Кулинари, треперете: авокадото е застрашено | webcafe.bg
Webcafe

Кулинари, треперете: авокадото е застрашено

Валентин Добрев 08.05.2015, 15:01 (обновена 12.05.2015, 18:58)

1 от 5 снимки Назад Напред

авокадо

Снимка: © gettyimages.com

Каква е тясната връзка между авокадото и нарковойните? На снимката: работничка в комапнията за опаковане San Lorenzo в щата Мичоакан, Мексико

От силно подценявано, до силно надценявано, авокадото най-после сякаш намери точното си място в западната, а и в българската кулинарна култура.

И то не само като основна съставка на гуакамолето.

То започна да се налага у нас и с откритието, че е безценна добавка в зелената салата и че е перфектната основа на вегетарианския мус (мед, авокадо и какао през пасатора - пробвайте, невероятно е).

Но тъкмо, когато вече започнахме да свикваме със съществуването на този странен плод (който може да бъде наречен и зеленчук, предвид не особено сладкия си вкус), и даже го обикнахме, дойде и лошата новина:

авокадото може и да изчезне от пазара в съвсем обозримо бъдеще.

Или най-малкото да стане рядко и недостъпно като цена.

Причините са неприятни, но реални: първата е засушаването в някои райони, където се произвежда, а втората е - наркокартелът.

В Калифорния се произвежда около 90% от продукцията на авокадо в САЩ в периода март-септември. Отдавна не е тайна обаче, че това е и щатът, който е най-сериозно застрашен от засушаване.

98% от територията на Калифорния официално е обявена за сух район.

Tова означава не само, че авокадото, което се произвежда, става все по-малко, ами и че водата, която се използва за напояването му, става все по-скъпа, което, логично, води до вдигнето на цената му.

Междувременно в Чили за последните 25 години, територията на която се сади авокадо, се е увеличила многократно - от 9 000 до 73 000 акра, в следствие на завишеното търсене на наричаното в Южна Америка "зелено злато".

От желание да се произвежда повече авокадо, се стига до изчерпване на подземните води в производствените райони в Чили и до пресушаване на кладенците в селата в околностите. А това си е повече от основание за намаляване на реколтата в скоро време и съответно - до вдигане на цената на този продукт.

В Мексико, който е един от огромните износители на авокадо (чиито основен пазар е САЩ през зимния сезон, когато калифорнийското авокадо не расте), проблемът не опира в такава степен до водата.

Там драмата с производството се корени във факта, че земята, където са основните насаждения в страната, а именно в щата Мичоакан, е изцяло под контрола на наркокартела Кабаиерос Темплариос (Caballeros Templarios).

Убийствата и изнудванията са толкова често срещани в тази индустрия, че някои експерти дори говорят за "кърваво авокадо".

Естествено, докато бизнесът с отглеждането на авокадо носи пари в Мексико, растението ще продължава да бъде произвеждано, но картината никак не е розова, щом пазарът е в плен на алчността на мафиотския монопол.

Което, като минимум, отново означава, че цената на зеленчука най-вероятно ще продължи да расте в световен план.

Кратка история на авокадото:

Авокадото е познато като основна храна в Мексико, както и в Централна и Южна Америка още от 500 години пр. н. е.

Когато пристигат испанските завоеватели през 16 век, те заварват авокадото като основна част от менюто на ацтеките.

Думата "ахуакатл"(ahuacatl) на езика на ацетките нахуатъл означава "тестиси". Името е такова заради вида на растението, чиито плод расте на двойки. "Авокадо" навлиза в английския, когато започва търговията с вноса на зеленчука в САЩ в началото на 20 век.

През 1914 година за първи път започва отглеждане на авокадо в почвите на Калифорния.

Интересни факти за авокадото:

Испанско-мексиканската дума "гуакамоле" идва от думата "ахуакамоли" (ahuacamolli), което означава "сос от авокадо". В Мексико гуакамолето се прави от смачкано авокадо, чили, лук и домати.

Авокадото се смята за афродизиак, но това не е толкова заради състава му, колкото е по-скоро заради вида на плода. Говори се, че по времето, когато авокадото пристига в Европа, френският крал "слънце" - Луи XIV-ти нарекъл плода la bonne poire - в превод "добрата круша", защото вярвал, че то ще възстанови либидото му.

Най-разспространеният вид авокадо в Европа се нарича "Хас". Името идва от фамилията на пощенския служител Рудолф Хас, който през 1926 година за първи път внесъл семена на авокадо в Европа, които бил закупил от калифорнийски фермер.

Oще: авокадо  война  зеленчук  индустрия  калифорния  картел  кулинария  мексико  наркокартел  плод  производство  сащ  флорида  цени  чили  ядене 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани