10 смъртни гряха с храната в Италия | webcafe.bg
Webcafe

10 смъртни гряха с храната в Италия

Ива Михайлова
01.06.2017, 17:32 (обновена 05.06.2017, 13:49)
Пица

Снимка: © Leo's

Има обаче някои основни правила, които трябва да се спазват. Не в готвенето, а в консумирането. Ако не искате в Италия да ви гледат като извънземно.

Много са нещата, заради които обичаме Италия. Националният празник на красивата страна - 2 юни е добър повод да си ги припомним. Но когато Колизеумът, Свети Петър, Пантеонът, галерията "Уфици", стадионът Сан Сиро и езерото Комо са далеч от нас може да се утешим с една пица, едно италианско кафе или добра порция паста.

Италианската кухня е нещото, което на италианците наистина им се получава. Нейната тайна е смес от качествени съставки и рецепти, които не изискват сложни приготовления, но се харесват на всички.

Има обаче някои основни правила, които трябва да се спазват. Не в готвенето, а в консумирането. Ако не искате в Италия да ви гледат като извънземно.

1. В Италия няма пица с кисели краставички, пилешко и царевица, нито с кремвриши, нито с бекон и боб, или чушки. Знаем, че ви разочароваме, че любимата ви пица, обилно полята с три вида сос няма нищо общо с оригинала, но това е положението. Просто всичко в италианската кухня е максимално опростено и слагането на максимум продукти върху тестото не е оригинален прийом, а манджа с грозде. А и пица с ананас няма да намерите в истински италиански ресторант.

2. Пицата се яде с ръце, а не с нож и вилица. Тук не става въпрос за приличие, а за традиция, за вкус.

3. В този ред на мисли не яжте спагети с нож или лъжица, а само с вилица. Спагетите и другите видове дълга паста не се режат, не се навиват на лъжица, за да ви е по-лесно. Трикът е да се държи вилицата хоризонтално наклонена и на малки порции спагетите да се навиват, в посока на часовниковата стрелка. Звучи сложно, но две порции спагети са ви достатъчни, за да се научите.

Друг основен момент - спагетите и ризотото не са гарнитура, нито основно ястие. Ако ви поканят на гости и ви дадат паста, най-вероятно това няма да е единственото ядене, а тепърва ще дойде ред на основното. Сигурен начин да обидите италианци, ако сте им на гости, е да не си изядете всичко. Особено в Южна Италия.

4. Има огромна разлика между спагети, макарони, талятеле, папарделе и още стотина вида паста. Съответният сос се гарнира най-удачно с определен вид паста. За по-просто тя бива къса или дълга. Но един от най-разпространените грешки е спагети болонезе - тооест със сос от кайма. Това страхотно ястие - което италианците ядат традиционно в неделя, е талятеле болонезе. Това е по-плътна паста, направена с яйца, която идеално се комбинира със сос болонезе.

5. Запазете кетчупа само за пържените картофи. Няма по-голямо светотатсво за един италианец от това да си сложите кетчуп и майонеза на пицата или на спагетите. Запазете американската подправка за пържените картофи.

6.Капучино се пие само на закуска. Как се разпознават германците в Италия - те си поръчват капучино след обяд под изумения поглед на сервитьорите. На Ботуша капучино се пие само на закуска, а италианската закуска включва кроасан или поничка с крем, но задължително е нещо сладко.

7. Аперитивът в Италия не е ракия, уиски или друг твърд алкохол, а чаша газирано вино или коктейл от аперол, просеко и газирана вода. Времeто за аперитив е от 4 до 20 часа, като в някои заведения питието е придружено от леко мезе във вид на сандвичета, банички или в най-лошия случай - чипс и фъстъци.

8. Няма такова животно като спагети с пиле. Особено по американски маниер яденето спагети с пиле е една от най-известните италиански рецепти. Но вдействителност то няма нищо общо с Италия.

9. Салатата Цезар не е италианска. В действителност името на създателя на салатата е Цезар Кардини и той е италианец, но това е още едно от дългия списък от ястия, които в Италия са абсолютно непознати.

10. Традицията трябва да се спазва. В Италия храната не е просто утоляване на усещането за глад. Яденето е ритуал, наслада за окото и за небцето. Затова тези правила, които може би ви изглеждат леко безумни, са толкова важни. Те се предават от майка на дъщеря, предавани от столетия. Става въпрос за система, която е изпитана и издържала проверката на времето. А в любовта и храната италианците наистина са ненадминати. Защото готвят с любов и споделят храната с хората, които най-много обичат.

