Джейми Оливър победи бургерите на "Макдоналдс" | webcafe.bg
Webcafe

Джейми Оливър победи бургерите на "Макдоналдс"

Webcafe.bg 12.08.2013, 12:45 (обновена 13.08.2013, 23:10)
макдоналдс

Знаменитият готвач и борец за здравословно хранене Джейми Оливър победи "Макдоналдс"

Знаменитият готвач Джейми Оливър спечели дългогодишната битка, която водеше срещу една от най-големите компании за бързо хранене в света - американската "Макдоналдс". Новината не намери място в големите медии, но въпреки това проби информационната завеса благодарение на Интернет.

"Розов слузест процес"

След като британецът показа на света как се правят техните хамбургери, от фирмата обявиха, че променят рецептата си.

В редица интервюта, документални филми и предавания Джейми Оливър обяснява как негодните за консумация части от телешкото се промиват в амониев хидроокис (Е527) и после се слагат в каймата за кюфтета. Действие, описано от Джейми като "розов слузест процес".

Преди тази "баня" въпросното месо се смята за негодно за употреба от човек. "Вземаме продукт, който се продава на най-ниската възможна цена за кучешка храна и след преработка го даваме на хората", обяснява простичко процеса Оливър.

Наред с месните отпадъци амониевият хидроокис също не е вещество, което би трябвало да разрешаваме за децата си.

"Защо, което и да е разумно същество, слага месни отпадъци, накиснати в амоняк в устата на децата си?", реторично пита знаменитият готвач.

Как се прави nuggets

В друга колоритна демонстрация, 38-годишният Джейми показва на група деца как се прави пилешкия макнъгет. След като отделя най-хубавите и вкусни части на пилето, остатъкът (мазнините, кожата и вътрешните органи на пилето) се смилат, след което получената смес се пържи в силно нагорещена растителна мазнина или палмово масло.

Показвайки купата със "сместа" в училището, в което Джейми снима момент от кампанията си, децата са отвратени от видяното и не искат nuggets, а изпеченото пилешко бутче, което той им поднася след това.

В Латинска Америка франчайз мениджърите на "Макдоналдс" отрекоха в техните продукти да се използва амониев хидроокис, същото обявиха и от Ирландия и Обединеното кралство, които купуват месо от локални доставчици.

Е 527 е разрешен в САЩ

В САЩ обаче Комисията за контрол на храните и лекарствата допуска употребата на амониев хидроокис като антибактериален агент и това дава възможност на "Макдоналдс" да използват отпадните месни продукти. Също така компанията има право да не обявява съставката на своите клиенти.

От "Макдоналдс" отрекоха решението за промяна на рецепта да е свързано с кампанията на Джейми Оливър. На официалния си сайт компанията съобщи, че предлага храна, сто процента проверена от американската Агенция за контрол над храните и лекарствата, и говеждото месо не съдържа консерванти и други добавки.

"В продължение на няколко години до 2011 г., за да си помогне с доставките, компанията използва обрезки от говеждо, третирани с амоняк, в бургерите си. Ние бяхме сред многото други търговци на храни, които използваха този безопасен продукт", се казва в съобщението.

Според пресрилийза компанията е взела решение в началото на 2011-а да спре използването на амониева хидроокис и от август 2011-а продуктите й не са третирани с веществото.

Оливър и битката му за здравословното хранене

Преди години Джейми Оливър поведе кампания за подобряване на храната в британските училища и появата на здравословни алтернативи junk-food продукцията. Кампанията му привлече общественото внимание върху проблема със затлъстяването при децата и липсата на здравословни хранителни навици и култура.

Самият Оливър доказа, че в рамките на отпуснатите средства децата може да се хранят здравословно в училищните бюфети.

В рамките на три години британското правителство отпусна 280 милиона паунда по проекта. Тогавашният министър-председател Тони Блеър призна, че решението е свързано с активността на Оливър.

Скоро след това знаменитият кулинар е обявен за "Най-вдъхновяващата политическа фигура на 2005" от зрителите на BBС.

Джейми е собственик и основател на ресторанта Fifteen, в който обучава младежи в затруднено социално положение, криминални досиета, а също и с дислексия. Самият Оливър има дислексия, а първата си книга, както сподели неотдавна пред "Индипендънт", е прочел преди година.

