Bella Italia | webcafe.bg
Webcafe

Аромат на босилек, паста и вино

Сандра Алексиева 05.08.2011, 11:09 (обновена 05.08.2011, 21:42)

1 от 3 снимки Назад Напред

Италианска кухня

Насладете се на вкуса на Италия

Здравейте!

След като в "Изяж ме!" съм ви разхождала до Франция, Унгария, Индия, Турция и Гърция, реших, че е крайно време да вмъкна в кулинарните ни разходки и една от най-вкусните дестинации - Италия.

Ех... Какво друго мога да кажа, освен да въздъхна блажено "Ммм...", представяйки си тесни оживени улички, по които се носи аромат на пресен босилек, а пред ресторантите стои персоналът, подканващ те да заповядаш и да опиташ великолепната паста, сервирана с чаша отлежало вино...

Мога да описвам великолепието на тази национална кухня в много редове, но знам, че сте гладни и затова ще карам по същество. Предлагам ви да е насладим на италианските изкушения, като следваме рецептите, които вкусово ще ни пратят далеч, далеч оттук, където единственото, което е от значение, е пълноценната почивка, любимите ни хора и апетитната храна...

Салата от скариди, домати и авокадо

Продукти:

1/2 кг скариди
2 броя авокадо
2 домата
150 г крутони
1 стрък праз
1 лимон
сол
6 скилидки чесън
2 с. л. зехтин

Да я направим:

Зехтинът се загрява в тиган и към него се добавя ситно нарязаният чесън. След около минута се добавят и скаридите. Ако се използват замразени, трябва предварително да са били размразени и подсушени. Ако се използват пресни, е необходимо да се обелят.

Празът се нарязва на кръгчета и се добавя за 1-2 минути към скаридите. Овкусява се със сол, черен пипер и малко настъргана кора от лимон. Цялото пържене продължава 5-6 минути. Сваля се от котлона и се оставя да поизстине. 

Доматите се нарязват на четвъртинки и меката част се отстранява. След това се нарязват на кубчета и се слагат в купа. Авокадото се отделя от кората и също се нарязва на кубчета. Овкусява се със сол и лимонов сок и се прехвърля при доматените кубчета. Там се добавят и крутоните и се разбърква добре. Прибавят се скаридите. 

Салатата се сервира студена.

Патладжаново предястие с домати и синьо сирене

Продукти:

2 патладжана
2 домата
100 г синьо сирене
1 ч. л. масло
сол

Да го направим:

Патладжаните се измиват, нарязват се на филийки, посоляват се и се оставят за 30 минути да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и подсушават. Подреждат се в намаслена тавичка и върху тях се поставят резени домати. Изпичат се на фурна при температура около 180 градуса до пълното омекване на патладжаните.

Накрая се поръсват с парченца синьо сирене и се връщат в горещата фурна за още няколко минути, докато сиренето се разтопи. Сервират се топли, украсени с връхчета свеж босилек.

Спагети Карбонара

Продукти:

1/2 кг спагети
100 г бекон
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
4 яйца
1 с.л. пармезан
4 с.л. сметана

Да ги направим:

Пастата се сварява според инструкциите на опаковката и се отцежда. 

Беконът се нарязва на малки парчета и се за запържва в зехтин за няколко минути, заедно със счукания чесън. След това се добавят спагетите и се готвят за 3-4 минути, докато температурата на продуктите се изравни.  

От яйцата, сиренето и сметаната се прави еднородна смес. Овкусява се със сол и черен пипер. С тази смес се заливат запържените спагети и бекон, разбъркват се и се отстраняват от котлона, така че яйцата да не се втвърдят. Ястието се оставя да престои за няколко минути и се поднася.

Ако не ви е стигнала кулинарната разходка, продължете да пътувате Около света на избрани от вас дестинации, като не забравяте, че където и да опитате апетитна храна, истински вкусна ще е само когато има с кого да я споделите!

От мен слънчев и усмихнат уикенд!

Сандра

Oще: босилек  вино  паста  чесън 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

10 peta_wawa | 09.08.201118:16

омг, салатата със скариди е страхотна, нямах праз и сложих зелен лук, пак е супер Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2010, 20:11

9 Данъкоплатец | 08.08.201110:47

Това си е истинско пиршество,с умерена доза алкохол и добра компания която да сподели удоволствието може да се практикува често Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2011, 12:14

8 Одисей | 06.08.201117:24

Ivka Hristova, направете си спагетите и си ги хапнете спокойно. Не се притеснявайте за диетата ;-) Повече от сигурен съм ,че е грешна. Спагетите имат достатъчно ниско съдържание на въглехидрати и килокалории. Яйцата са прекрасна храна, бекона е 100 % необходим, единствения проблем е сметаната, че тя е калорийна бомба ;-) Един съвет не следвайте някакви глупави диети. Научете се да се храните балансирано и равномерно и спортувайте . Сигурен съм, че ще останете приятно изненадана ;-)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 07:54

7 Ivaylo Velikov | 06.08.201113:20

Мнго хубаво.
Само една малка забележка: за спагетите карбонара се използват само жълтъците, а не цели яйца. Става много вкусно.

Наздраве
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 11:22

6 turbalan | 05.08.201119:46

omg omg! благодаря!
а в момента ям паста със сос маринара ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

5 YOLE | 05.08.201113:00

на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 05.08.201112:36

Кой каквото пие Йоле... Намига При мен ще си върви с розето, но аз ще добавя и малко чесън и кашкавал...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

3 YOLE | 05.08.201112:15

Леле мале , и аз че си я спретнем , ама и ракийка ще иска .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 05.08.201112:04

ДА! Патладжанската рецепта още тази вечер ще я спретна!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 10:12

1 Ivka Hristova | 05.08.201111:50

Ще взема да наготвя и после съм на диета Много щастлив
Поздравления за готините предложения
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани