Котлети от сьомга със сметана и каперси | webcafe.bg
Webcafe

Котлети от сьомга със сметана и каперси

Стоян Георгиев
20.07.2012, 13:24 (обновена 20.07.2012, 14:32)

1 от 5 снимки Назад Напред

Здравейте,

Това е една бърза рецепта, когато сте закъснели, а искате да си приготвите нещо вкусно.

Така се получи вчера и при мен.

Избрах сьомга, защото се готви бързо и лесно. За този вариант е хубаво да вземете по-"сухи" котлети.

Можете да приготвите рибата и на тиган скара.

Сосът е много лек и приятен и придава летен привкус на рибата.

Начин на приготвяне

Овкусете котлетите със сол и черен пипер.

В голям тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете от двете страни, докато се зачерви.

Прехвърлете в тавичка за печене и сложете в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 15 минути.

Пригответе сос за рибата. В същия тиган запържете нарязаните на тънки колелца лук и люта чушка.

Добавете нарязаните на четвъртинки чери домати, а след 3-4 минути - и каперсите.

Налейте виното. Посолете, подправете с черен пипер и изстискайте около 2-3 с.л. лимонов сок.

Сложете маслото и сметаната, разбъркайте добре и подправете със ситно нарязан копър.

За гарнитура сварете бял ориз, като в края на готвенето сложете малко пресен грах и около 20 г масло.

Добър апетит.

Oще: home cusine  каперси  риба  сьомга  храна 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

12 Bichkiiata | 23.07.201215:49

Скумрия плакия е съвсем друго нещо. Тя се прави с домати и на фурна в плаке, а не печена на скара.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

11 fata morgana | 23.07.201209:59

Последен коментар от мен по темата за рибите (че май се оказаха най-приятното нещо за обсъждане на общия фон) :
Викаш скромна българска скумрийка да похапнем, вместо да се хвърляме в излишни разходи..... Идеята е отлична! Усмивка
Аз тази рецепта я зная (без да има намесени циганки и пожарникари в нея), баба ми в Пловдив точно така я приготвяше – скумрия плакия и е наистина уникална. Само за джоджена се замислих, но се сетих, че по нашия край му викаме гьозъм, така че е съвсем същата.
Наздраве и от мен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

10 Bichkiiata | 23.07.201207:29

fata morgana
С цел да не обърнеш посоката от моят любим Бургас към Монреал ( което ще е пълна глупост в това разкошно българско лято) пускам а ла минут следното.

Това е една стара рецепта от времената кога "Славянка"-Бургас работеше с пълна пара, аз тамън завършил ССУМОР (средно специално училище по морски и океански риболов- последният военен випуск), а един от моите най-големи приятели беше ведомствен пожарникар, който в работното си време правеше интензивна любов с циганките дето "шекериха" (чистеха) скумрията и я правеха на консерви. Те в знак на признателност и че е без расови предразсъдъци пред женската красота във всички нейни форми, цветове и миризми, го бяха научли на това:
Продукти, според броят на консумиращите, например за 3 човека 3 средни скумрии се размразяват и почистват от главите и вътрешностите и се цепят на две половини (филета). Нарязват се на ситно 3 големи глави лук, сол чер пипер и джоджен или чубрица ако няма.
Приготвяне : в продълговата тава се насипва на дънтото тънък слой от нарязаният лук върху него се наръсва джодженът, всяко филе се осолява и поръсва със смлян чер пипер от двете страни, поставя се върху лукът и джоджена , до него следващото и следващото, после подредените едно до друго филета се поръсват с джоджен и нарязан лук и ако има още филета се повтаря цялата процедура. Накратко рибата трябва да е винаги в лук и джоджен. Оставя се да стои поне 1- 2 часа на хладно.
Пали се огън или барбекю. Когато жаравата е готова се слага скарата и рибата без се маха полепналият лук или джоджен по нея се слага върху нея( предварително омазнявате да не се залепи) пече се до златист цвят.

Преди две години ходих до Принц Едуард ( това са Атлантическите провинции на Канада ) , че там излязох за разходка и на риболов навътре с жена ми и още към 15 туристи беше нещо от сорта: http://www.tourismpei.com/pei-deep-sea-fishing. Просто се шашардисах колко скумрия има тука и понеже то си е в мен се сдрах да хващам чак ми стана неудобно щото другите взеха да ме гледат подозрително, въпреки, че местните гледат на скумрията като на долно качество риба и я ползуват само за стръв кога ловят тон. Казах му на капитана, че съм кадър на океански риболов и той се успокои. После делихме рибата,според правилата и се върнах в къмпинга където я приготвих по тоз начин и я изкльопахме заедно с две дърти двойки квебекари които ни светнаха, че има такова занимание( за излизането с лодката), просто се втрещиха, че толкоз прости съставки може да докарат такъв вкус, но в същност те не знаеха, че освен всичко най-вкусна е прясната риба, а от прясната най-вкусна е черноморската, а от черноморската най-вкусен за мен е леферът. Наздраве
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 22.07.201220:20

fALLEN

В първият пост рецептата я описах точно както я правя, но сега ще я направя по-подредено:

