Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Имало и такова нещо: Рецепта за хляб с бира

Дъждовното време е повод да се развихрите в кухнята
Дъждовното време е повод да се развихрите в кухнята

Когато навън застудее, време е да останете вкъщи и да се развихрите в кухнята. Дъждовните дни са моментът да импровизирате и да приготвите за вас и любимите си хора нещо вкусно и нестандартно, което да кореспондира с гладния ви стомах и мрачното време. И понеже още ни държи духът на Октоберфест, нека кажем, че освен на дивана, докато гледате мач, бира можете да консумирате и в друг вид. Например като я превърнете в основна съставка за нестандартни рецепти.

Сигурно всички сте яли бретцел или варен геврек. Има специфична "кожичка" отвън, леко хрупкава, която пази вътрешността мека и пухкава. Това се постига с варене в топла вода със сода бикарбонат (на което се дължи и малко по-тъмния цвят). Тестото е нищо особено, все едно тесто за питка. Но какво би станало, ако се опитате да подобрите рецептата, например, да замените водата с бира. Най-добре да е висококачествена тъмна бира, каквато е Glarus на българския пазар.

С две думи - прекрасен резултат! Същата мека вътрешност, но с уханен аромат на бира и бирена мая, по-тъмна коричка с леко горчива нотка. Просто прелест.

  • 100 мл топла вода;

  • 50 грама свежа или 14 грама суха мая;

  • щипка захар;

  • 20 грама сол;

  • 500 мл тъмна бира;

  • 1 кг брашно;

  • 30 грама сода бикарбонат;

Разтворете маята и захарта във водата и оставете за около 10-тина минути да шупне. Добавете бирата и разбъркайте.

Прибавете брашното и солта и омесете докато тестото се събере на топка - отнема около 10-15 минути. Сложете в голяма купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около час или докато удвои обема си.

Сложете около 3 литра вода в удобна тенджера на котлона и оставете да загрее и да започне да къкри. Премесете тестото отново, разделете на топчета по около 100 грама всяко и раздърпайте топчетата на фитилчета. Вържете фитилчетата на възелче.

Водата вече трябва да къкри, добавете вътре содата да кипне. Потапяйте хлебчетата в топлата вода за около минута-две, като обръщате по средата на времето. Те ще се надуят леко. Извадете ги с решетъчна лъжица върху решетка или домакинска хартия да се отцедят.

Подредете в удобна тава с хартия за печене отдолу, поръсете с едра морска сол или бял и черен сусам отгоре. Печете за 30 мин на 170 градуса. Сервирайте топли-топли с малко масло отстрани или приберете в хартиен плик за разходката в планината на следващия ден. Много добре вървят като мезе към тъмен Glarus, гарантираме, че са по-добри от пържени картофки.

 

Най-четените