Портокалово-шоколадови профитероли | webcafe.bg
Webcafe

Портокалово-шоколадови профитероли

Webcafe
28.12.2016, 09:32 (обновена 05.01.2017, 18:02)
635768769879

Снимка: © vessysday.com

Вълшебни хапки с шоколадов мус и сметана.

Елегантни, красиви, вкусни, неустоими, лесни, празнични. Това са портокалово-шоколадовите профитероли на Веси.

Не се колебайте, щом четете тези редове, значи сте в правилната посока и тя е само една - да приготвите тези вълшебни хапки с вълшебен шоколадов мус и лека сметана.

Продукти за масленото тесто:

80 грама масло, на стайна температура

70 грама пудра захар

Щипка сол

1 малко яйце

1/4 чаена лъжичка ванилов екстракт

120 грама брашно

15 грама какао

Продукти за пареното тесто (за 25 профитероли):

150 мл. вода

60 грама масло

1 супена лъжица захар

80 грама брашно

Щипка сол

2 средно големи яйца

За портокалово шоколадовия мус:

100 мл. прясно изстискан сок от портокал

210 грама черен шоколад, нарязан на парчета

3 жълтъка

40 грама захар

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

1/2 чаена лъжичка портокалов екстракт

90 мл. сладкарска сметана

За сметаната:

150 грама подсладена сладкарска сметана

1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт

За да приготвите масленото тесто:

Разбийте маслото, захарта и щипка сол в голяма купа с миксер до пухкавост. Добавете яйцето и ванилията и продължете да разбивате още минута.

Добавете брашното и какаото и разбийте с приставка за тесто или размесете с ръце до получаването на тесто. Омесете тестото с ръце докато стане гладко и оформете във формата на диск. Покрийте с фолио и сложете в хладилник да стегне за около 2 часа или за една нощ.

За да направите профитеролите:

Загрейте фурната на 200 C с вентилатор.

В средно голяма тенджера, сложете водата, маслото и захарта, Загрейте на средно-висока температура докато сместа започне да ври, а маслото и захарта се разтопят.

Намалете температурата на котлона и добавете брашно към врящата вода с масло, наведнъж и бързо започнете да разбърквате с дървена лъжица докато се получи гладко тесто, което се отделя от стените на тенджерката.

Махнете от котлона и добавете яйцата, едно по едно, като разбърквате добре след всяко с дървената лъжица докато получите гладко и лъскаво тесто.

Застелете плитка тава с хартия за печене.

Изсипете тестото за профитеролите в пош с голям кръгъл накрайник. Оформете средно-големи топки, еднакви по размер, на разстояние една от друга.

За да сглобите профитеролите за печене:

Извадете масленото тесто от хладилника и махнете фолиото. Поставете тестото между два големи листа хартия за печене и разточете на 3 мм.

Поставете разточеното тесто в камерата за 10 минути да стегне.

Извадете тестото от камерата и с помощта на кръгла форма за сладки изрежете достатъчно кръгове за всички профитероли - кръговете трябва да са по 5 мм по широки от топките профитероли.

Поставете по един кръг от масленото тесто върху всяка топка профитероли. Леко натиснете в центъра за да се залепят кръговете за пареното тесто. Не натискайте много (тук можете да видите снимка на този процес).

Веднага сложете във фурната и печете на 200 С около 20 минути. Намалете температурата на 180С и печете още 20 минути.

Открехнете леко вратичката на фурната и печете още 10 минути, след което изключете фурната и извадете профитеролите.Оставете ги да изстинат напълно.

За да приготвите муса:

В малка тенджерка/касеорла загрейте портокаловия сок на средно висока температура. Загрявайте до момента, в който започне да ври и снемете от котлона.

Прецедете през фина цедка и изсипете върху шоколада в малка купа. Разбъркайте добре с малка лъжичка докато шоколада се разтопи и се получи лъскава гладка смес. Оставете настрана.

В малка тенджерка разбийте яйцето и захарта до бледо жълто. Добавете ванилията и портокаловия екстракт и започнете да готвите сместа на средна температура като разбърквате постоянно, докато захарта се разтопи.

Започнете с по-ниска температура докато темперирате яйцата, след което увеличете малко температурата на котлона и гответе сместа докато се сгъсти, като бъркате постоянно.

След като сместа се сгъсти и захарта се разтопи, махнете от котлона и добавете при шоколадово-портокаловата смес.

Разбъркайте докато всичко се смеси добре и оставете да се охлади напълно. Междувременно разбийте сметаната до меки върхове, след което добавете към изстиналата шоколадова смес.

Разбъркайте с гумена шпатула и прехвърлете в пош с кръгъл накрайник.

За да сервирате профитеролите:

Разбийте и другата сметана с малко ванилов екстракт и я прехвърлете в пош с кръгъл накрайник.
Разрежете профитеролите на две и напълнете с един слой от муса и един от сметаната. Сервирайте веднага.

Oще: веси  коледа  маслено тесто  меденки  мус  парено тесто  профитероли  сладки  сметана  хапки 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани