Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Мусака

Мусака Снимка: Стоян Георгиев
Мусака Снимка: Стоян Георгиев
Мусака Снимка: Стоян Георгиев
Мусака Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Мусаката е със сигурност една голяма българска класика. Едва ли има българин, който да не е израснал с мусака поне един път седмично.

Някои я приготвят с тиквички или патладжани, добавени към картофите. Нашата рецепта е съвсем класическа.

Начин на приготвяне

Нарежете картофите на малки еднакви по големина кубчета. Почистения морков нарежете на малки кубчета, а лука - на дребно.

В голям съд загрейте 4-5 с.л.зехти и запържете картофите за 7-8 минути, като бъркате често.

Посолете леко, подправете с черен пипер. Преди да свалите от котлона, налейте малко вода, за да отлепите залепналите по дъното парченца.

Изсипете картофите в съд за печене.

В същия съд налейте още малко зехтин и сложете каймата. Пържете 5-6 минути, като може да сложите и 3-4 с.л. вода, за да се раздроби на малки парчеца.

Посолете, подправете с черен пипер, сложете червения пипер и добавете лука и моркова. Пържете не повече от 5-6 минути, те се сготвят при печенето.

Сложете чубрицата, доматеното пюре, ситно нарязан магданоз и разбъркайте добре.

Готовата смес изсипете при картофите, разбъркайте и налейте вода, колкото да покрие продуктите.

Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна около 30 минути. Най-добре е да проверите готовността на картофите.

В голяма купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко и в него сложете содата. Разбъркайте и сложете брашното, сол и черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Извадете мусаката от фурната и залейте с яйчената смес.

Върнете във фурната и печете около 15 минути. В края може да печете само на горен реотан.

Оставете заливката да се запече добре и да придобие златисточервен цвят.

Извадете мусаката и оставете да се охлади за 10 минути, преди да разрежете на порции.

Поднесете поръсена с пресен магданоз.

Може да приготвите млечен сос или свежа салата за гарнитура.

Добър апетит.

 

Най-четените