Това са правилата на италианската кухня, 10 смъртни гряха, които не трябва да правите в италиански ресторант. Но ако сте голям любител на пастата с кетчуп, обичате капучино след обяд и искате спагети с пиле, няма проблем. Просто вашият вкус си е ваш, а италианският остава за италианците.

Oще: аперитиво  аперол  истинска италианска пица  италианска кухня  италия  как се ядат спагети  как се яде пица  капучино  паста  пица  спагети с пиле 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 04.06.201723:55

Паяче, поздрави на г-н Паячкин. Трябва да е мъдър мъж с философска нагласа.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

14 паяка | 03.06.201715:58

Ахаха, Деде, всъщност бяхме заедно г-н Пячкин, че даже той ми обърна внимание, щото аз много много не внимавам и не се вторачвам в хората наоколо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 03.06.201715:23

Паяче, с булка като тебе как да не флиртуваш, намигаш и метнеш на рамо. Само да го няма наоколо човекът ти, да не се получи 3-то действие на кавалерия рустикана.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

12 паяка | 03.06.201714:22

Ликьорите в Италия са дижестив, не аперитив.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

11 Manuela Gerenova | 03.06.201714:18

Била съм три пъти в Италия, без да се задълбавам особено около подробностите около наистина прекрасната им храна, но...
Пица с ананас ще намериш вече навсякъде, както намираш суши с крема сирене и майонеза. Да живее глобализмът.
Зависи каква паста ядеш. Дългата паста - спагети, букатини, лингуини - не виждам как ще се яде без помощната лъжица. Пенне и другите макаронести видове е лесно да се ядат само с вилица. С нож ми звучи странно наистина.
Лазанята и канелоните също са вид паста. Искам да видя някой как се бори с тях без нож. И как ще пере после мазалото.
Болонезе е вид сос, приготвен от чесън, лук, моркови, кайма, домати и подправки, най-грубо казано. Той няма общо с вида на сервирането му. Рагу болонезе може да бъде сервирано и с препечени филии. Не разбрах защо "спагети болонезе" е грешка, сосът обикновено се сервира с дълга паста, така че грешка няма.
"Това е по-плътна паста, направена с яйца" е нонсенс. Тестото за паста се прави от яйца и брашно.
Кетчупът и майонезата са сосове, а не подправки. Поднесени с правилните ястия, те са прекрасни сосове. Да, нямат място на пица и спагети.
Аперитивът в Италия, по ЛИЧНО мои наблюдения, обикновено е някакъв сладникав ликьор. Въпросната комбинация от аперол, газирано вино и сода или така нареченият италиански шприц се пие като коктейл отделно от всякакво хранене, а не като антре.

П.П.: КреМвирши?! Ясно, че консистенцията им е такава де, но все пак...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

10 паяка | 03.06.201714:08

Ми...не са въртяли очи като сме били там. Даже напротив. Някои откровено флиртуваха, смигаха ми, усмихваха се очарователно. Други най-сърдечно си приказваха с нас, носеха ни комплименти докато чакаме сметката - лимончело и орехов ликьор в ледени все още неотворени пълни бутилки, от които да пием колкото ни е сладко. На караоке парти пък забавлението беше на макс. Даже в един момент докато се усетя, се оказах метната на рамото на един от сервитьорите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 03.06.201713:44

Паяче, може да не забелват очи, но все пак гледат малко по-така. И как ще се оплачеш от лош поглед? В Италия не съм обърнал внимание, но веднаж в германски ресторант, само дивеч, си поисках хляб. Донесоха ми две прозрачни филийки, и целият персонал се извървя покрай нашето сепаре, да огледа тоя дивак, който иска хляб, при 3 кг картофи на масата. После германският ни приятел ми обясняваше, че се смущавали, да не би да не ми стига другото. Не, че следва да ни пука. Аз ям за собствена прехрана и удоволствие, не им "цапам бохчата" и не смущавам околните, да ме гледат както си искат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

8 паяка | 03.06.201710:56

"под изумения поглед на сервитьорите"
Никой професионалист сервитьор не би си позволил да гледа клиентите си по какъвто и да е различен начин от приветливо. Чорбаджиите му или шефовете му съвсем пък не биха го допуснали.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

7 Дракон с кисело зеле | 02.06.201723:42

Моля ви, ако ще пишете снобарски статии, поне ги проверявайте за елементарни правописни и пунктуационни грешки. По-аристократично ще е, някакси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

6 ImaIma | 02.06.201720:59

спагети с нож WTF
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани