Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Чиста храна или наркотик

Известни уелнес блогърки са сестрите Хемсли - те пишат на сайта си, че глутенът "разлага микровласинките в тънкото черво, в крайна сметка допускайки проникването на частици от храната в кръвообращението, което се нарича "синдром на пропускащото черво". Това може и да е вярно, но само за хората, страдащи от целиакия. 
Снимка: Getty Images
Известни уелнес блогърки са сестрите Хемсли - те пишат на сайта си, че глутенът "разлага микровласинките в тънкото черво, в крайна сметка допускайки проникването на частици от храната в кръвообращението, което се нарича "синдром на пропускащото черво". Това може и да е вярно, но само за хората, страдащи от целиакия.

Хранителните магазини са станали доста объркващо място. Някога в тях имаше познати стоки като сирене и масло; сега -  "суров" хумус, хляб без пшеница и мътни на вид сокове. Човек трябва да е особено внимателен, ако иска да се прибере с кутия нормално мляко, вместо със соева алтернатива или мляко без лактоза. Супермаркетите са се превърнали в олтари на "чистото хранене" - новата религия на 21 в., която обещаваща щастие, добро здраве и дълъг живот.

Както всички набиращи популярност религии и тази има последователи по цял свят. В хипер популярното готварско състезание на BBC "Great British Bake Off" една от участничките - Ъгни Бъбнайтайт (литовка по произходи и бодибилдърка по призвание) отрече традиционните сладкишите като "грях" и хвърли към публиката ръкавицата на веган готвенето и безглутенови рецепти.

В комерсиален аспект тя залага на печеливша карта: пазарът за безглутенови храни се разраства и е с прогнози за ръст в Англия през следващите две години до 46% или около 560 млн. британски лири.

Секси пророчиците ви говорят

Проповедничките на тази нова религия са млади, привлекателни жени, които събират стотици хиляди последователи онлайн, към които все повече хора се обръщат за съвети. На практика от кулинарни блогъри, те се превръщат в уелнес гурута - авторитети без дипома, които обаче са компетентни по въпроса какво да консумираме и какво не.

Разгледайте например блога на Мадлин Шоу - 25-годишна, "холистичен хранителен и здравен треньор", която предлага да заместим яйцата в рецептите със семена на чиа.

Или на 23-годишната Тес Уорд - автор на готварска книга, наречена "Голата диета", която заменя традиционните заглавия на раздели - "Закуски", "Предястия", "Основни ястия", "Десерти" - с "Чисто", "Сурово", "Пречистено", "Природно" и "Детокс". Нейният съвет е бройте цветовете в чинията си, а не калориите.

Или на 23-годишната Ела Удуърд, възстановила се от рядка болест, след като възприела нова растителна диета. Неин патент са браунита от батат.

Списъкът с красиви жени, които могат да ни дадат съвет за добро тяло, изглежда безкраен, особено ако напуснем границите на Великобритания, защото това в световен тренд. В България също можете да намерите поне дузина.

Всички те си имат нещо като ниша. Удуърд например предупреждава за рисковете от млечните продукти. Със сигурност и вие познавате поне няколко жени, които се отказаха от Лате Макиатото си в името на чистотото кафе заради "доброто, старо мляко", което, оказва се, вече не е полезно за хора след 30 години.

Бичът на млякото

Според Удърд млякото "може да доведе до загуба на калций в костите. Това е така, защото млякото повишава киселинността на pH в тялото, което задейства естествена реакция за връщане на pH на кръвта към неутралните нива". Когато пием мляко, както казва тя, калцият се извлича от костите ни, за да пребалансира причинената от него киселинност, което води до дефицит на калций.

Други източници в интернет отричат млякото и млечните храни, защото има съмнение за връзка между рака на простата и рака на гърдата с консумацията на млечни храни. Те смятат, че мазнините, хормоните и калция в млякото стимулират раковите клетки.

