Жената, която изобрети интериорния дизайн | webcafe.bg
Webcafe

Жената, която изобрети интериорния дизайн

Lifecafe, по The Daily Beast 16.05.2016, 07:27 (обновена 25.05.2016, 12:31)
 Елси де Улф

Снимка: © Getty Images

Елси е първа във всичко - включително в пластичната хирургия и йогата

В началото на XX век, не е имало човек с по-голямо влияние върху вкусовете на хората от Елси де Улф.

Приписва й се изобретяването на процъфтяващата област на интериорния дизайн, но де Улф не само определя стандарта за канапетата и холовете на елита, но и знае как да организира много екстравагантни партита. През 1939, де Улф е домакин на един от последните големи балове с костюми във Франция, преди Втората световна война да сложи край на ексцесиите на 30-те години.

Това, че е била член на висшето общество, не означава, че е била тесногръда благоприлична дама

Както е с всички най-интересни жени от началото на XX в., де Улф е двигател на промяна, който живее така, както желае. Тя се омъжва за британски посланик, за да изкачи европейската социална стълбица, но едва след като е прекарала години с най-голямата си любов, жена-литературен агент и театрален продуцент. Прочува се с поразителния си усет за стил - и с ексцентричности от рода на боядисването на косата, за да отговаря на костюмите й и практикуване на тогава считаната за ню ейдж йога, включваща и акробатични премятания и заставане на глава.

"Лейди Мендл прекара дългия си живот като вдъхновен и вдъхновяващ член на форма на обществото, което социалистическите пророци ни уверяват, че изчезва. Това й придава определени исторически качества," пише Джейн Фланър в биографична статия за де Улф (след брака името й е Мендл) в New Yorker през 1938. "Определено малко са живите жени, които са породили цели епохи и тяхното представително социално съдържание."

Де Улф е родена на 20 декември 1858 г. в Ню Йорк, но в един момент от живота си тя практикува извечната традиция да лъже за възрастта си (тя се представя за поне 10 години по-млада към момента, когато официално е на 79 г.). Родителите й са прилично заможни, но тя придобива първия си усет за висшето общество и кралските особи, когато е изпратена на посещение на семейство в Шотландия като част от "завършването" на образованието си. Тя отсяда при братовчедка, чийто съпруг е капелан на кралица Виктория в двореца Балморал, и е официално представена на двора на кралицата в Лондон в началото на 80-те години на XIX в.

Когато се връща в Манхатън, де Улф става актриса - любител, стъпка, която тогава е модна за младите дами от определени социални кръгове по това време. Но онова, което е забавно хоби за мнозина, се превръща в професионална кариера за де Улф, след като баща й внезапно умира и оставя семейството на практика без пари.

Има обаче един проблем: тя не е особено добра актриса

Въпреки че де Улф се прехранва като актриса в продължение на няколко години, тя е по-известна с поразителния си сценичен стил, отколкото с някакъв специален актьорски талант.

По време на актьорския си период, де Улф среща Елизабет Марбъри - известна като "Беси" - и двете стават любовници. Двойката бързо получава прякор: "Ергените," и заживява в къщата на Уошингтън Ървинг на Ървинг Плейс в Манхатън. Домът им става място за сбирки на членове на нюйоркските творчески среди като Едит Уортън, Оскар Уайлд и Нанси Астор. Тя е също така и първият проект по интериорен дизайн на де Улф.

Реновирането на къщата й харесва толкова много, че през 1904, де Улф официално изоставя актьорската професия и се посвещава за постоянно на тогава несъществуващата област на интериорния дизайн.

Първата й голяма поръчка е новият Colony Club, първият женски социален клуб в Манхатън, построен от архитект Станфорд Уайт.

"Когато проектът е завършен през 1907, позицията на Елси като първи и водещ професионален интериорен декоратор от женски пол е гарантирана," пише Чарли Скейпс в книгата си "Париж на Елси де Улф: фриволност преди бурята". "Тя става популярна и през следващите 30 години се превръща в най-прочутия интериорен декоратор в света и експерт по мода, стил и забавление."

Де Улф има ясна визия, която е антитезата на тежката и мрачна естетика на популярния викториански стил. Вместо това тя се концентрира върху естествената светлина, отворените и въздушни пространства, и огледалата. Също така харесва всичко, свързано с френския декор от XVIII век и включва природата в дома. Основните й принципи са простотата и практичността във всичко, макар че по съвременните стандарти на минимализма нейната идея за простота е била малко по-различна.

И все пак повече от всичко тя е била поклонник на олтара на вкуса и красотата.

"В крайна сметка каква по-голяма гаранция може да има за характера на една жена, естествен или култивиран, вроден или наследен, от вкуса? Това е компас, който никога не греши," пише де Улф в книгата си от 1913 "Добрият вкус у дома". "Ако жената има вкус, тя може да има недостатъци, да прави щуротии, да робува на моди, да прави грешки, да бъде колкото човешка и женствена пожелае, но никога няма да предизвика скандал!"

Де Улф бързо се превръща в предпочитан дизайнер на елита. Тя привлича толкова мащабни клиенти като издателският импресарио Конде Наст, актьора Гари Купър и индустриалеца Хенри Фрик (тя мебелира втория етаж на сегашния "Музей Фрик").

И все пак върхът на постиженията й в дизайна е собственият й дом в провинцията близо до Версай. Де Улф и Марбъри започват да ходят на почивки във Франция и през 1903 купуват "Вила Трианон" край входа до градините на Версай. 16-стайната къща и съседните територии имат собствени кралски корени, които приключват след бягството на френската аристокрация след революцията през 1848 г.