1. вариант:
продукти: 1 обезкостена половина от сьомга ( с кожата или без кожата няма значение), сол и чер пипер, 1 дъска от кедър с размери 30 х 15 х 1 см. която предварително е стояла накисната във вода за 1-2 часа.
Пали се барбекюто, когато вече е добре разгоряло се поставя наръсеното със сол и чер пипер от двете страни филе върху кедровата дъска (ако е с кожа с кожата към дъската) и се поставя върху скарата , капакът се притваря (аз обикновенно ползувам единият край на кедровата дъска капакът да легне върху него за да има лека вентилация) и така обикновенно са необходими не повече от 10-15 мин. Филето не се обръща просто се вади реже на порции и консумира.
2 вариант
продукти: 4-5 едри парчета ( 10 см широки към 15 см дълги без кожа) 150-200 миллитра кленов сироп, 3 суп. лъжици dijon mustard a l'ancienne (горчица Дижон вътре има зрънца) буркана изглежда така: http://www.ebay.ca/itm/French-DIJON-MUSTARD-Authentic-MAILLE-LANCIENNE-210g-/140556976227, 1 дъска от кедър с размери 30 х 15 х 1 см. която предварително е стояла накисната във вода за 1-2 часа. Смесвате кленовият сироп с горчицата след това парчетата сьомга се поставят в голям найлонов плик който може да се затвори ( тип зип-лок) излива се сместта затваря се парчетат се овъргалват добре със маринатат и така и стои около 2-3 часа най-добре една цяла вечер в хлкадилник
По принцип оригинално се прави на жаравата от отркит огън, но аз я правих на барбекю. Бърху силно разгрялата жарава се слага скарата, кленовата дъска върху скарата и се чака за към 1 мин. да обгори, дъската се обръща с обгорялата част нагоре и върху нея се постяват парчетата. Пече се не повече от 5 мин от едната страна и после 5 мин. от другата добра индикация, че рибата е почти готова е когато започне да се отделя бяла пенеста течност а на пипане месото е достатъчно твърдо.

Фата моргана аз дори и вмомента имам в хладилника от шведската маринована риба, взимам си от време на време като ида до Икея, но тя се прави със захар, кленовият сироп има много специфичен опушен вкус.
Каперите са хубави ако се консумират с пушена сьомга на приготвена не съм пробвал
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

8 fALLEN | 22.07.201200:17

каперсито явно върви със сьомга, и риба,щото и в тая пица, за която споменах, има каперси... макар че стават доста солени след изпичане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

7 fALLEN | 22.07.201200:06

a, da, може и малко зехтинец.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

6 fALLEN | 22.07.201200:05

ето ви една елементарна рецепта от мене за котлети сьомга - котлети, подправки за риба, вкл. едни топчета, половин чаша вино - всичко това увито в алуминиеево фолио или пликове за печене - 15-20 минути при 150 градуса. не се изпича, по-скоро се задушава повече, отколкото изпича. накрая може 5 минути на 150 без покритие отгоре.

има и една пица със сьомга филе. некой ако иска, ще спомена. :Д
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

5 fALLEN | 22.07.201200:03

бичкия, не е зле да напишеш точната рецепта, вкл. и кое кога и за колко се слага.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

4 fata morgana | 21.07.201212:56

Бичкия, ти напиши още една такава рецепта и вместо за Бургас, ще хвана самолета за Канада (ще свия пенсията на дядо за целта, той е летец ветеран от войната и ще стигне Много щастлив ), та да опитам и за сьомгата на индианците....
Това, което казваш за сладкия сос, аз съм опитвала такава. Баща ми се върна от Швеция преди години, работеше по някакъв проект свързан със заводите на Нобел и донесе няколко буркана риба, която беше сладка и имаше черен пипер вътре. Не си спомням хареса ли ми тогава. Но това е стара скандинавска традиция – да ядат рибата със сладък сос, а не със солен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 20.07.201220:32

От 4-5 години научих един индиански чалъм за приготвяне на сьомга в Канада мисля, че става и за всяко остано месо, но не съм пробвал. Кедрова дъска тънка около 1см. широка 15см. и дълга около 30см. се кисне във вода поне 1 час ( добре е да е повече, защото кедъра се пали много лесно ако не е обилно напоен) сьомгата (филето) се посолява и наръсва с чер пипер . Пали се барбекюто като се разгори добре се слага дъската с рибата върху скарата , капакът се притваря и се пече така към 10 мин. рибата получава една златисто оранжева глазура, а вкусът е просто уникален. Оня ден пробвах пак с кедрова дъска, но този път сьомгата на парчета се слага за няколко часа в марината от кленов сироп ( 200 милилитра) и дижонска горчица на зърна -3-4 суп. лъжици ( в зип лок плик се слагат парчетата после се налива маринатата и стои така за няколко часа или цяла вечер в хладилника), този път скарата е върху открита жарава, дъската се обгаря за кратко и се поставя с обгорената страна нагоре после се слагат парчетата сьомга изкарани от маринатата и се пекат по 4-5 мин от всяка страна ( докато месото си промени твърдостта) . Тоз чалъм се използува по тихоокенското крайбрежие на Канада става просто невероятно вкусно колкото и да е странно, че рибата де факто се приготва със сладкият кленов сироп без никаква сол.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани