Консумирай с любов | webcafe.bg
Webcafe

Консумирай с любов

Елица Добринова
12.05.2011, 17:03 (обновена 18.05.2011, 10:42)

1 от 3 снимки Назад Напред

иван и моника

Снимка: © 1001 рецепти

Иван и Моника - коктейли и мечти

Докато няма кой да заповяда на лятото да дойде час по-скоро, обикновено то започва с първото Mojito, ягодово дайкири, Маргарита... Само не бързай да си пълниш чашата на непроверени места. Пробвай на терасата си.

Както в случая на Buena Vista Social Club например, хубавият кубински коктейл е като да смесиш перфектно аскетичното айляшко топло време с капка рационализъм. Само трябва да заменим Вендерс с мъдлър (muddler) - специалното барманско "мачкало", с което Иван и Моника (по халки Матееви) си правят перфектното Mojito у дома.

След като на дъното на чашата наредиш осем (точно) резенчета лайм върху дванадесетина листа от мента, те се разкашкват с този симпатичен уред, без който ще ти е трудно да извлечеш сока от плода и маслото от зелената билка - така че да ти се отвори глътка за още една доза. И още една.

Да се сетим какво друго ни кара да не повтаряме този магичен кубински коктейл в някои заведения. Хрупкащата захар между зъбите например.

Така че, когато са се настроили за Mojito уикенд, Иван и Моника просто си правят 1 л. захарен сироп на котлона (съотношението е 50 на 50 кафява захар/вода), който после оставят в бутилка в хладилника. И понеже си си на твоята тераса, ето ти повод да мериш газираната вода, леда и рома (бял) - според настроението си.

Създатели (и фотографи) заедно със сладката Сандра, за която вече ти разказахме, на кулинарния сайт 1001 рецепти, закачката на програмистите Иван и Моника с коктейлите става сериозна едновременно с професионалната фотография. Затова понякога им се налага да аранжират коктейлите с един от безбройните си пинизчийски атрибути - изкуствен лед, който да издържи стоически по време на снимките.

Алкохолът става истинска част от интериора на кухнята им - рафтовете с бутилки заемат цяла една стена - когато за един 14-ти февруари тя му подарява книга с рецепти и изображения на коктейли.

"Той се запали и тогава започнахме да си правим една по една рецептите", "Купувайки си непрекъснато различни ликьори - най-важното нещо в един коктейл", допълват се Иван и Моника, които почти всяка вечер дегустират по коктейл заради новата рубрика, която смятат да въведат в кулинарния сайт.

Поради същата причина се сдобиват и с колекция от десетки чаши и други бармански джаджи, сред които освен задължителния шейкър (пак подарък за рожден ден) има и ледотрошачка, и съвсем с детайлни аксесоари като дървени, метални или текстилни поставки за коктейлите и формички за украса, които режат портокаловите кори на звездички...

Междувременно пестят енергия и средства за пътешествия, по време на които не пропускат и алкохолните забележителности: и докато в Марсилия опитват най-актуалния денонощен коктейл Монако - бира с розова пяна, заради налятия в чашата гренадин (гъст и тежък сироп от нар), от Корфу си носят ликьор за колекцията от цитрусовия плод кумкуат (напомня на прекалено сладка мандарина), а от Австрия прасковена ракия, в Тайланд ги зашеметява най-много чай от лимонена трева и джинджифил... E, и украсеният с орхидея коктейл, сипан в кокосов орех - "Sabai Sаbai". Няма значение какво има вътре - така се отговаря в Тайланд, като те питат как си и ти си мнооого добре.

Проста взаимна рецепта за това състояние има и на местните плажове - стига да разполагаш с хладилна чанта, в която да сложиш бутилка, пълна с джин, мента и спрайт плюс нарязани на кубчета лимони. Нещо като лежерна загрявка за вечерната Маргарита - любимия коктейл на Моника.

Когато пък трябва да забъркат еуфория за приятели, двамата импровизират със Сангрия (летен испански пунш с бяло или червено вино). За червената ти трябват освен бутилка червено вино, 2 чашки коняк, трипъл сек или коантро (портокалов ликьор), лимони, портокали и ябълки, бутилка сода и лед (можеш да добавиш коричка канела и 2-3 зрънца карамфил). За бялата (с бяло вино) са подходящи ябълки и ликьор от праскови.

Определено им личи, че консумират с мярка, за да не си пречат на удоволствието. А то се пробужда и в ония любовни сутрини, когато той й носи закуска в леглото.

Oще: алкохол  дайкири  коктейли  ликьор  маргарита  мохито  чаша 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

8 Dimitar Stamboliyski | 16.05.201116:28

Евала! Още една готина рубрика!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

7 tougherty | 16.05.201110:21

Не съм специалист по коктейлите и като цяло се придържам към максимата колкото по-чисто, толкова по-добре (въпреки че лятото карам и на джин/метакса с тоник и мента със спрайт), но наскоро се върнах от Куба и имах удоволствието да опитам не едно и две мохита по презумпция в "най-оригинален" вид. Това мохито, което най-много ме впечатли (а и не само мен), беше приготвено без никакъв спрайт или сода. За сметка на това имаше супер много мента, захарният сироп беше приготвен предварително и барманът твърдеше, че ромът е специален "коктейлен" ром, по-силен от обикновения бял Хавана клуб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2011, 10:21

6 Ivan Mateev | 16.05.201110:03

Н3 - Работата е не как се превежда, а какво се превежда. Да, mint значи джоджен, но рецептата е със spearmint, което е точно градинска мента. Факт е, че почти всеки сайт в нета пише като съставка mint, а не spearmint. Не мога да си обясня кой би сложил далеч по-слабо ароматния джоджен на какъвто и да било коктейл. Аз лично бих го направил единствено ако не мога да намеря прясна мента.

Наздраве и хубава седмица Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 17:06

5 Ivo Chipev | 16.05.201102:20

Към N3, да прав си, само с малката подробност, че начините за приготвянето са 2, единия е с джоджан и сода, другия е с мента и спрайт, според зависи от предпочитанията, даже за да бъда честен, не обичам този коктейл ;) всичко е въпрос на вкус и къде си го видял.

Много хубава и лъчезарна статия, браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2011, 20:11

4 Копа | 15.05.201119:57

На чаша се слага "половин лайм, нарязан на четвъртинки" по рецептата на Бакарди. Между другото, в има готов захарно-ментов сироп точно за мохито, само добавяш лимончетата, леда и содата. Аааа и ром колкото ти е по рецептата Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.03.2011, 23:38

3 skiorsky | 15.05.201115:16

Все повече ме учудва факта, как при толкова много англо-говорящи в България не се намери един да си направи труда да провери, че mint не е мента( като част от мохито), а всъщност е джоджен. Вярно първи братовчеди са, ама все пак има разлика...... И колко лайма са "точно 8 резена"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2011, 18:28

2 Zdravko Zafirov | 14.05.201123:54

Аууу чак ми са допи. Изкефихте ме много с т'ва. Поздрави...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2010, 18:23

1 lele | 14.05.201114:02

Е, поради неподготвеност, ние сме на каквото намерихме в хладилника - бяло вино с много лед и мааалко фанта портокалУсмивка На тераската ами
   

оценка

+0 -0