Домът потъва в разруха и де Улф бързо се заема да му върне някогашната слава - и да го подобри още повече. Сред многото й подобрения в имота е добавянето на музикален павилион - който служи и като театър, когато тя и Беси показват най-новите филми на гостите си - и цели пет бани, шокиращ брой във Франция в началото на XX в. На вратата на спалнята й има табелка, гласяща просто "Moi."

"Винаги съм живяла в очарователни къщи. Вероятно когато друга жена сънува любовни връзки, аз сънувам прекрасните къщи, в които съм живяла," пише де Улф.

През годините й във Вила Трианон, де Улф е имала необичаен талант да убеждава други да финансират мащабните й визии за реновиране, въпреки че е събрала доста добро състояние от дизайнерската си кариера. В първите години Ан Морган, дъщеря на Дж.П. Морган, отива при де Улф и Марбъри в новия им дом - и плаща за ново крило на къщата, наречено "Крилото Морган". В късните й години, след като де Улф се е омъжила за британския посланик сър Чарлз Мендл и е станала единствен собственик, френският индустриалец Пол-Луи Уайер често е плащал за реновациите и новите декорации, които де Улф считала за необходими за създаване на изтънчения декор за пищните й балове.

Бракът й е предимно заради статус и удобства, и е голяма изненада за всички, които я познават - включително и за Беси

Двамата със съпруга й имат собствени апартаменти в Париж и собствени спални във Вила Трианон. Сър Чарлз се твърди, че е обичал да се шегува: "Доколкото ми е известно, старото момиче още е девствено."

Бракът обаче стабилно утвърждава де Улф във френското общество и след сватбата тя става член на хайлайфа, и се посвещава на организирането на елегантни - и често екстравагантни - партита. В New Yorker, Фланър отбелязва, че тя е била наричана "чудовището на фриволността."

Де Улф остава авантюристка и не се бои да въвежда нови идеи в социалната си среда - тя е кралицата на много "първи пъти". Сред тях според Фланър са били кинопрожекции, салонната игра Murder и фокстротът, за който Фланър пише, че е де Улф е била "първата в Ню Йорк, която е повярвала в него физически - и финансово."

Тя също така се е вълнувала от здравословен начин на живот и е практикувала йога и пластична хирургия, преди и двете да станат модни

За едно от първите големи партита, които де Улф организира, тя преобразява няколко стаи от парижкия хотел "Риц" в екстравагантни места, издържани в златно и сребърно. Тя маха килимите, сменя завесите и донася собствени полилеи във вече достатъчно лъскавия хотел, за да реализира мащабната си визия.

В книгата си "Елси де Улф: живот във висок стил", Джейн Смит цитира графинята на Уиндзор, близка приятелка на де Улф: "За събиране на всякакви видове хора във весела, свободна, но безупречна обстановка, никога не съм познавала човек, който да може да се сравнява с лейди Мендл. Тя събира и смесва хората като коктейл - и резултатът е гениален."

Визията на де Улф достига пика на помпозността си в края на същото десетилетие с нейните два "Циркови бала" през 1938 и 1939. И двата са в самия край на социалния сезон - което само спомага да бъдат запомнени задълго. През 1939, над 700 гости се разхождат из Вила Трианон в най-новите и най-добри модни облекла на времето си. Те танцуват на вносните дансинги, наслаждават се на многобройни музикални атракции на територията на къщата, и гледат смаяни как цял цирк - с клоуни, акробати, коне и всичко останало - изнася цяла вечер шоу в специално построен цирков манеж.

Единствените гости, които така и не разбират, че това е събитието на сезона, са слоновете, които е трябвало да помагат на де Улф за величественото й влизане на събитието. Те обаче изглежда не са одобрили плановете й и са отказали да помръднат от гарата на Версай в деня на голямото събитие.

Слоновете не са подозирали доколко значимо е събитието, което пропускат. Скоро след последния бал на сезона, величието на европейското общество през 30-те години приключва, когато Втората световна война обхваща континента.

По време на Първата световна война, де Улф е останала във Франция като доброволка на фронтовата линия

Въпреки че тя помага и на Франция през Втората световна война - и се подготвя за най-лошото, като се грижи колекциите й от произведения на изкуството и бижутерия да бъдат фотографирани във Вила Трианон - със сър Чарлз са принудени да избягат в САЩ след германската инвазия във Франция. Разполагайки се в Калифорния, де Улф декорира последната си велика къща - и се наслаждава на холивудското общество.

Но сърцето й остава във Франция. След като войната свършва, де Улф се връща и се захваща отново да възстановява Вила Трианон. Четири години по-късно, през 1946, след едно последно коктейл-парти, тя умира, оставяйки след себе си богато наследство на стил, изгряваща индустрия за интериорен дизайн и живот, изживян с удоволствие и цел.

"Никой освен лейди Мендъл никщога не е искал лейди Мендл да създаде това, което тя направи, но много умни хора от Ню Йорк, Париж, Рим, Виена и това, което беше останало от царска Русия се наслаждаваха на резултата.", пише Фландър.

Oще: lifecafe  актриса  беси  великобритания  висше общество  дизайн  едит уортън  елизабет марбъри  елси де улф  знаменитости  интериорен дизайн  кино  манхатън  модни тенденции  нанси астор  ню йорк  оскар уайлд  пътувания  фотогалерии  франция  ървинг плейс 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

2 e-mil | 17.05.201608:16

Е, чак пък "изобрети"?
Барем една Уикипедия да бяхте врътнали набързо! Не, че е препоръчително човек да се образова оттам, но като за мързеливи преписвачи става.
https://en.wikipedia.org/wiki/Interior_design
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

1 7 | 16.05.201610:58

Лиши ли Господ от хубост някоя жена, единственото нещо, което и остава, е една гола ексцентричност...и тук-там по малко талант.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани