Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Холивуд отслабва със сурова храна

Звездите, които се надпреварват да декларират тази нова страст пред медиите са наистина много: Деми Мур, Натали Портман, Ума Търман, Алисия Силвърстоун - и дори Бионсе е готова да стигне килограмите на Принс
Холивуд отслабва със сурова храна Снимка: Getty Images

Меката на киното и красотата винаги е допускала всякакви крайности, но този път броят на звездите, налагащи нова диктатура в тенденциите с диетите, наистина е впечатляващ. Заедно с фитнес гурутата в Холивуд, в последо време знаменитостите са вманиачени по Raw Food - хранителен режим, базиран само на сурови продукти. Става дума за биохрани - от плодове и зеленчуци, до риба и месо - които се консумират директно, без да се използват кулинарни подходи, променящи тяхната температура и свойства.

Звездите, които се надпреварват да декларират тази нова страст пред медиите, са наистина много: Деми Мур, Натали Портман, Ума Търман, Алисия Силвърстоун - и дори Бионсе е готова да стигне килограмите на Принс.

Манията по диетата избухва няколко години след като първото момиче в историята на модата, обявено за супермодел - Каръл Алт - издаде книга по темата, озаглавена "Сурово". От нея става ясно, че в продължение на 15 години Каръл се е хранила единствено със сурова храна. Тя не хапва нищо, което преди това е било подложено на термична или каквато и да била обработка - печено, варено, задушено или пържено.

"Опитвала съм какви ли не диети, но продължавах да качвам килограми, а и постоянно бях гладна. Откакто открих тайната на "суровото" хранене, мога да ям колкото и когато пожелая, без да се страхувам, че ще напълнея." В книгата си Каръл предлага и 40 лесни рецепти за приготвяне на различни ястия със сурови продукти.

Философията на Raw Food не оставя място в гърлото за никакви кулинарни изкушения - ако все пак яденето трябва да се стопли, темепратурата му никога не трябва да надвишава 40 градуса, за да не се наруши натуралния вкус и състав на храната.

"Готвенето влошава естествените свойства на храната, намалявайки наполовина или отстранявайки напълно полезните й вещества, като например протеините и витамините, особено тези от група Б", казва диетологът Анна Пиедимонте.

Предимствата са много: "Последните проучвания показват, че Raw Food елиминира канцерогенни вещества като амини, токсини и полициклични ароматни въглеводороди (РАН), които не се асимилират от организма. Проучванията показват също така, че високите нива на РАН се намират, например, в печеното на скара месо или варено при високи температури, както и в по-пушена риба

Тази диета освен това води до намаляване на хипертонията, затлъстяването и сърдечните заболявания, полезна е при алергии, аменорея (липса на менструация), както и при проблеми със зъбите. Консумацията на сурови продукти има и детоксикиращ ефект - дори да й се посветите за кратък период от време, насърчавайки редовната диуреза.

Разбира се, Raw Food има и своите опасни страни: "Готвенето на продукти като яйца и млечни продукти обикновено премахва бактерии, вредни за организма. Салмонелата, паразитите, фитичната киселина, гликозидите и авидина могат да бъдат премахнати от храната с обработка при високи температури. Консумацията на тези вещества чрез сурова храна може да предизвика лоша функционалност на щитовидната жлеза", обяснява диетологът.

Изборът на сурова храна следователно трябва да бъде в резултат на специална схема, предложена от специалист: "Диетата трябва да се съобрази индивидуално с всеки, който иска да я пробва. Освен това - да се базира на вашия стил на хранене, осигуряващ хранителни вещества, които няма да окажат странични ефекти, както и премахващ неподходящи за консумация в суров вид продукти, заради определени компоненти".

 

Най-четените