Съответно срещу тях има цял отбор от "разбивачи на митове", голяма част от които  медицински изследвания, които, разбира се, не могат да отрекат 100% зависимост, защото едва ли не всички болни от рак по света са консумирали и мляко, но поне се опитват да подчертаят, че "няма доказана причнно-следствена връзка".

Доказано е обаче, че при консумация в абсурдно големи количества, млякото може да доведе до състояние, наречено млечно-алкален синдром - но той по-често се причинява от прекалена консумация на калциеви добавки, отколкото от пиене на мляко. По-разпространен е калциевият дефицит, който се причинява от ограничаването на млечните продукти.

Рискът при толкова много съвети в интернет пространството е, че ако хората не планират внимателно как да заместват хранителните групи, в крайна сметка може да се хранят погрешно. Стремежът към уелнес и "чисто хранене" в дългосрочен план може да разболее.

Често хората откриват, че даден подход дава резултати при тях, но това не означава, че той е подходящ и за всички останали.

Други известни уелнес блогърки са сестрите Хемсли - те пишат на сайта си, че глутенът "разлага микровласинките в тънкото черво, в крайна сметка допускайки проникването на частици от храната в кръвообращението, което се нарича "синдром на пропускащото черво". Това може и да е вярно, но само за хората, страдащи от целиакия. Нищо подобно не важи за хората, които нямат това автоимунно заболяване.

Много от уелнес гурутата почти не разбират отговорността, свързана с обсъждането на храната. Всеки се приема за експерт, но подобни пророци внасят ненужни нива на параноя в обществото, без каквато и да е научна основа.

Ако пиете твърде много вино и имате махмурлук, вините за това прекалените количества алкохол. Но ако хората консумират твърде много хляб, те по-скоро биха казали, че имат някакъв тип непоносимост, отколкото да признаят, че са прекалили.

Въглехидратеното плашило

Друг разпостранен "закон" на здравословното хранене е елиминирането на въглехидратите.

Не е напълно ясно защо "чистото хранене", при което се избягват глутен и определени въглехидрати, би гарантирало на хората добро здраве. Според британската асоциация на диетолозите, въглехидратите са жизненоважни; те представляват основният енергиен източник на тялото и трябва да съставят около половината от всяко хранене.

Въглехидратите не причиняват надебеляване сами по себе си; ненужната енергия ще бъде преобразувана в мазнина, независимо какъв е източникът й.

Ами нисковъглехидратните диети? Изследванията показват, че те не помагат на хората да отслабнат и да задържат свалените килограми. Но доминиращото послание от много хора, които ни убеждават да ядем кускус от карфиол и безглутенов хляб е просто: въглехидратите са вредни.

Страхът от глутен, мляко и други отскоро станали демоде храни може да навреди и на децата, чиито родители налагат тази мода на цялото семейство.

"Недохранване от мюсли" бе идентифицирано за първи път от лекарите в края на 90-те години, когато те установиха, че децата страдат в резултат на крайно рестриктивните диети, които поддържат загрижените за здравословния начин на живот родители от средната класа. Сега с Интернет, който е подръка за бързи диагнози, новата мания изглежда е по "алергии" и "нетолерантности", и ограничаването на всякакъв вид храни, за да се справим с тях.

Това приглася на мантрата, възприемана от хората, вярващи в уелнеса - че можеш да се самоизлекуваш и да излекуваш семейството си - като се лишиш от цели хранителни групи.

Преди десетилетие изследване на 969 деца на остров Уайт установи, че според родителите една трета от тях имат хранителни алергии - всъщност алергични са били само 5% от тях.

