Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

„Динени домати“…или рецепта за желе от диня

„Динени домати“…или рецепта за желе от диня

За четвърта поредна година BILLA България развива проекта си "Градините на BILLA", в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

По този начин клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.

Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус е българската диня, отгледана в плодородните земи на гр. Любимец.


Сезонът на дините е в разгара си и ... признайте си, колкото и да обичате този плод, в един момент ви идва леко "в повече" и се чудите как да изненадате себе си и близките си. Ако сте се опитали да изпиете вече по една диня (помните предишната ни рецепта с босилеков сироп) и търсите нещо още по-различно, ето тези "динени домати" са вашето решение.

Продуктите са малко:

  • Половин средно голяма диня
  • 4 пакетчета желатин
  • 150 грама бяла захар
  • 100 мл лимонов сок
  • малко олио за намазване
  • студено пенливо вино (например просеко) - по желание

Нарежете динята на парчета, сложете в удобен съд и пасирайте добре. Прецедете през сито или цедка, за да остане само сока - пулпата (колкото и малко да е) и семките не са ви нужни. Отделете 200 мл в чаша и сипете вътре желатина, разбъркайте добре и оставете настрана да набъбне.

Сложете захарта, лимоновия сок и останалия динен сок в тенджерка и загрейте на котлона колкото да се разтопи захарта. Разбъркайте добре, отнемете от огъня и сипете вътре набъбналия желатин. Разбъркайте добре.

Намажете съдчета (чаши, купички) с олио и разлейте сместа вътре. Сложете в удобна тава и приберете в хладилника за поне 2 часа да стегне добре. Извадете, прекарайте нож по ръба, за да се отлепи и извадете желетата върху поднос.

Оставете се на фантазията да ви води как да ги сервирате - само така, с по един стрък мента, също е добър вариант. Можете да нарежете на кубчета и да поръсите върху плодова салата, а можете да върнете нарязани парчета обратно в чашите и да налеете студено пенливо вино. Така десертът ще е придружен и от лек летен диджестив.

 

Най-четените