едно

Определено се иска въображение и творческа смелост, за да вдъхнеш нов живот на бродерията в съвременното изкуство и днешната дигитална ера - не сблъсък, а сливане на два свята. „Обикновено съвременното изкуство е нещо далечно за зрителя, нещо непонятно, а аз исках да включа хората, да им дам възможност за контакт", коментира Жанет.

Когато чуват песента на шевиците изпод собствените им пръсти, повечето посетители реагират първоначално предпазливо - прозвучават първите плахи акорди, а след това мелодиите стават цялостни. В проекта се включва и композиторът Билан Таркани-Ковач, който разработва трансформацията на 11 традиционни песни от Унгария за възпроизвеждане от хартия, включително и унгарска детска песен.

Жанет признава, че в началото й е много трудно да адаптира шевовете в ноти, затова с помощта на Ковач разработват 1-минутни версии на мелодиите. „Всъщност, композирането и дизайна на бродерии имат много общо - като логика, подредба, геометрия, ако щете ", изтъква Жанет.

Завършването на Soundweaving отнема около година.

Миналата година проектът е представен на Viena Design Weeek. Гостувал е в Германия, Полша и други европейски държави, а следващата дестинация вероятно ще е Дубай. Жанет и колегата й Билан не са очаквали толкова позитивна реакция. „Нямам търпение да видя какво ще се получи с арабските шевици и бродерии", коментира Жанет.

Нейният проект изглежда локален, а не е. Затова е интересно да се "чуят" още повече шевици.

Oще: one design week  градска галерия в пловдив  етнография  жанет сирмай  музика  музика от бродерия  пловдив  съвременно изкуство  унгария  фолклор  шевици 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.