Науката vs. "уелнес" модата

За да се превърнете в гуру на "чистото хранене", жизнерадостното и сърдечно поведение изглежда е по-важно от правилната квалификация. Ела Удуърд, Мадлин Шоу и Тес Уорд са следвали история на изкуството. Последните две после са се включили в онлайн курс към института за интегративно хранене. Този курс се провежда в Америка и нарича себе си "движение", стремящо се да преодолее здравната криза, като насърчава концепцията за "биоиндивидуалност" - измислена от основателя на курса Джошуа Розентал (който, логично, е на безглутенова диета). Според тази концепция, храната за някои хора е отрова за други.

Институтът твърди, че предлаганато от него има "научни основи" - твърдение, което изумява специалиста по хранителни разстройства д-р Макс Пембъртън. "В мига, в който загледнете под повърхността, осъзнавате, че курсът е дълбоко ненаучен",  коментира той.

За сметка на което курсът определено има доста комерсиални основи: нарастващото търсене на уелнес гурута означава, че завършилите тези курсове се приветстват от аудитория, изпитваща недоверие към класическата медицина. Институтът дори се хвали с това на сайта си, цитирайки възпитаник, който заявява: "С възможността да работя с клиенти преди завършването си, образованието ми се изплаща още преди да съм завършил".

Сестрите Хемсли продават собствен бранд "спирализатор", устройство за превръщане на тиквичките в "тиквичкети", безглутенови заместители на пастата. Продажбите в супермаркети на "тиквичкети" нарастват благодарение на загрижените за здравето си потребители, консумиращи зеленчука, представян като притежаващ почти вълшебни свойства.

Авокадото, някога считано за вредно заради високата си мазнинност, сега е получило индулгенция; в Америка, откъдето произхождат много от тези моди, продажбите му са се увеличили четворно от 2000 г. насам. Сега е добър момент да отглеждате авокадо и неподходящ период за развъждане на крави.

Анорексията тази забранена дума

Въпреки че уелнес гурутата съзнателно избягват дискусии на тема хранителни разстройства и диети, отношението им към храната често е притеснително. Мадлин Шоу признава, че "не винаги е живяла толкова здравословно" и че като младо момиче е имала "доста бурни отношения с храната и тялото си". Тя е страдала от цикли на "въздържание и преяждане", което е довело до косопад и спиране на менструалния цикъл. В един момент тя споделя, че се е хранила само с оризови сладки и плодове. Тя обаче внимава да не говори изрично за хранително разстройство, макар да изглежда, че е преживяла такова.

Фразите, използвани от посветилите се на тази своеобразна религия, от рода на "хранете се чисто" или "това не е диета, а начин на живот", редовно присъстват и в чатовете за анорексици. В блог на сайта Anorexic Angels, който вече е премахнат, Ima_Be_Thin определя безглутеновата диета като "най-добрият диетичен трик в историята", защото "това е толкова разпространена алергия, че никой не се съмнява, че я имам".

Лекарите попадат на все повече пациенти, избиращи кои хранителни групи да консумират на база съвети онлайн. "Чистото хранене" е оправдание за определена диета. Уелнес приложенията в смарт устройствата и социалните медии не причиняват сами по себе си обсесивно поведение, но засилват фикс-идеите на тема храна.

Затова в центъра за защита на личните данни и безопасност на Instagram има цял раздел, посветен на тази тема. Търсенето по фраза "anorexia" показва предупреждение за "опасно съдържание". Но търсенето за "orthorexia" - терминът, свързан с манията за здравословно хранене - естествено не води до подобни предупреждения. Вместо това се показват над 80 000 изображения, с крайно познати хаштагове: #wellness #eatclean #nourish.

Не ни разбирайте погрешно - идеята зад този нов култ не е непременно лоша, но не можем да очакваме нито био магазините, нито супермаркетите да ни казват какво е здравословно - техният бизнес е да ни продават храни и те го правят добре, нито хора, за които не сме сигурни каква диплома имат.

Консумирайте всичко, в умерени количества и внимавайте и кой и защо ви говори - защото комерсиалният интерес е паркирал точно до здравословния, просто не винаги се забелязва от пръв поглед.

 

Най-четените