Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Колко антиоксиданти може да побере чаша вино

Според сорта, произхода и реколтата антиоксидантите в чаша червено вино варират между 2500 и 4000 единици
Според сорта, произхода и реколтата антиоксидантите в чаша червено вино варират между 2500 и 4000 единици

Заглавието малко напомня за един от сакралните въпроси на средновековната схоластика: "Колко дяволи може да се съберат на върха на една игла?" Антиоксидантите обаче не са дяволи, а нещо съвсем конкретно и, оказва се, може да бъдат измерени.

Американският департамент по земеделието (USDA) е разработил скала за тяхното измерване в различни растителни храни. Нарича се Oxygen Radical Absorbent Capacity или съкратено коефициент ORAC.

Тези вещества, за които от двайсетина години все по-уверено се твърди, че забавят стареенето и предпазват от сърдечно-съдови болести, диабет, някои форми на рак и Алцхаймер, се съдържат в различни дози в плодовете, зеленчуците и зеления чай.

В 100 мл портокалов сок има около 500 единици по коефициента ORAC. При ягодите са около 1000, а в пресния чесън - 2000. Най-много антиоксиданти има в боровинките и наровете - 3000. Любопитно е, че специално място в тези класация заема червеното вино. При него според сорта, произхода и реколтата антиоксидантите варират между 2500 и 4000 единици. Само в екстракта от розмарин има повече - около 5000. Препоръчителната дневна доза според здравните авторитети е около 3000 до 5000 единици.

Интересът към тази проблематика стана особено интензивен през 90-те години на миналия век след едно мащабно здравно изследване на френски учени, достигнало до откритието, известно като "френски феномен". Проучванията им установили, че при французите кардиологичните заболявания са с около 30% по-малко отколкото при американците, въпреки че и едните и другите живеят еднакво нездравословно и ядат еднакво мазни храни.

Обяснението за тази парадоксална диспропорция е свързано с виното, към което французите винаги са били културно и битово пристрастени за разлика от американците. Оказало се, че част от фенолните вещества (танините), които се съдържат в червеното вино въздействат благотворно върху кръвоносните съдове.  Те препятстват окисляването на холестерола и образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове, което е основна причина за инфаркти и инсулти.

Най-важен от тези полифеноли е ресвератролът - субстанция, която лозата образува, като част от своята имунна система. Това е нещо като естествен антибиотик, който предпазва клетките на растението от неблагоприятни природни въздействия - измръзване, болести, гъби, ултравиолетови лъчи и др.

Същият ефект има и върху клетките в човешкия организъм. Най-високо съдържание на ресвератрол има във вина от Пино ноар, Каберне и Мерло, произведени в райони с променлив климат (Бургундия, Чили, Орегон). В белите вина съдържанието е значително по-малко. Червеното вино освен това съдържа мелатонин  - хормон със силни антиоксидантни свойства, който предпазва от сенилност и от болестта на Алцхаймер.

За ресвератрола от години се носят легенди и някои учени свързват с това вещество надеждите за бъдещо лекарство за удължаване на човешкия живот. Впрочем хапчетата с ресвератрол вече са една от най-популярните хранителни добавки на запад.

Любопитно е, че България може да поднесе световна новина в тази област. Миналия месец на пазара се появи българско виното с най-високо съдържание на антиоксиданти в света. Казва се Alfa Vita Antioxidant Wine и е произведено от Каберне совиньон от Тракийската низина по специална технология, която създателите му, естествено, пазят в тайна. В 100 г от това вино има 7800 единици антиоксиданти по ORAC според сертификат от японски център за анализ на хранителни продукти. Изследването е от февруари 2012 г.

На вид, аромат и вкус не се различава от всяко друго качествено младо каберне. Цветът е наситено рубинен с блясък. Ароматът е многопластов с нюанси на черна череша, печена слива, горски плодове и черен шоколад. Вкусът е плътен и обемен с усещане за зрял плод и топъл финал. Иначе казано, антиоксидантите не се усещат на вкус:)), но мисълта, че ги има и то в изобилие доставя допълнителна наслада.

От казаното не следва че виното е лекарство, но със сигурност е добро профилактично средство. Неговите апологети неизменно акцентират, че то е полезно само при умерена употреба, а според експерти от Световната здравна организация това означава 2 и не повече от 3 чаши дневно.

 

Най-четените