Домашна лазаня | webcafe.bg
Webcafe

Домашна лазаня

Стоян Георгиев 02.04.2012, 14:04 (обновена 03.04.2012, 08:20)

1 от 3 снимки Назад Напред

Здравейте,

За началото на седмицата ще ви зарадваме с една от версиите на нашата домашна лазаня.

Доскоро приготвяхме лазанята с готови кори, но отскоро си ги правим сами, защото имаме машина за паста.

Вкъщи много обичаме всякакви видове паста, но тази лазаня е сред фаворитите ни, защото се приготвя много лесно, а е невероятно вкусна.

Правим я с мляно телешко месо, патладжан, домати, лук, чесън, малко канела и сос бешамел. За запичане отгоре слагаме смес от моцарела и кашкавал.

Консумирахме я със сицилианско вино Nero D'Avola на Cusumano.

Начин на приготвяне

Ако решите да си правите сами корите

Сипете сухата смес в купа, направете кладенче и добавете яйцата. Подправете със сол, добавете зехтина и замесете. Ако тестото е твърдо, добавете малко вода. Завийте тестото с домакинско фолио и оставете да почива, докато приготвите сосовете.

Сос бешамел

В тенджера сложете маслото и малко зехтин. Добавете брашното и запържете до златисто. Дръпнете от огъня и при непрекъснато бъркане налейте млякото. Върнете на котлона, подправете със сол и черен пипер и сварете до желаната гъстота, като бъркате непрекъснато.

За плънката

Запържете в загрята мазнина нарязаните на дребно,лук, чесън и патладжан. Добавете каймата и малко вода и запържете и нея.

Сложете доматите, подправете със сол и черен пипер, добавете захарта и канелата и варете докато се сгъсти.

В този случай ние смесихме соса бешамел и плънката, но може и поотделно.

Редене на лазанята

В подходящ съд редувайте кори и сос, като на 1-2 места сложете и от сирената.

Завършете със сирене и запечете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути. Готова е, когато сирената се зачервят добре.

Добър апетит и успешна седмица.

Oще: home cusine  вино  кори  лазаня  паста  сос  храна 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2012, 19:19

6 Frikinstain | 09.04.201221:13

ястията от варено тесто произхождат от Италия - известният пътешественик и търговец Марко Поло внася от Китай във Венеция юфката, (както и сладоледа м/у другото) която в последствие се развива от италианската кухня във всякакви форми и размери - пасти, лазани, тортелони, лингуини, равиоли, канелони и тн.

Вива Италия ! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

5 Aaauaa | 04.04.201217:01

Родриго, двете ястия са вариации на едно и също ядене. Разликата е тестото. Исторически произходът им е общ. Съществуват множество вариации ин двете ястия - мусаката и лазанята. Интересно е например, че в италианската кухня широко застъпени са доматите, които се появяват сравнително късно в Европа.
Между другото според БиБиСи лазанята е абсолютно британско ястие. Гърците твърдят, че те са я измислили (както и мусаката между другото. Въобще гърците твърдят,че са измислили всичко, но шовинистичните теории са за друга тема.)

Добре де, нека да са различни ястия
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

4 Rodrigo Diaz de Vivar | 02.04.201215:43

Хубава рецепта.
Греши първия коментатор.
И мусаката и лазанята присъстват в гръцката кухня, като е спорно дали произлизат точно от там, но са си различни ястия.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

3 tougherty | 02.04.201215:38

През уикенда (ще ме извините за чуждицата, ама събота и неделя ми е дългичко), пробвахме лучената супа и ризотото - станаха много вкусни. Благодаря и продължавайте в същия дух.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.08.2010, 17:03

2 Stoyan Georgiev | 02.04.201215:24

Много ви благодаря, че ми казахте.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

1 Aaauaa | 02.04.201215:12

Лазаня е италианското наименование на ястието, което в балгарският език е иъвестно като мусака. Но домашна мусака за автора вероятно звучи неевропейски. Между другото ястието присъства във всички средноморски култури.
   

оценка

+0 -0