Оранжев ефир | webcafe.bg
Webcafe

Оранжев ефир

Сандра Алексиева 07.10.2011, 13:32 (обновена 07.10.2011, 13:43)

1 от 3 снимки Назад Напред

моркови

Забравената тайна на младостта

Здравейте, приятели!

Тази седмица съм ви подготвила едно вкусно изкушение от моркови, което в комбинация с препечени филийки е божествена закуска. Освен това не бива да забравяме колко полесен е тозизеленчук. Морковът е „забравената тайна на младостта" и е ценен, заради високото си съдържание на каротин, който се превръща във витамин А в организма.

Другата вкусна рецепта, която ви предлагам, включва тиквички, патладжани и мариновани сушени домати. Ястието се приготвя на тиган и е вкусно и здравословно. Няма как да не ви допадне вкуса, тъй като ароматът на мариниваните сушени домати прави това основно ястие истински шедьовър.

И нека не забравяме десерта, който е най-нежният начин да се насладим на почивните дни. Комбинацията от локум и шоколад ще ви изненада приятно, а кифличките ще станат ваш любим десерт още от първата хапка.

А сега е време за рецептите и моето пожелание за вкусен уикенд:

Оранжев ефир

Продукти:

1/2 кг моркови
1 скилидка чесън
1 к.ч. сметана
3 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Морковите се обелват и сваряват. Пасират се заедно останалите продукти. Трябва да се получи еднородна смес. Оранжевият ефир може да се маже на препечена филийка или да служи за гарнитура към риби и меса.

Тиквички и патладжани на тиган с мариновани сушени домати

Продукти:

2 патладжана
2 тиквички
2 глави лук
6 мариновани сушени домата
3 с.л. зехтин
черен пипер
сол
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват, нарязват се на едри кубчета, посоляват се и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и отцеждат.
Тиквичките се измиват и нарязват на едри кубчета. Лукът се почиства и се нарязва на четвъртинки.

В тиган с незалeпващо покритие се сгорещява зехтинът и се поставят патладжаните и лукът. Пържат се, докато леко омекнат, като периодично се разбъркват. След това към тях се добавят тиквичките и всичко се разбърква. Пърженето продължава, докато всички зеленчуци станат съвсем крехки. Малко преди това се добавят нарязаните на ситни парчета мариновани сушени домати и ястието се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Поднася се горещо с гарнитура от варен ориз.

Кифлички с локум и шоколад

Продукти:
400 г бяло брашно
175 мл. прясно мляко
1 яйце
1 щип. захар
1 щип. сол
3 с.л. масло
20 г мая
80 г локум
80 г шоколад
1 жълтък

Начин на приготвяне:

Топлото прясно мляко, захарта, солта, разтопеното масло и маята се разбиват. Към тях се добавя разбитото яйце и получената смес се изсипва в дълбока купа, в която е изсипано пресятото брашно, оформено като кладенче. От продуктите се омесва меко и еластично тесто, което се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на няколко части, които се разточват на кръгли кори. Те се поръсват с натрошения шоколад и ситно нарязания локум и се разрязват на триъгълници. Завиват на рула, като се започва от широкия им край, така че да се получат кифлички. Намазват се с разбит жълтък и се поставят в тавичка, на чието дъно е застлана хартия за печене. Пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути.

Това е от мен за тази седмица. Следващия петък очаквайте още апетитни рецепти, с които да направите почивните дни още по-приятни. Слънчев уикенд! :)

Сандра

Oще: моркови  патладжани  тиквички 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани