10 "здравословни" храни, които е по-добре да избягвате | webcafe.bg
Webcafe

10 "здравословни" храни, които е по-добре да избягвате

Lifecafe, по Business Insider 02.04.2016, 11:37 (обновена 07.04.2016, 14:01)

1 от 10 снимки Назад Напред

хималайска сол

Снимка: © Getty Images

Хималайска сол

Отличителният розов нюанс в хималайската сол се дължи на миниатюрното количество железен оксид (или ръжда) в кристалите.

Тя съдържа и малко количество калций, калий, желязо и магнезий, както и относително по-малко натрий в сравнение с традиционната готварска сол.

Струва ли си обаче да харчите четири пъти повече средства, за да използвате хималайска сол?

"Да, розовото й оцветяване се дължи на следите от минерали, но тяхното реално съдържание е близко до нулата. Няма защо да е опитвате да си набавите минерали през продукти като сол и захар. Фактът, че ползвате хималайска сол, не бива да ви кара да я приемате в по-големи количества, защото ефектът от прекалената й употреба е същият, какъвто би бил при всички останали видове сол", коментира Белати.

Всички можем да изброим поне пет вида от онези митични храни, които сме възприели за "здравословни" само защото сме чули за тях по телевизията или от някой познат.

Въпреки че някои от тях са ни органично неприятни - продължаваме да ги купуваме, защото сме убедени, че са полезни за здравето ни.

Да вземем за пример бадемовото мляко. Мислите ли, че течността от ядките е по-хранителна от млякото, издоено от крава?

А манията по розовата хималайска сол? Дали това е здравословен навик или напълно безсмислен харч?

Business Insider разговаря с професионалния диетолог Анди Белати, който обяснява кои храни са "здравословни" и кои не заслужават този етикет.

Резултатите определено ще ви изненадат. Вижте повече в галерията.

Oще: агаве  бадеми  бадемово мляко  безглутенова храна  безглутенови бисквитки  белтъци  био еко  био магазин  био храни  витамини  детоксикация  диетично хранене  екологични храни  здраве  здравословно хранене  кои са най-здравословните храни  кокосово масло  мляко  мултивитамини  мюсли  нектар от агаве  плодов сок  полезни храни  полезно ли е мюслито  протеини  пшенично брашно  розова сол  сироп от агаве  фреш от плодове  хималайска сол  хималайска сол на кристали  хляб  хранене  храни  яйца 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.07.2016, 21:34

3 Georgi Markov.697436110403671 | 30.07.201621:53

Никой не си задава въпроса че диетите и здравословното хранене го измислиха за да прикрият химията в храната ни , гмо отрасъла , и какви ли още не глупости които ни продават за супер храна . Когато бяхме малки ядяхме на корем и мляко , и така наречената циганска баница , всеки ден милинки , и пак не бяхме дебели защото храната беше истинска , без грам подобрители . Другия проблем е че ни лъжеха че има недостиг на храна , но като гледам сега се хвърля много повече от колкото преди тази така наречена хранителна революция . Няма какво да се лъжем - алчноста човешка е причината , и до като не си върнем предишния начин на хранене с истинска храна винаги ще има някой който да казва че е открил еди каква си диета , че еди коя си храна е най-диетична и здравословна .
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.01.2013, 19:17

2 lightning | 04.04.201613:11

Това, че мюслито не е чак толкова полезна храна, много ми хареса, защото се чудех, как да оправдая пред себе си, желанието да го изхвърля от шкафа... Бесен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.01.2015, 17:18

1 Кръстанов | 02.04.201622:08

За това с бадемите не съм съгласен. Как ще ме убедите, че когато си правя бадемово мляко, консумирам само 2% бадеми? А къде се изпаряват останалите 98%?

Поне да бяхте уточнили, че става дума за промишлено производство. Което напълно обезсмисля казаното по-горе за бадемовото мляко... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани