Плескавица на грил тиган | webcafe.bg
Webcafe

Плескавица на грил тиган

Стоян Георгиев 08.02.2013, 16:11 (обновена 22.12.2015, 18:47)

1 от 6 снимки Назад Напред

Здравейте,

Преди да заснемем рецептата за плескавицата, прегледахме много варианти, търсейки "класическата".

Не успяхме да намерим такава, която да заявим, че е истинска класика и затова ви предлагаме този вариант.

Надяваме се да ви хареса.

Начин на проготвяне:

За приготвяне на плескавица в "дебелите" книги пише, че е най-добре да използвате кайма смес, 80% телешко и 20% свинско.

В блендер нарежете на много дребно лука, чесъна и лютите чушки без семената.

Сложете каймата в голяма купа, добавете лучената смес и малко газирана вода, посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте много добре.

Покрийте с фолио и приберете в хладилника за минимум един час.

Нарежете бекона и кашкавала на дребни кубчета и ги смесете в купичка.

От каймата оформете пласт с дебелина около 1 сантиметър. За да станат еднакви всички кюфтета, ние използвахме пръстен от комплект за сладки.

Изравнете пласта кайма, сложете 1 -2 с.л от  бекона и кашкавала, притиснете към каймата и покрийте с още кайма, като притискате добре, за да залепнат пластовете.

Загънете във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 15-ина минути.

Загрейте добре тиган скара, намаслете леко и сложете плескавицата внимателно.

Оставете без да местите, натискате и дупчите месото за поне 6-7 минути, като времето за готвене зависи от това колко изпечена предпочитате плескавицата.

Обърнете внимателно и оставете да се опече и от другата страна.

Междувременно пригответе гарнитура от пържени картофки, а за да е класическо, сложете и лютеница или домати с малко ситно нарязан праз.

Добър апетит и хубав уикенд.

И не забравяйте чаша хубаво вино.

Oще: барбекю  бекон  кайма  плескавица  скара 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.02.2011, 08:43

10 dessy g | 14.02.201313:10

Плескавицата е типично сръбска скара и рецептата за смесената кайма както е тук е много близко до традиционната. Кашкавала и бекона са екстри и всъщност както е дадена рецептата по-горе представлява типичната "Гурманска плескавица".
Бекона доколкото знам е свински - за пилешки не съм чувала, така че си остават два вида месо.
От овче или агнешко мляно месо се прави адана кебап - а това е турски специалитет.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 13.02.201319:02

formidability

Пусни рецептата де!
Тази я пробвах, не лошо но не бях особенно впечатлен.

п.п.
20% свинска кайма + 80% говежда кайма + бекон = 3 вида месо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 12:38

8 formidability | 11.02.201310:20

Това тук е пълнено кюфте със бекон и кашкавал ! Защо всички си мислят, че щом едно кюфте е по- сплескано, то става на "плескавица" ???? В плескавицата има 3 вида месо !
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

7 паяка | 11.02.201310:18

ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 12:38

6 formidability | 11.02.201310:15

Това няма нищо общо със "плескавацица ". Тя се прави със овче, месо и каймак !!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 09.02.201318:38

паяко

благодаря и на теб, да сме живи и здрави живот и здраве лятото ще се видим на живо
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 09.02.201310:49

Бичи, Честит да ти е рождения ден!

http://www.youtube.com/watch?v=Bgx4w0lFIao&list=PL396DF02ADE616A97
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 08.02.201318:56

лело

Благодаря ти! Да вчера беше, какъв усет между другото, каква памет!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 08.02.201316:38

Определено звучи добре!

Бички, ЧРД! Тез дни беше, нали Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 08.02.201316:33

ще се пробва!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани