Яйца по панагюрски | webcafe.bg
Webcafe

Яйца по панагюрски

Стоян Георгиев 25.10.2012, 12:47 (обновена 01.12.2012, 09:40)

1 от 4 снимки Назад Напред

Здравейте,

Яйца по панагюрски е един от любимите на българите аламинути. Най-сложното в него е сосът.

Затова започнете от него, яйцата стават много бързо.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете киселото мляко, ситно нарязаните скилидки чесън, част от пресния чесън, нарязан на тънки колелца и копър.

Посолете и подправете с малко черен пипер. Разбъркайте добре и оставете настрана.

В голяма тенджера кипнете подсолена вода. Налейте оцета и оставете да заври добре.

Свалете тенджерата от котлона и внимателно, от ниско, почти до самата вода счупете яйцата.

Не слагайте повече от 3 наведнъж, за да не се слепят едно за друго.

Върнете тенджерата на котлона и варете около 5 минути. Времето за варене зависи от това колко твърдо сварени обичате яйцата.

Ние варихме 4-5 минути, за да останат леко рохки отвътре.

Преди да извадите яйцата от водата, в чиния или голям съд сложете като подложка соса от кисело мляко.

С решетъчна лъжица внимателно разбъркайте яйцата и ако са залепени за дъното, леко ги повдигнете. Но след като са се варили известно време - за да не разкъсате жълтъка.

Извадете, като отцедите добре водата и подредете върху млякото.

След като сте готови с всички яйца, отгоре поръсете с натрошеното сирене.

В малък тиган или касерола, налейте 1 с.л. зехтин и разтопете маслото. Котлонът не трябва да е много силен, за да не се препържи.

Добавете червения пипер и разбъркайте. Не дръжте на котлона повече от 30 секунди, за да не изгори.

Полейте яйцата обилно със соса. Поднесете с пресен хляб.

Ние приготвихме хлебчета със сушени домати.

Добър апетит.

Oще: home cusine  храна  яйца 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

9 Von Bl | 26.10.201215:07

Мануелче, ти от малка си все по кръчмите? Как си загубила толкова ценно време?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

8 Manuela Gerenova | 26.10.201209:36

И на мен не са ми правили като малка, в последствие ги научих от една кръчма...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

7 Von Bl | 25.10.201221:25

Абе опитай? Ама съм объркал! Не копър,съвсем малко босилек? освен копъра...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 25.10.201221:17

Вон

...the only geniosity is in simplicity...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

5 Von Bl | 25.10.201221:04

Да бе, не търпи подобрение? Сложи една супена лъжица лека майонеза,ситно нарязан копър и малко млени орехи, после ще обсъдим?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 25.10.201220:31

Мануела

мама не и се занимаваше на времето и все ни ги мяташе на очи...

Обаче тоз метод с чукане на яйцата в гореща вода го видях подобрен по интернет (http://www.simplyrecipes.com/recipes/easy_poached_eggs/). Ако искате яйцето да не се размята на всякъде, а да е с по-компактна форма, го счупете в малка стъклена купичка, а водата е по-добре да се заври в широк, но плитък съд, защото после се манипулира по-лесно с решетъчната лъжица Накланяте купичката и оставяте гореща вода да навлезе около яйцето и го изипвате без особенни сътресения. Сосът е ясен тука нещата са толкова гениално прости, че е невъзможно подобрение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 25.10.201216:10

*Не слагайте повече от 3 наведнъж, за да не се слепят едно за друго.*

На мен това специално не ми е проблем, така и така в една и съща чиния отиват Усмивка Иначе добре за съвета, че червения пипер в зехтина трябва да се кипне за не-повече от 30 секунди. Че аз за първи път като правих бая го препържих и то така му се губи вкуса! Лесна рецепта, много полезна. Задължително е да яде цялото семейство - главно заради чесъна!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 25.10.201215:34

Ааа, т'ва мама го прави по друг начин... Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 25.10.201214:33

Чуди се Ами едната баба на мъж ми беше от Панагюрище...
Тя такива яйца по панагюрски не ни е готвила, но ето рецептата за нейните яйца, които наричаше "Лучено"...

Продукти:
масълце, колкото решите на брой яйца,1 кофичка кисело мляко, скилидка чесън, сол и червен пипер. /по желаие и черен/

Масълцето се запържва леко, яйцата се разбъркват, поръсват се със сол, червен/чер пипер. /абре бъркани яйцЪ - кво да обяснявам Много щастлив /
Тигана се дърпа от котлона.
През това време сме "разджуркали" кофичката кисело мляко и в нея слагаме пресованата или ситно накълцана скилидка чесън /може и повече, ако няма да се целувате/ и заливате яйцата.
На моето семейство му е многа вкусно... Усмивка
   

оценка

+0 -0