Наскоро

Наскоро стана ясно, че "Макдоналдс" затваря ресторантите си в Македония, съобщи македонският вестник "Дневник". Според изданието представителството на американската компания за Европа е отнело лиценза на македонската компания "СЙ компани" за франчайз.

От "Макдоналдс Европа" са заявили, че на компанията "СЙ компани" вече е изтекъл договорът за франчайз и тя вече не притежава лиценз за ресторанти "Макдоналдс".

Oще: mc donalds  джейми оливър  макдоналдс 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

10 Georgi Tashev | 01.10.201310:14

Това е нищо в сравнение с това, което се предлага в нашите супермаркети. Особено в каймата. Тя се състои предимно от соя, накълцани копита, зурли, опашки и химикали. Аз лично когато искам кюфтета си ходя до месаря в квартала, който мели и овкусява месото пред мен. После сам си го пека. Вярно, по-скъпичко излиза, но качеството и сигурността си имат цена.

Относно надениците - никога не купувайте македонска наденица от супермаркет! Това е трик. Когато месото съвсем не става за нищо, се затрупва с подправки, за да мирише хубаво и му се слага етикет "Македонска наденица"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 19.08.201320:53

>може да се получи и при гореща хидролиза на амонячна сода

Странното е, че в България амонячната сода си е съвсем законна, докато в САЩ не е.

>проблема не е във веществото, а в използването на обрезки и карантия на по три седмици за кайма

Абсолютно точно.

А в яденето на мазнини (освен хидрогенираните растителни) и сол няма съществен проблем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

8 Божидар Гюлмезов | 19.08.201317:34

Мдам, вчера ходих за 2 ри път в Макдоналдс за последните 10 години, и за пореден път си затвърдих мнението че е:

1. Скъпо
2. Вредно
3. Мазно
4. Не чак толкова вкусно за да се приемат първите 3 точки.


Особено весело ми беше като са си разграфили някакви диетологични изпълнения кое тяхно какво съдържа - колко от дневната доза мазнини, сол, въглехидрати и белтъчини...


За да въдиш че в някои от тях е пълно само със сол и мазнини, много наситени мазнини, и много малко белтъчини... Перфектната калорийна бомба за дебелеене и къс живот...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

7 vanko | 19.08.201309:42

"доживях и британец,да ми говори за ядене на карантии...."

Значи, викаш... за твоите 300-400 години (има-няма) доста си се нагледАл смешник

Британец е, такъв се е родил. Като хвърляш някакви "критики" е редно да кажеш ти какво си свършил по въпроса, сополанкьо Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

6 pueblo | 19.08.201301:56

......въпроса е за едните 280млн !
някой вижадал ли е бритиш сосиджис Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

5 pueblo | 19.08.201301:53

Смее се доживях и британец,да ми говори за ядене на карантии.....
тези мизерници,са най-гнусните същества на земята-нагъват всякакви говна!!!!!!!!!
хайде не на мен тия.............
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

4 Мина | 14.08.201315:06

Браво на Джейми!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

3 Dimitar Stamboliyski | 13.08.201318:21

Пфу!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

2 Лудколю Деликолев | 12.08.201318:32

Браво на Джейми, но "амониевият хидроокис" е амонячна вода, също така може да се получи и при гореща хидролиза на амонячна сода. Действието му бактерицидно и отчасти при прясно месо предотвратява потъмняването му, подобно на амониевата селитра, която се слага в колбаси и луканки. При обработката на старо месо, амониевият хидроокис първо убива бактериите, второ разрушава натрупаните в месото на продукти на гниенето - т.нар. "трупни амини" - кадаверин, путресцин и прочия симпатични азотсъдържащи продукти на разлагането на белтъците, които придават на мършата неповторимият дъх на "иприт и рози" (както казва Вонегът в Кланица 5) и също толкова неповторимият трупнозелен цвят. Тоест, проблема не е във веществото, а в използването на обрезки и карантия на по три седмици за кайма.
П.П. Абсолютно поддържам каузата да не се използват боклуци и мърша от компаниите.
   

оценка

+8 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

1 dedogo6 | 12.08.201317:03

Поздравявам го за успеха.
Айде сега да сметнем колко години са ги правили по тоя начин, и после да правим равносметки...
Мен не ми пука, защото аз съм ял в Макдоналдс цифром и словом 3 пъти.Не ,че и ние не ядем боклуци, ама ги ядем от доста по малко години от ония там, дето сутрин , обед и вечер плюскат това.
   

оценка

+4 -0